Günlük yaşamımızda kullanılmayan ancak İnsan Kaynakları alanında sık sık makale, röportaj, köşe yazıları yada yazılı eserlerde karşılaştığınız terim ve kavramların ayrıntılı açıklamalarını, İK Sözlüğü'nde bulabilirsiniz...
K
Kapsayıcılık (Inclusion) , ...
Kapsayıcı Engelli İstihdamı (Inclusive Disability Employment), , öncelikle engelli dostu firma bir başka deyişle kapsayıcı işveren markası olmaktır. Çalışma hayatında engeli olan adayların engel oranı ve engel grubuna değil, yeteneğine odaklanır.
Erişilebilirliği külfet olarak değil, adil eşitlikçi yaklaşımla çalışan verimliliğini sürdürülebilir hale dönüştüren yatırım olarak görür. Kapsayıcı dilin firma kültürü olarak yaygınlaşmasını önemser. Ön yargı, ayrımcılık ve eşitsizliğin her türlüsünü reddeden işveren ve çalışan aidiyetinin benimsendiği ortamı inşa etmeye özen gösterir.
Farklılıklara bakılmaksızın seçme, yerleştirme, onboarding, oryantasyon, ücret, performans değerlendirmesi ve yükselme sürecinde adil eşitlikçi yaklaşım sergiler. Görme, işitme, ortopedik, zihinsel (özel gereksinimli), epizodik, süreğen (kronik) hastalıklar gibi engeli olan tüm adaylara yetenekleri doğrultusunda doğru pozisyonlarda işe alarak makul uyumlaştırılmış erişilebilir koşullar sunar.
Firmaların engeli olan adaylara ulaşmalarını kolaylaştıran ve sürdürülebilir başarıya dönüştüren ise hedefli istihdam ve destekli istihdamı kapsayıcı engelli istihdamı modeli sektör, pozisyon dinamiklerini engeli olan bireylerin eğitim, yetenek, ilgi alanları ve erişilebilirlik gereksinimlerine göre tasarlamasıdır. Firmalarda kapsayıcı engelli istihdamının en önemli başlıklarından biri de firmalarda sosyal erişilebilirliğin firma kültürüne dönüşmesidir.
Kapsayıcı engelli istihdamı, engeli olan adayların verimliliğini arttıracak uzaktan (remote), yüz yüze veya hibrit (haftanın ya da ayın belirli günlerinde evden belirli günlerinde işe gitmek) gibi esnek çalışma olanakları sunar. Adayların yeteneklerini geliştirmeleri için meslek ve kişisel yetkinliklerini geliştirebilecekleri kapsayıcı eğitimler tasarlar. Kapsayıcı engelli istihdamı; her engel grubundan adayların yetenekleri doğrultusunda yapabilecekleri işler vardır yaklaşımı ile farklı engel grubundan tüm adayların çalışma ortamında değişen erişilebilirlik (dijital uygulamalar, kolaylaştırıcı destek teknolojileri, makul uyumlaştırma, ergonomi, profesyonel engeli çalışan farkındalığına sahip yöneticiler ve çalışanlar vb.) ihtiyaçlarının eksiksiz sağlanmasıdır.
Kapsayıcı engelli istihdamı; çalışma mekanına, pozisyona ve engel grubuna bakmadan adayın yeteneklerine göre uygun pozisyon oluşturarak işe alımı gerçekleştirmektir. Kapsayıcı engelli istihdamında aday erişilebilir olmayan çalışma koşullarına adapte edilmez, iş yeri herkes için erişilebilir olarak tasarlanır. Erişilebilirlik, sadece engeli olan çalışanların değil tüm çalışanların hayatını kolaylaştırır.
Kapsayıcı işveren markası veya engelli dostu firmalar; yönetim kademesi de dahil tüm çalışanların engellilerle iletişim, engelsiz afet bilinci, engelsiz iş sağlığı ve güvenliği, başarılı engelli aday seçme ve yerleştirme, kapsayıcılık, çeşitlilik ve adil eşitlik politikaları, kapsayıcı dil rehberi gibi çalışmaları kültüre dönüşerek eksiksiz uygular.
Kapsayıcı engelli istihdamı markası Engelsizkariyer.com, kurulduğu günden bugüne engelli istihdamının ülkemizde sürdürülebilir ve kapsayıcı olması için geliştirdiği politikaları sosyal fayda ve sosyal etkiye dönüşerek uygulanması için çalışmalar yapıyor. BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve Dünya Sağlık Örgütü’nün İşlevsellik, Yeti yitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırılması içeriklerini rehber edinen Engelsizkariyer.com, ülkemizde ilk kez kamu ve özel sektör için hazırladığı Engelli Dostu Firma, Kapsayıcı İşveren Markası, Engelli Çalışan Odaklı Kapsayıcı Dil Rehberi, Erişilebilir İşyeri, Kapsayıcı Engelli İstihdamı Uzmanlığı programı ile (Hedefli İstihdam, Destekli İstihdam, Engelli İş Koçluğu) gibi benzersiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunuyor.
Kurum Karnesi (Balanced Scorecard), , ...
Küçülme (Downsizing), , ...
Kariyer (career) , bir insanın yaşamı boyunca süren işle ilgili deneyimlerinin tümü.
Kariyer basamakları (career stages) , bir çalışanın iş yaşamı boyunca geçirdiği ve araştırma, yerleşme, orta kariyer, geç kariyer ve iniş şeklinde isimlendirilen beş kariyer aşaması.
Kariyer geliştirme (career development) , insanların iş yaşamları boyunca kariyer amaçlarına ulaşabilmeleri için yürüttükleri uyum sağlama, yetkinlik, yeterlilik ve kişilik geliştirme gibi tüm eylemler ve faaliyetler.
Kariyer planlama (career planning) , kişinin bilgi, beceri, ilgi, değer yargıları ve güçlü ve güçsüz yönlerini değerlendirmesi, organizasyon içi ve dışı kariyer olanaklarını tanımlaması, kendisi için kısa, orta, uzun dönemli hedefler saptaması, eylem planlarını hazırlaması ve bunları uygulaması süreci.
Kariyer yönetimi (career management) , insan kaynakları planları ile sistemin bütünleştirilmesi, kariyer yollarının belirlenmesi, kariyer bilgisinin artırılması için açık işlerin duyurulması, çalışanların performanslarının değerlendirilmesi, astlara kariyer danışmanlığı yapılması, iş deneyimlerinin artırılması ve eğitim programlarının düzenlenmesi faaliyetlerinin tümü.
Katılımcı yönetim (participative management) , çalışanların kendi işlerinin günlük etkinliklerini daha fazla denetleyebilmelerine olanak veren bir yönetim anlayışı.