Dünya’da ilk kez Engelsizkariyer.com’un hazırladığı interaktif ve uygulamalı “Başarılı Engelli Aday Seçme ve Yerleştirme Eğitimi” insan kaynakları profesyonellerinin doğru yetenekleri firmalarına kazandırma ve elinde tutarak kapsayıcı işveren markası oluşturarak katma değer sağlayacak engeli olan adaylara ulaşmanın anahtarlarını sunuyor.
Amacı:
İnsan kaynakları, bir firmanın en değerli varlığı olan insan sermayesini yönetmekle sorumludur. İnsan kaynaklarının firmalarına katmadeğer katacak engelli çalışanlara ulaşma süreçlerinde en çok zorlandıkları yeteneklerin başında engeli olan adaylar geliyor.
4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesinde öngörülen kota sistemi kapsamında; 50 veya daha fazla işçi (tarım ve orman işletmelerinde 51 veya daha fazla) çalıştırdıkları;
• Özel sektör işyerlerinde % 3 engelli, kamu işyerlerinde ise % 4 engelli ile % 2 eski hükümlü veya terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlüdürler.
Kapsayıcı işveren markasına sahip olmayan engellilik alanında deneyim ve kültür gelişimini sağlayamayan insan kaynakları profesyoenlleri, işverenler, işş koçları, mentor/buddy, iş ve meslek danışmanları daha ilk adımda yetersiz ve yanlış çalışmalara imza atarak hem zaman hem emek hem de katma değer sağlayacak doğru adaylara ulaşamıyor. Engelli adayların verimlilik ve devamlılığını sağlayacak kapsayıcı engelli istihdamı stratejileri geliştirmek yerine kısa vadeli %3 engelli çalıştırma zorunluluğu nedeniyle İŞKUR'dan ceza yememek için anlık durumu kurtaracak adayların işe alımını yapılıyor. Oysa bu durum hem kendileri için zaman ve emek kaybı hem de engeli olan adaylar için daha iyi bir iş bulunca ayrılması gibi devamlılık ve verimlilik sağlamayan büyük riskleri de beraberinde getiriyor.
İnsan Kaynakları dünyasında işe alımcılar, yetenek ve kültür ekipleri CV değerlendirme sürecinde adayın engel grubu ve oranının yüksek olduğuna aldanarak adayla hiç görüşmeden kendileri için en doğru adayları CV tarama ve değerlendirme sürecinde eleyerek kaybedebiliyorlar.
Firmaya engelli aday alımı yapılmasına karar verildiği zaman ilk adımın nasıl atılması gerektiği, firmanın sektör ve fiziki koşullarına göre en uygun engelli aday belirlemesi, ayrımcılığa neden olan iş ilanları ve yaklaşımlardan uzaklaşmalarını sağlayan bir birinden önemli canlandırma ve uygulamalı örneklerle eğitim boyunca katılımcıların pekiştirmesi sağlanıyor. İnsan kaynakları profesyonelleri sektör ve pozisyon özelliklerine göre hangi engel gruplarının oranlarına göre değişen yeti kayıplarını, güçlü yanlarını bilmedikleri için doğru adaylara ulaşmakta güçlük çekiyorlar. Verilen eğitimle devamlılık ve verimlilik sağlayacak doğru adayları ön değerlendirmede kaybetmeden kazanma ve süreci doğru yönetme becerileri kazanıyorlar.
Eğitim, sürdürülebilirlik, kapsayıcılık, çeşitlilik, katılımcı ve adil eşitlik yönetimine göre engelli adayların işe alımından performans yönetimine kadar uzanan yolculuğun değer katan, verimlilik ve devamlılıkla sosyal fayda sağlayan bir süreç olduğu bilincinin/politikaların belirlenmesi gibi güçlü kazanımlar sağlıyor.
Eğitime Kimler Katılabilir:
- İnsan Kaynakları Profesyonelleri,
- İş ve Meslek Danışmanları,
- Engelli İş Koçu,
- Mentorler,
- Buddyler
- İşverenler ve ilgi duyanlar gibi.
Eğitim Yöntemi:
- Uygulamalı, interaktif anlatımlar,
- İletişimde canlı örnek atölyeleri,
- Grup çalışmaları ve tartışmalar,
- Video ve görsellerle desteklenen özel içerikler.
Eğitim Süresi:
Toplam Süresi: Yarım ve 1 gün (Firma ve katılımcıların ihtiyaçlarına göre süre esnek olarak belirlenebiliyor.)
Eğitimi Kim Verecek?
2005 yılında "Engellilerle İletişim" kavramını ilk kez ülkemize kazandıran "Engellilerle İletişim" ve "360° Sosyal Liderlik" kitapları yazarı, Sosyal Girişimci, Engellilerle İletişim Uzmanı, Engellilerin İş sağlığı ve Güvenliği Uzmanı, Engelli Hakları Uzmanı ve Engelli İstihdamı (Kapsayıcı Engelli İş Koçu Destekli İstihdam) Uzmanı Mehmet Kızıltaş tarafından veriliyor. 19 yıl, engelliler alanında toplumsal farkındalık oluşturma, kapsayıcı politikaların geliştirilmesi ve uygulanması için global ve yerel eğitim, istihdam, erişilebilirlik, sağlık gibi bir çok konudaki çalışmaları ekrana taşıyarak engelli hakları mücadelesini kitle iletişim araçları ile milyonlara ulaştırma başarısına imza attı. Sayısız ödüller alan TRT TV başta olmak üzere ulusal TV kanallarında yayınlanan Yaşadıkça Engelliler TV Programı sunuculuğu ve Yapımcılığı yapmış Mehmet Kızıltaş’ın profesyonel deneyim ve tecrübeleri ile özel hazırladığı eğitim benzersiz ve ilham dolu içeriklerden oluşuyor.
Eğitim Yeri:
- Yüz yüze uygulamalı ve çevrimiçi (online).
Ayrıca içerikler firma ve sektör dinamiklerine göre dijital e-eğitim olarak da hazırlanarak sunulmaktadır.
Başvuru ve Kayıt:
Firmanızda eğitim programı düzenlemek için info@engelsizkariyer.com e-posta adresimizden bizimle iletişim kurabilirsiniz.