Amacı:
Engelli farkındalığı, toplumun nüfusun %15’ini oluşturan engeli olan bireylere karşı, iş, eğitim, sağlık, erişilebilirlik gibi hayatın her alanında sahip oldukları haklarına, ihtiyaçlarına, yeteneklerine ve katkılarına karşı bireysel ve kolektif bilince sahip olma ve kapsayıcı hareket etmek.
Engelli Farkındalık Atölyesi, sosyal içerme bağlamında engeli olan bireyler hakkında katılımcılara temel bilgiler edinmeyi sağlar. Engeli olan bireylerin yaşadıkları zorluklara karşı kapsayıcı politikalar oluşturmada tüm mekanizmaları harekete geçirmeyi amaçlar.
Jon Kabat-Zinn: "Farkındalık, yaşadığımız anın farkında olarak yaşamak, her şeyi kabul etmek ve hiçbir şeyi zorlamadan bırakmak demektir” der.
Her alanda tam katılım için hak temelli politikaların oluşturulması için engelli hareketinin en önemli sloganı olan “Biz olmadan bizim için asla” kavramından yola çıkarak Engelsizkariyer.com’un hazırladığı uygulamalı ve interaktif “Engelli Farkındalığı Atölyesi”nde ilk kez duyacağınız bilgi ve içeriklerle katılımcıların atölye boyunca her durakta yeni bakış açıları kazanmalarını sağlayarak farkındalık yolculuğuna çıkartıyor.
Engelli Farkındalık Eğitimi, engeli olan bireylere karşı yardım, destek veya sosyal sorumluluk gibi acıma, lütufkar yaklaşımları önleyerek iş ve sosyal hayatımızda daha dikkatli, bilinçli, sürdürülebilir, kapsayıcı ve amaçlar için ortaklıklar kurarak hareket etme yolunu gösterir.
Thich Nhat Hanh: "Farkındalık, her anı, her nefesi, her düşünceyi ve her eylemi bilinçli olarak yaşamak demektir" der.
Engelli Farkındalık Atölyesi, engellilik ve engeli olan bireylere karşı ilk adımda farkındalığımızı nasıl geliştirmemiz gerektiğini öğrenmek için oldukça önemli bir adımdır. Bu tür bir eğitim hem bireysel hem de toplumsal farkındalığımızı daha bilinçli oluşturmayı hem de engelli bireylerin ihtiyaçlarına karşı profesyonel bir yaklaşım geliştirmeyi kazandırır.
Atölye Konuları:
-Engelli farkındalığında temel bileşenler,
-Kolektif bilinç oluşturma adımları,
-İçten dışa farkındalık hareketi oluşturma,
-Engellilik ve engeli olan bireylerin yaşadıkları zorluklar hakkında temel bilgiler edinme,
-Önyargı ve ayrımcılıkla mücadelede farkındalık uygulamaları,
-Kapsayıcı ve erişilebilir adımların önemini örneklerle öğrenme (eğitim, iş, ulaşım, sosyal yaşam vb. gibi),
-Farkındalıkta katılımcı yaklaşım ve sosyal etkileri,
-Farkındalığa empati ve duygusal zekâ ile yaklaşım,
-Engelli haklarına geçmişten günümüze tarihsel bakış,
Eğitim Yöntemi:
- Uygulamalı, interaktif anlatımlar,
- Canlı örnek atölyeler,
- Grup çalışmaları ve tartışmalar,
- Video, hikaye ve görsellerle desteklenen özel içerikler.
Atölye Süresi:
Toplam Süre: 60 dk.
Atölyeye Kimler Katılabilir?
- Kamu ve özel sektörde çalışan profesyoneller,
- Yöneticiler, eğitimciler ve akademisyenler,
- İK, iş ve meslek danışmanları,
- Sağlık ve bakım personelleri,
- Sosyal hizmet uzmanları,
- Engelli iş koçu destekli istihdam uzmanları,
- Aileler ve gönüllü çalışanlar,
- Engelliler ve engellilik alanında farkındalığını arttırmak isteyen herkes.
Eğitimi Kim Verecek?
2005 yılında Engellilerle İletişim kavramını ilk kez ülkemize kazandıran Engellilerle İletişim kitabı yazarı, Sosyal Girişimci, Engellilerle İletişim Uzmanı, Engelli Hakları, Engelli İstihdamı (Destekli İstihdam - Kapsayıcı Engelli İş Koçluğu) Uzmanı Mehmet Kızıltaş tarafından veriliyor. 19 yıl TRT TV başta olmak üzere ulusal TV kanallarında (eğitim, istihdam, erişilebilirlik vb. gibi ) engelli hakları alanında politikalar geliştirilmesi ve toplumsal mekanizmaları kolektif olarak harekete geçmesi için yayınlar yapan Yaşadıkça Engelliler TV Programı sunuculuğu ve Yapımcılığı yapmış Mehmet Kızıltaş’ın profesyonel deneyim ve tecrübeleri ile özel hazırladığı eğitim benzersiz ve ilham dolu içeriklerden oluşuyor.
Eğitim Yeri:
- Yüz yüze veya çevrimiçi (online)
Başvuru ve Kayıt:
Firmanızda eğitim programı düzenlemek için info@engelsizkariyer.com e-posta adresimizden bizimle iletişim kurabilirsiniz.