Muharrem Mavigöz; henüz ilkokula yeni başladığı dönemde yaşadığı kaza hayatını tamamen değiştirmiş. Bandajlı bir göz ile yarım kalan eğitim hayatına yeniden başlarken okulda akran zorbalığı ve ayrımcılığa karşı Cavidan öğretmeninin kanatları buna engel olurken arkadaşlarının farkındalığını arttırarak kolektif bir dayanışmaya dönüşmüş. Mavigöz’ü profesyonel iş hayatında başarıya götüren ise çözüm odaklı, güler yüzlü ve yüksek sorumluluk bilincine sahip olması.
Sürdürülebilir gelişime inan pilot olarak uçamadığı için bu mesleği icra edenlere hayranlıkla saygı duyan Mavigöz’ün yüzünüze tebessüm konduracak bir solukta okuyacağınız hikâyesi ile baş başa bırakıyorum.
Sizi tanıyabilir miyiz?
Merhaba adım Muharrem Mavigöz, 1975 Hatay doğumluyum Adana’da Yaşıyorum. Evli, 2 çocuk babasıyım ve 20 Yıldır Temsa Skoda Sabancı Ulaşım Araçları A.Ş. otobüs fabrikasında çalışmaktayım.
Engeliniz (yeti kaybını) ilk nasıl ortaya çıktı?
1981 yılında 6 yaşında kaza sonucu sol gözüme makas batması nedeni ile sol göz kornea ve retina parçalanması sonucu gözümü kaybettim.
Okul yıllarınızdan bahsedebilir misiniz?
Kaza geçirdiğim yıllarda ilkokul 1. sınıf’a henüz başlamıştım ilk dönem olarak devam ediyorken bu talihsiz olay başıma geldi ve okuluma uzun bir ameliyat serüveni nedeni ile ara vermek zorunda kaldım tedavi süreci devam ederken okulun 2. yarısında gözüm bandajlı bir şekilde eğitimime devam etmeye başladım. Öğretmenim olan Cavidan Hanım hayatta benim için asla değerini kaybetmeyecek olgun ve ileri görüşlü bir eğitimciydi okula geliş ve gidiş saatlerimi annem ile program yaparak teneffüslerde beni yanından ayırmayarak adeta koruyucu meleğim gibiydi. Onun sayesinde bana karşı arkadaşlarımın sözleri ve bakış açısı olumlu yönde oldu. Minnettar olduğumu ifade etmek isterim.
Çocukken olmak istediğiniz veya hayalini kurduğunuz bir meslek var mıydı?
Ailemizin sınırlı olanakları nedeniyle hayalini kurduğum pilot olarak uçmayı gerçekleştiremedim. Uçmaya olan sonsuz ilgi ve sevgim maalesef herkesin pilotlara duyduğu hayranlık ve saygı ile sınırlı kaldı.
Adana’da engeli olan bireylerin istihdama katılımda yaşadıkları zorluklar var mı?
Daha önce bu zorlukları fark edemiyordum fakat, TEMSA (KAEK) tarafından yürütülen "Kariyerde Engelleri Kaldırdık" programı, istihdamla ilgili çalıştaylara ve kariyer fuarlarına katılmama fırsatı sundu ve bu çalışmalarda, TEMSA çalışanı olarak zorluk yaşayan engelli bireylerin varlığını fark edebilme imkânı buldum. Bu deneyimler, Adana'da ve Temsa’da yaşanan koşulların iyileştirilmesi ve erişilebilir hale getirilmesi için bir örnek teşkil etti. Ayrıca, ürettiğimiz araçlarda engelsiz ulaşımı sağlamak ve engelli bireylerin katılımını desteklemek, Adana'mıza ayrı bir değer katmaktadır.
Engeli olan bir birey olarak iş yaşamınızda ilk iş mülakatınızı ve işe giriş sürecinizde yaşadıklarınızı anlatabilir misiniz?
Önceliklerimi sıralamam gerekirse bir gözüm görmediği için tekstil alanında iplik renk ve incelik kalınlık gibi ölçü değerlerini yapamayacağım konusunda önyargılar ile karşılaştım.
Kişisel ve mesleki gelişiminiz için neler yapıyorsunuz?
