Özgeçmişiniz işvereni, başvurduğunuz pozisyona uygun niteliklere sahip olduğunuza inandırmanın ilk adımıdır. Bu bölümde, iş yaşamınıza başlarken atacağınız ilk adım olan özgeçmiş nedir? Önemi ve hazırlama prensipleri hakkında temel bilgilere ulaşabilirsiniz.
Özgeçmiş (CV) Nedir?
CV (Curriculum Vitae / Özgeçmiş), Latince karşılığı olarak hayat yarışı, profesyonel hayat yarışında kişinin kendini kısaca anlatmasını sağlayan araç anlamına geliyor.
Özgeçmiş ; kişinin eğitimi, deneyimleri, nitelikleri ve becerileri v.b. gibi önemli bilgilerini içeren kısa tanıtım dokümanıdır.
Neden Özgeçmiş Hazırlıyoruz?
Özgeçmişin amacı iş ararken çalışmak istediğiniz alanlarda iş bulmanızı ve bu süreçte başarılı olmanızı sağlayan ilk basamaktır. Ayrıca sizin hakkınızda ön değerlendirmenin yapılmasını sağlayarak işe çağrılmanızı sağlamaktır.
Özgeçmiş Hazırlama Prensipleri
1- Kısa ve Öz
Güzel ve temiz görünmeli, sade ve kolay okunur olmalı. Yazım kuralları ve noktalama işaretlerine dikkat edilmeli yazım ve noktalama işareti hataları, ufak detaylar olsa da "dikkatsiz" ve "özensiz" bir kişi imajı çizer.
Tüm bilgilerinizi bir sayfaya sığdırmaya çalışın. Kimse uzun özgeçmişleri okumaktan hoşlanmaz, özellikle ilgisiz detaylar içerenleri.
2- Format
Özgeçmişinizdeki içeriğin kariyer seviyeniz ile uyumlu sırada olduğundan emin olun. Güçlü yönlerinizi öne çıkarın. Zarif ve tutarlı fontlar kullanarak göze hoş gelen bir doküman yaratın. İlanda yer alan ve vurgulanan sözcükleri veya eş anlamlılarını özgeçmişinizde kullanarak aranılan göreve yakın olduğunuzu gösterebilirsiniz. Ayrıca şirket hakkında araştırma yaparak bu bilgileri ön mektupta kullanmak da yakınlık yaratır.
3- Kişisel Bilgiler
Kendinize zarar verecek detayları (dış görünüşünüz ve engelinizle ilgili duygu sömüren ve işten çıkarılma gibi) özgeçmişinizde kesinlikle bahsetmeyin ve öne çıkarmayın. Geçmiş iş deneyimlerinizle ilgili olumsuzluklara fazla yer vermeyin çünkü bunlar iş görüşmesinde yeri geldiği zaman karşılıklı konuşulacaktır. Her zaman size kolayca ulaşılabilecek ulaşım bilgilerinizi verin.
4- Tutarlı Olun
Özgeçmişinize "Kariyer Hedefi" kısmını koyduysanız listelenen iş tecrübelerinin bu hedefi desteklediğinden emin olun. Genel olarak, başvurulan pozisyona göre tecrübelerinizdeki ilgili kısımları öne çıkarın. Özgeçmiş bilgileriniz hakkında dürüst olun.
ÖRNEK CV HAZIRLAMA BİLGİLERİ
Özgeçmiş (CV) hazırlarken aşağıdaki ana başlıklar ve alt başlıklardaki bilgilerin hepsini eksiksiz ve güncel bilgilerinizle özenle hazırlamaya dikkat edin. Başarılı bir iş görüşmesi öncesi işverenleri özgeçmiş değerlendirmelerinde sizden etkilenmesinin yolu, eksiksiz yer vermenizden geçer. Özgeçmiş hazırlarken özellikle iletişim, eğitim, engel durumu, engel oranı, deneyim bilgilerinizin yanına özenle seçilmiş gülümseyen bir resminizi de eklemeyi unutmayınız.
Kişisel Bilgiler:
- İsim
- Adres
- Telefon numarası
- E-posta adresi
- Doğum Tarihi
- Doğum Yeri
- Uyruğu
- Medeni Hali
Eğitim Durumu:
(Sondan başa doğru yıllara göre yazarak alt alta sıralayınız)
Askerlik İle İlişiği
Yabancı Dil Bilgisi
Deneyimler
Staj:
Katıldığı Kurslar
Konferanslar/seminerler
Profesyonel sertifikalar
Bilgisayar Bilgisi:
Etkinlikler:
İlgilenilen Alanlar/Hobiler:
Engel Durumunuz:
Sahip olduğunuz engelinizin kısaca tanımı
Engel Oranınız:
Hastaneden aldığınız sağlık kurulu raporunuzda yer alan engelinizin oranı
Referanslar:
Özgeçmiş ile attığınız ilk adımda her zaman başarılı olmanın yolu mülakattın olumlu geçmesi ile sağlanır. Daima unutmayın ki mülakat öncesi karşılaşabileceğiniz ortam ve durumları her şekilde göz önünde bulundurmak ve söz konusu durumlarda kendinizi daha rahat hissetmek amacıyla kısa bir ön hazırlık yapmanızın önemli fayda sağlayacaktır.