Günlük yaşamımızda kullanılmayan ancak İnsan Kaynakları alanında sık sık makale, röportaj, köşe yazıları yada yazılı eserlerde karşılaştığınız terim ve kavramların ayrıntılı açıklamalarını, İK Sözlüğü'nde bulabilirsiniz...
S
Savunuculuk , Engeli olan bireyler gibi her bireyin her alan yaşadığı bir problemi duyurmak ve çözmek için zamanını ayırma, devlete, karar alanlara, yasa yapanlara anlatmaya çalışma.
Sağlamcılık/yetenekçilik (ableism) , Engeli olan bireyleri, topluma katılımlarında kısıtlayan, haklara erişimlerini sınırlayan, engelliliklerini öne sürerek değersizleştiren, topluma bir katkılarının olmayacağını savunan ve yapabildiklerine değil yapamadıklarına odaklanan önyargıların, etiketlemenin ve her türlü olumsuz tutumların yer aldığı ayrımcılık türüdür. Sağlamcılık da bir ayrımcılıktır.
Sosyal Etki , Genel anlamda açıklamak gerekirse (sosyal, çevresel, ekonomik vb. gibi değişen başlıklarda hazırlanan) sosyal girişim, eylem, etkinlik, proje ya da bir faaliyet sonunda ortaya çıkan değişim veya farklı insanlar gibi hedef gruplar üzerinde oluşan etkiler olarak tanımlanır.
Sosyal Liderlik (Social Leadership) , ...
Sosyal Seçim Kriteri (Criteria For Social Selection), , çalışma hayatı içinde işverenler tarafından yapılan feshin bireyselleştirilmesi amacına hizmet eder. Firmaların yaşayabileceği bir çok sebeplerden dolayı çalışan iş sözleşmesinin işveren tarafından geçerli nedene dayanarak feshedilmesidir. Sosyal seçim kriteri ilkelerine göre işten çıkarılacak işçinin belirlenmesi ile ilgili olarak işverenin (gönüllü olanlar, bekar, genç, emeklilik yaşı gelenler ve ailesine bakmakta yükümlülüğü olmayanlar vb.) değişen bazı objektif kriterlere dayanması ya da işçi fazlalığını somutlaştıracak araçları ortaya koyması olarak tanımlanmıştır. Sosyal seçim ilkesi bir başka deyişle adil ve hakkaniyetli yaklaşımla hangi işçilerin işten çıkarılacağının belirlenmesi sürecidir.
Sosyal Kapsayıcılık (Social Inclusion), , İnsanların, inanç, etnik köken, yaş, cinsiyet, engellilik, siyasi görüş, mülkiyet vb. fark etmeksizin hayata adil eşitlik içinde katılımını sağlamak. Her bireyin sahip olduğu dinamikleri içinde önemsenmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Sürdürülebilirlik ve yaşanılabilir bir dünya için sosyal fayda ve mutluluğun paylaşılması görüşünü savunuyor. Bireylerin sağlık, eğitim, güvenlik, ulaşım, barınma, teknoloji, istihdam gibi tüm hizmetlere erişimini iyileştirmeyi hedefliyor. Burada engelliler, göçmenler, mülteciler, kadınlar, çocuklar, gençler gibi çok geniş bir insan yelpazesinden söz etmek mümkün. Toplumsal koşulların iyileştirilmesinin yanı sıra bu bireylerin var olan potansiyellerinin ortaya konması, kültürel yaşama dahil edilmesi, yetenek ve fırsatlarının geliştirilmesi de ayrıca önem taşıyor.
Stres Mülakatı (Stress Interview), , ...
Sosyal Içerme , Dışlanma riski altında olan kişilerin, ekonomik, sosyal ve kültürel hayata tam katılımları ve yaşadıkları toplumda normal olarak kabul edilen hayat ve refah standardına kavuşmaları için gerekli olan fırsat ve kaynakları kazanmalarını sağlayan süreç.
Stratejik Yönetim (Strategic Management), , ...
Süreç Tasarımı (Process Design), , ...