Otomotiv sektöründe çalışmam sayesinde mesleki eğitim programlarına katıldım ve sertifika ve diploma kazandım. Bu programlar, kişisel gelişimim için önemli bir rol oynadığı gibi, iş tecrübelerime de yansıyacak kazanımlar elde etmemi sağladı. Sürekli eğitim, hayatımın ayrılmaz bir parçası haline gelerek sürekli olarak kendimi geliştirme fırsatı sunuyor.
TEMSA’da ilk çalışmaya ne zaman başladığınız. Sürecinizde ilk görev aldığınız pozisyon ve rollerinizden bahsedebilir misiniz?
2004 yılında TEMSA'da iş hayatıma idari işler hizmet elemanı olarak başladım. Daha sonra temizlik ekibi sorumluluğu ve idari işler memurluğu faaliyetlerinde görev aldım. Şu anda ise İnsan Kaynakları Sorumlusu olarak çalışmaya devam etmekteyim. TEMSA'da geçirdiğim süre boyunca farklı pozisyonlarda çalışarak kendimi geliştirme ve şirkete katkı sağlama fırsatı buldum.
Çalışma koşullarınız nasıl? Ofiste bir iş günü nasıl başlıyor ve nasıl bitiyor.
Şirketimizin bulunduğu konum, yerleşim yerlerine ortalama 15-20 dakikalık araç mesafesindedir ve her çalışan için şirketin servis imkânı bulunmaktadır. Sabah ofiste, genellikle ekip arkadaşlarımızla günün başlangıcını yapıyoruz. Bu süre içerisinde kısa sohbetler ediyor ve günün iş planını yapıyoruz. Gün içinde, tüm departmanlarla iş birliği içinde çalışma faaliyetlerimiz devam ediyor. Gün sonunda tekrar bir araya gelerek, bir sonraki gün için günü kapatıyoruz. Bu şekilde, günlük iş akışını düzenli bir şekilde yönetiyor ve iş birliği içinde çalışıyoruz.
Sıkıldığınızda ya da motivasyonunuzu kaybettiğinizde neler yapıyorsunuz?
Öncelikle, dinamik bir yapıya sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Motivasyonumu yüksek tutmak için genellikle mutlu ve güler yüzlü çalışma arkadaşlarımı ziyaret etmek veya onları aramak gibi yöntemlere başvuruyorum. Onların sesini duymak, beni motive ediyor ve enerjimi yükseltiyor. Bu şekilde, pozitif bir ortamda çalışmak ve destekleyici çalışma arkadaşlarımla etkileşimde bulunmak benim için önemli bir motivasyon kaynağı oluyor.
Çalışma hayatınızda hiç mobbing, ayrımcılık ve önyargılarla karşılaştınız mı? Eğer karşılaştıysanız kısaca özetleyerek bu süreçlerle nasıl başa çıktınızı da anlatabilir misiniz?
Çalışmış olduğum şirketler içerisinde mobbing ve ayrımcılık ile karşılaşmadım.
Yaşadığınız (ayrımcılık, mobbing ve önyargılar gibi) istenmeyen durumlarla başa çıkmanızda kimlerden destek aldınız?
Bu konuda yukarıda belirttiğim gibi herhangi bir desteğe ihtiyaç duymadım.
Çalışma hayatınızda prensip ve olmazsa olmaz dediğiniz kurallarınız var mı? Bunlar neler? Bize anlatabilir misiniz?
Küçük yaşta iş hayatına adım attığım zamanlarda temizlik disiplini ve çalışma dürüstlüğü değerlerine önem verdim. Söz verdiğim işleri her durumda yerine getirme konusunda kararlıyım ve asla yalan söylememe ilkesine sadık kalırım. Herhangi bir görevi yerine getiremediğimde bahane üretmek yerine sorumluluklarımı karşılamak için çözüm bulmaya çalışırım. Karşımdaki kişiye asla mazeret sunmam, çünkü inanıyorum ki, sorumluluklarımı yerine getirmek benim sorumluluğumdur ve başarı için bahanelere değil çözümlere odaklanmalıyım. Bu prensipler, iş hayatımda benim için vazgeçilmezdir.
Şimdi de çalışmalarınızdan uzaklaşarak bize boş zamanlarınızı nasıl değerlendirdiğinizden ve hobilerinizden bahsedebilir misiniz?
Genellikle boş zamanlarımı çocuklarımla sosyal aktivite yaparak değerlendiriyorum hobi olarak müzik dinlemeyi çok severim sinema ve tiyatro etkinlikleri vakit oldukça katılım sağlarım.
