Günlük yaşamımızda kullanılmayan ancak İnsan Kaynakları alanında sık sık makale, röportaj, köşe yazıları yada yazılı eserlerde karşılaştığınız terim ve kavramların ayrıntılı açıklamalarını, İK Sözlüğü'nde bulabilirsiniz...
H
Hedeflerle Yönetim (Management By Objectives), , ...
Habilitasyon , Engeli olan kişilerin bireysel ve toplumsal ihtiyaçlarını karşılayabilmesini ve yaşamını bağımsız bir şekilde sürdürebilmesini sağlamayı amaçlayan fiziksel, sosyal, zihinsel ve mesleki beceriler kazandırmaya yönelik hizmetlerdir.
Hak Temelli Yaklaşım , Birleşmiş Milletlerin kullandığı tanımlamaya göre “insan hakları temelli yaklaşım” ilkesel olarak uluslararası insan hakları standartlarını temel alan ve uygulamada insan haklarının desteklenmesi ve korunmasını hedefleyen bir kavramsal çerçevedir. Kişileri “hak sahibi” ve devleti “birincil görev sahibi” olarak tanımlayan yaklaşımdır. Kişiler, etkin öznelerdir ve haklarını talep etmek için güçlendirilirler. Devletin bağlayıcı ahlaki ve yasal görevleri bulunur. Hak temelli yaklaşım, toplum içindeki tüm farklı grupların, politikaların oluşturulma sürecine katılımını temel alırken aynı zamanda eylemde bulunma yükümlülüğü olanların da hesap verebilirliğini sağlar.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
Kanun önünde eşitlik
MADDE 10- Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.
Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Heyet (Sağlık) Raporu , Yeti kaybı (engelli) raporu. Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastanelerdeki kurullara başvuru yaparak alınır. En az yüzde 40 ve üzeri oranla engeli olan bireylere tanınan tüm haklardan ve sosyal yardımlardan faydalanılır.
İ
İşlevsellik, Yeti Yitimi Ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması , (International Classification Of Functioning, Disability And Health Version ICF) Engelliğin açıklanmasında ve ölçülmesinde kullanılan, bireylerin işlevselliği, etkinlikleri, yaşama katılımları ve bu alanlardaki kısıtlılıklarının tanımlanmasını sağlayan, engelli bireylerin de katılımıyla 2001 yılında WHO tarafından geliştirilmiş sınıflandırma sistemi.
İşlevsellik, Yeti Yitimi Ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması Çocuk Ve Genç Versiyonu , (International Classification of Functioning, Disability and Health, Children and Youth Version-ICFCY): Çocuklar için özel gereksinim değerlendirmesinde kullanılan (ÇÖZGER), Dünya Sağlık Örgütü tarafından geliştirilen sınıflandırma sistemi.
İnovasyon , Sürekli iyileştirme ve yenilikçi çözümlerin geliştirilmesi yoluyla süreçlerin iyileştirilmesi.
İletişim (Communication), , ...
İnsan Kaynakları (Human Resources), , ...
İnsan Kaynakları Planlaması (Human Resources Planning), , ...