Günlük yaşamımızda kullanılmayan ancak İnsan Kaynakları alanında sık sık makale, röportaj, köşe yazıları yada yazılı eserlerde karşılaştığınız terim ve kavramların ayrıntılı açıklamalarını, İK Sözlüğü'nde bulabilirsiniz...
B
Başvuru formu (application form) , bir adaydan şirketin almak istediği spesifik bilgileri derlemek üzere şirkete özgü olarak hazırlanmış bir bilgi formu.
Benchmarking (Kıyaslama) , bir organizasyonun kendini değerlendirerek, rakiplerini, iş ortaklarını, diğer sektörlerdeki başarılı örnekleri inceleyerek, iç ve dış pazarlardaki uygulamaları araştırarak ve en iyi uygulamaları örnek alarak zayıf olduğu yönleri geliştirmesi.
Bir defalık primler (lump sum bonus) , çalışanların başarılarının şirketin başarısının bir parçası olduğunu göstermek amacıyla ve performansa dayalı olarak bir defalık yapılan nakit ödemeler.
Bilgi için ödeme (pay for knowledge) , çalışana, görevi ile ilgili yeni bilgi ve beceriler elde etmesine bağlı olarak belirlenen ek bir ücretin ödenmesi.
Bilgilendirmeye yönelik eğitim (knowledge based training) , ürün bilgisi, imalat teknikleri, hizmet prosedürleri, pazar bilgisi, şirket politikaları, muhasebe ilkeleri ve uygulamaları, mali analiz teknikleri, dış ticaret, vergi mevzuatı gibi konularda yapılan sınıf eğitimleri.
Beceri geliştirmeye yönelik eğitimler (skill based training) , İletişim, etkili sunuş, dinleme, karar alma, sorun çözme, liderlik, motivasyon, toplantı yönetimi, takım oluşturma, çatışma yönetimi gibi konular katılımcı merkezli ve uygulama ağırlıklı olarak verilen eğitimler.
C
Cam Tavan (glass ceiling) , bir organizasyonda kadınların ve azınlıkların üst yönetim basamaklarına çıkmasını engelleyen görünmeyen duvar.
Cam Uçurum (Glass Cliff), , Cam uçurum kavramı iş hayatında kadınların kariyer hedeflerine ulaşmasında yeni bir kariyer engeline yani kariyer ayrımcılığına maruz kalmasıdır. Cam tavan ayrımcılığını aşmayı başaran kadınların kendilerini şirketin olumsuz koşullarında üst düzey yöneticilik pozisyonunda bulmalarını ifade etmektedir.
Cam Asansör (The Glass Escalator), , Cam yürüyen merdiven olarak da ifade edilen cam asansör kadın egemen mesleklerdeki erkeklerin kariyerlerinde kadınlara kıyasla daha kolay bir şekilde yükselmelerini ifade eden sosyolojik bir terimdir. Kadınların, kadın mesleği olarak görülen hemşirelik, öğretmenlik gibi çalışma alanlarında üst düzey yönetici olma veya terfi alma yolunda kariyer basamaklarını "normal bir merdivenden" çıkarken, erkeklerin "camdan bir yürüyen merdiven" veya "cam asansör" vasıtasıyla daha kolay ve daha hızlı bir şekilde yükselmesi metaforuna dayanır. Kavram, 1992 yılında ABD'li sosyolog Christine L. Williams tarafından "Cam Asansör: "Kadın" Mesleklerinde Erkekler İçin Gizli Avantajlar" başlıklı makalede kullanılmıştır.
Closed Caption (CC) , Kuzey Amerika’da işitme engelliler için geliştirilmiş yaygın bir altyazı tekniğidir. TV sinyaliyle gönderilen ancak görüntünün bir parçası olmayan, televizyonda yapılan bir ayarla çıkması sağlanan altyazı. Decoderi (şifre çözücüsü) televizyon içinde bulunur. TV programı, VHS kaset, DVD gibi görüntü kaynaklarından birini izlerken görüntü sinyalinin ekranda gözükmeyen bir bölümüne dijital olarak altyazı bilgileri saklanır, TV bu bilgileri çözüp ekranda altyazı olarak gösterir. Avrupa’da ise TV’lerde veya DVD oynatıcılarda dekoder olmadığından CC sinyali işlenemez.