İş arayışlarınızda her zaman iş görüşmesine davet edilip edilmeyeceğinizi belirleyen özgeçmiş, doğru, güncel ve başvurduğunuz iş için eğer titizlikle ve detaylı hazırlanırsa sizi diğer adaylar arasında öne çıkartan en önemli ilk adımdır. Firmaların yeni aday arayışlarında başvuruda bulunduğunuz pozisyona ne kadar uygun olduğunuzu düşünürseniz düşünün, eğer özenle hazırladığını özgeçmişinizde aşağıdaki olmaması gereken yanlışlıkları yapmışsanız başvurunuza neden cevap gelmediği ya da sizi neden yeniden davet edilmediğinizi, neden? Tam da aradıkları adaydım gibi sorularla kendinizi sorgulamayın. Çünkü başvurunuzun olumlu olması çok zor. İşte bilerek ya da bilmeyerek özgeçmişlerde yapılan ve gözden kaçan en kritik hatalar...
Ciddiye alınmanızı engelleyen garip e-posta adresi:
İş başvurunuzda özgeçmişde yer alan tüm nitelikleriniz/yazılanlar firmanın aradığı aday kriterlerine uyuyor gibi.. Ancak o da ne? Özgeçmişinizi iletişim bölümünde yer alan şöyle bir eposta adresi: sirilsiklamasik@....com. Hiç düşünmediğiniz ve nasıl olur diyebileceğiniz hakkınızda istemeyeceğiniz olumsuz geri dönüşümler verecek garip e-posta adresleri vermeyin: anlikkiz@...com, katmerliadam@...com, uykudayim@...com gibi. Eğer isminizin yer aldığı bir eposta adresini özgeçmişinizde yer vermeniz, en doğrusu olduğunu ve çok önemli bir detay olduğunu sakın unutmayın.
Aceleyle hazırlanmış karışık bir özgeçmiş:
Aceleyle temiz yada düz olmayan özensiz bir A4 kağıdına, zamanla yarışır gibi hızla, ayak üstü yazılmış düzensiz, sayfa düzenine dikkat edilmeden karışık bilgiler yumağı gibi görünen özgeçmişinizin işveren tarafından daha görür görmez şansı ne yazık ki çok çok azdır. Unutmayın her zaman az önce saydığımız önemli hususlara dikkat edilmediği için özgeçmişlerin çoğu ilk izlenimden dolayı değerlendirilmeden elenir. Çünkü bir özgeçmişde ilk etki ve olumlu intiba, düzenli mi?, temiz mi?, titizlikle özenilerek yazılmış mı? Şeklinde değerlendirilerek bakılır. Ya da incelenmesi için ilk göz ucu ile yapılan ön inceleme sonrası detaylı olarak değerlendirilmek üzere diğer başvuru yapan adayların özgeçmişleri arasından seçilir.
Olmaz dedirten eğlencelik artistik fotoğraf:
İşte olmaması gerekn önemli bir konuda günlük anlarınızı ölümsüzleştirmek için cep telefonunuzla kendinizi çektiğiniz resimler, her hangi bir mekanda dostlarınızla ya da sadece kendinizi çektirdiğiniz ve sonradan kendinizin olduğu bölümü kesip kaydettiğiniz fotoğraflar, güneş gözlüklü, özensiz kıyafetli, bulanık görüntülü ve garip bakışlı pozlar... Lütfen bu resimleri iş arayışı yaparken kayıt oldupunuz sitelerde ve asla özgeçmişleriniz kullanmayın. Bunları sadece arkadaşlarınıza göndermeyi tercih edin, iş başvurularınıza değil. Fotoğraflarınızda özellikle özel olarak hazırlanarak düzgün ve özenli giyimli, gülümsediğiniz bir vesikalık fotoğrafınız tüm artistik duruşlardan daha fazla puan toplamanızı ve olumlu sonuç almanızı sağlar.
Eğitim aldığınız anaokulu ve ilkokul bilgisi:
Özgeçmişinizin en önemli yeri olan eğitim bölümünde çocukluğunuzun ilk yıllarından başlayarak tüm okuduğunuz okulları yazmanıza gerek yoktur. Örneğin ilkokul ve anaokulu nerede, hangi okulda kaç yılında bitirdiğiniz işveren için önemli bilgiler değil. Ve asla da bu bilgileri merak etmemekle beraber görüşme sırasında da size sormayacaktır. Sadece önemle dikkat etmeniz gereken, lise (hangi tip liseden (düz lise, meslek lisesi gibi) ve bölümden mezun olduğunuzu) lisans ve varsa yüksek lisans-doktora yazmanızdır.
İş tecrübeleriniz:
Özgeçmişlerde işverenlerin ilk bakış da göz gezdirdikleri iş tecrübeleriniz en can alıcı ve de adayların en sık hata yapılan bölümdür. İş tecrübelerinizin kısaca neler olduğunu yazmak asla tek başına yeterli değildir. Özellikle hangi firmada ne yaptınız? Sorumluluklarınız, görev aldığınız pozisyon nelerdi? Hangi projelerde yer aldınız? Önemli olan her zaman yazacağınız ve işverenin dikkat ettiği detaylardır. Örneğin; X Firması-Staj diye yazdınız, iyi ancak ne stajı? Ya da B Firması-Eleman olarak yazdınız, güzel ancak size verilen iş göreviniz içinde ne elemanı olduğunuzu ve sorumluluklarınızı mutlaka yazmalısınız. Size ayrıcalık getirecek önemli bir konuda ofis makinelerini kullanabildiğinizi yazmak bir meziyet değil, önkoşuldur. Bildiğiniz, tecrübeli olduğunuz her deneyiminizi yazmak sizi avantajlı konuma getireceğini de gözden kaçırmayın.
Özgeçmişinizin final bilgisi referans:
İlk iş başvurunuzu yapacaksınız ve uygun referansınız hiç yok ise katıldığınız kurs eğitmenlerinizi, akademik referanslarınızı kullanın. Asla olmayan, yanlış isimleri, aile bireylerinizin ya da yakın aile dostlarınızın isimlerine yer vermeyin. Örneğin: Firma başvurunuzu kabul ederek sizi işe aldı. Özgeçmişinizde yer alan referansınızdaki isim ya da isimlerle iletişim kurduğunda verdiğiniz isim ya da iletişim bilgisinin doğru olmadığını ya da yakın aile dostunuz olduğu ortaya çıktı. Bu durumda işveren sizin hakkınızda ne düşünür ve size söylediğinde ne yaparsınız?