Ailenizin başarınızdaki yeri ve öneminden de bahsedebilir misiniz?
Ailem çalışma hayatımda ilerlememde itici bir güç olarak bana destek oluyorlar. Bu konudaki yerleri ve önemleri her zaman benim için vazgeçilmez bir kaynak olmuştur.
Erişilebilirlik anlamında yaşadığınız zorluklar var mı? Neler? (Çalışma alanınız, kolaylaştırıcı destek teknolojileri, servis, taksi, toplu taşıma, şehirlerarası otobüsler vb. gibi.) Karşılaştığınız erişilebilirlik problemleri ile mücadele ediyor musunuz?
Şahsımla ilgili erişebilirlik sorunu yaşamadım fakat çevremde bu durum ile duyarlı biri olduğumu söyleyebilirim gördüğüm aksaklıkları kentimizde veya seyahat ettiğim yerlerde yetkili organları veya şikâyet birilerini arayarak faaliyete girmesi için elimden geleni yapmaya çalışıyorum.
Coronavirüs Covid-19 salgını ve Adana’da deprem süreci sizi nasıl etkiledi? Kısaca çalışma hayatınızı, özel hayatınızı ve sağlığınızı etkilediyse kısaca özetleyebilir misiniz?
Kısa bir süre aile ve işyeri ortamında izole olduktan sonra tedbirli bir şekilde mesafeyi koruyarak ve bu konudaki uzman görüşleri tavsiyeleri dinleyerek süreci yönetmeye çalıştım işyeri insan kaynaklarımız ve covid kurulumuzda bu konu da sürekli bilgilendirme yaparak yol gösterici oldu.
Sosyal izolasyon dönemini nasıl geçirdiğiniz? Bu durum sizde ne gibi olumsuzluklar oluşturdu?
Covid dönemini sağlık bakanlığının belirtilen aşı takvimine uyarak atlattım.
Covid-19 ve deprem gibi afetlere karşı sizin için hangi tedbirler alındı ve eğer eksikler varsa neler yapılmasını istiyorsunuz?
Adana ve içinde evlerimizde ilk korkulu saatleri atlattıktan sonra daha güvenilir yaşam alanlarına geçmek sureti ile çadır konteyner vs. iş yerimizde biz çalışanların kalacak yatacak yeme içme duş gibi eksilerimizi giderebileceğimiz bir ortam hazırlayarak konaklama yapmamıza imkân tanıdığı için çok şanslıyız. Bu vesile ile tüm çalışma arkadaşlarım adına teşekkür ediyorum.
Çalışan ve başarılı bir kişi olarak engellilerin istihdamda hak ettiği yeri alması için sizce neler yapılmalı?
Bu konuda önce eğitim müfredatında engelli bireylerin konu aldığı kapsayıcı ders programlarının hayata geçirilmesi kanısındayım bunun eğitim ile daha iyi anlatılabileceğini düşünüyorum sivil dayanışmanın ve gönüllülük hareketlerinin destek görmesini arzuluyorum
Röportajımızın keyifle sonuna doğru gelirken sizden gelecekle ilgili planlarınızı da öğrenebilir miyiz?
Engelli olarak emekli olmuş biriyim ve çalışma hayatıma aynı iş yerimde devam ettiğim için çok mutluyum kendime bir çiftlik evi hayali kuruyor; oksijeni bol bir ortamda yaşamayı hayal ediyorum.
Engelsizkariyer.com’la ilgili düşünceleriniz neler? Önerileriniz var mı?
Öncelikle bana bu fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ederim bu siteyi kurduğunuz ve benim gibi birçok arkadaşıma fikrini ve düşüncelerini paylaşma şansı tanıdığınız için size ve ekibinize sonsuz sevgilerimi sunuyorum.
Son olarak Türkiye'nin ilk Engelliler İnsan Kaynaklar ve Kariyer Portalı Engelsizkariyer.com aracılığı ile engelliler ve işverenlere bir mesajınız var mı?
Özelikle kurumsal firmalarda, kamuda engelli istihdamının kapsayıcı, erişilebilir ve sürdürülebilir olmasını çok önemsiyorum. Engelsiz Kariyer Günleri, meslek edindirme kursları, farkındalık seminerlerinin ülke genelinde artarak büyümesini diliyorum.
Röportaj: Mehmet Kızıltaş