Günlük yaşamımızda kullanılmayan ancak İnsan Kaynakları alanında sık sık makale, röportaj, köşe yazıları yada yazılı eserlerde karşılaştığınız terim ve kavramların ayrıntılı açıklamalarını, İK Sözlüğü'nde bulabilirsiniz...
C
Coda , Annesi ve babası işitme engelli olan çocuklara verilen addır. İngilizce ‘Children of Deaf Adults’ın kısaltmasıdır ve Türkçede ‘koda’ olarak söylenir. Bu çocuklar, istisnalar olmakla birlikte, işaret dili bilmektedirler ve çoğu işaret dili tercümanlığı da yapmaktadır.
Ç
ÇÖZGER , Çocuklar için Özel Gereksinim Raporu. Sağlık kurulunca hazırlanan 18 yaş ve altı çocukların özel gereksinimlerini belirten belgedir. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında, çocukların özel gereksinimlerinin tespiti ile terör, kaza ve yaralanma durum bildirimine yönelik başvuruları değerlendirerek karar vermeye yetkilendirilmiş kurul tarafından verilir.
Çoklu Ayrımcılık (Multiple Discrimination), , Engeli olan bireyin, özellikle iki ya da daha fazla gerekçelerle (engellilik, cinsiyet, etnik köken, yaş, sığınmacı vb. gibi) ayrımcılığı uğramasıdır. Örneğin; Bir kadının hem engeli olduğu için hem de kadın olduğu için işe alınmaması ya da hakkı olan kamusal hizmetlere erişiminin kısıtlanması çoklu ayrımcılıktır.
Çalışan Refahı , Çalışanların fiziksel sağlığı, duygusal iyilik hali, iş memnuniyeti ve genel yaşam kalitesini ifade eder.
Çalışma grubu (work grou p/work team) , üyeleri, genellikle bilgiye, en iyi uygulamaları veya bakış açılarını paylaşmak ve her bireyin kendi sorumluluk alanındaki performansını nasıl gerçekleştireceğine karar vermek için birbirleri ile ilişki kuran takımlar.
Çatışma (conflict) , iki yada daha fazla insanın ya da grubun aynı anda aynı yeri ya da kaynağı kullanmaya teşebbüs etmesi sonucu ihtiyaçların, çıkarların veya isteklerin birbiriyle çelimesi ile ortaya çıkan anlaşmazlık, savaş, duygusal gerilim veya çarpışma.
Çeşitlilik (farklılıkların) Yönetimi (diversity Management) , yaş, cinsiyet, din, inanç, kişilik gibi yönleriyle farklı insanları etkili bir şekilde yönetmek için planlanan ve uygulanan kurumsal sistemlerin; farklılığın yararlarını en üst düzeye çıkarırken, sorunlarını ve sakıncalarını en alt düzeye indirecek şekilde kurulması.
D
Durumsallık (Contingency), , İş Hayatında Görev Alan Yönetici Ya Da Liderlerin Çalışanlarının Olgunluk Düzeyine, Yani Bilgi, Beceri, Deneyim Ve Tutumlarına Bağlı Olarak Tarzını Değiştirmesi. Süreç Içinde Ihtiyaç Olması Durumunda Body, Eğitici, Koç, Mentor Ya Da Kaynak Olarak Liderlik/öncülük Etmesi.
Duygusal Zeka (Emotional Intelligence), , ...
Danışmanlık (Counselling), , Bir Alanda (insan Kaynakları, Muhasebe, Güvenlik, Yönetim, Eğitim, Muhasebe, Hukuk, Yasal Uyumluluk Ve Pazarlama Vb. Gibi) Uzmanlaşmış Kişilerin Veya Kurumların Sahip Olduğu Bilgi, Deneyim Ve Becelerini Hizmet Verdiği Firma Ya Da Kişilere Aktarmasıdır.