Günlük yaşamımızda kullanılmayan ancak İnsan Kaynakları alanında sık sık makale, röportaj, köşe yazıları yada yazılı eserlerde karşılaştığınız terim ve kavramların ayrıntılı açıklamalarını, İK Sözlüğü'nde bulabilirsiniz...
A B C Ç D E F G Ğ H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

L
Lobicilik , Yüz yüze görüşerek Cumhurbaşkanı, bakan, genel müdür, bürokrat, milletvekili vs. önemli kişileri ikna etmeye çalışmak. Örneğin engeli olan bireyler, STK ve aktivistlerin hak temelli mücadelesinde problemlerin çözümü için yetkililere ulaşma, görüşme ve süreç takibinin yapılması. 1869 yılında ABD Başkanı Ulysses Grant tarafından ortaya atılmıştır. Başkan Grant, Beyaz Saray’ın karşısındaki Willard otelinin lobisinde sürekli dinlenir, içkisini yudumlar, purosunun tadını çıkarırdı. Başkan Grant’in bu alışkanlığını başkaları da keşfedince, kişisel ya da başka nedenlerle onun desteğini almak isteyen birçok kişi zamanla bu otelin lobisine gelmiştir. Başkan Grant da bu insanları “lobiciler” olarak adlandırmıştır.

Lider (leader) , organizasyonlarda insanların gayretlerini, belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere birleştiren, harekete geçiren, bütün yeteneklerini ortaya koymalarını sağlayan ve onları etkili biçimde yönelten kişi.


M
Mentoring (akıl hocalığı) , kişisel ve profesyonel gelişime yardımcı olmak üzere deneyimlerini, uzmanlıklarını ve düşüncelerini birbirine aktaran iki insan arasındaki bir yardımlaşma ve paylaşma ilişkisi.

Mentor (mentor) , daha az deneyimli bir çalışanın gelişmesi için ona yardım eden deneyimli ve kıdemli bir çalışan ya da yönetici.

Misyon (mission) , bir organizasyonun varlık nedeninin; müşterileri, karşılanan ihtiyaçları ve kullanılan teknolojiyi de belirtecek şekilde bir cümle ile ifade edilmesi.

Motivasyon (motivation) , belirli bir eylemi yerine getirmek için bir insanın bazı içsel ve dışsal faktörlerden aldığı güçle coşku, canlanma, davranışlarda kararlılık göstermesi ve davranışlarını yönetmesi.

Mobbing (işyerinde Yıldırma, Psikolojik Taciz) , İşitme engelli bireyleri, çalıştıkları ortamlarda işinden soğutmak, dışlamak, bıktırmak amacıyla kasıtlı olarak yapılan bir ayrımcılık türüdür.

Makul Uyumlaştırma: , Engellilerin tüm insan haklarını ve temel özgürlüklerini diğerleriyle eşit şekilde kullanmasını veya bunlardan yararlanmasını sağlamak üzere somut durumda ihtiyaç duyulan, ölçüsüz veya aşırı bir yük getirmeyen, gerekli ve uygun değişiklik ve uyarlamaları ifade eder. Örneğin, evdeki beyaz eşyaların görme engeli olan bireyler için sesli betimleme ve braille kabartma harfli tuşlardan oluşması. Kısa boylu bir birey için işyerinde kullandığı masa, sandalye ve tüm eşyaların kişiye özel düzenlenmesidir. Makul düzenleme talebinin reddi, ayrımcılık yasağının ihlalidir.

Moral Model-Ahlaki Model , Orta çağda yaygın olan, sakatları ve sakatlığı kötüleyen, sakatlığın bir ceza olarak insanlara verildiğini ve cezalandırılmaları gerektiğine inanan, sakatlığı bu inanış ile açıklayan model.


O
Organizasyon (Organization), , ...

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z