Engellilerin İşe Yerleştirilmesi, İş Ve İşyerine Uyumunun Sağlanması Projesi

Resim: İşim Olsun Engelli İstihdam Projesi görselinde mor renk üzerinde gülümseyen engelli resimleri ve proje yönergelerini belirten çember içinde yazılar yer alıyor.

ENGELLİLERİN İŞ HAYATINA AKTİF KATILIMININ ARTTIRILMASI VE İK’DA SÜRDÜRÜLEBİLİR ENGELLİ İSTİHDAMININ GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ

İşim Olsun Engelli İstihdamı Projesi

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamış olduğu verilere göre dünya nüfusunun %15’ini engelliler oluşturuyor. Buna göre 7 milyar insan nüfusuna sahip olduğumuz dünyada yaklaşık 1 milyar engellinin yaşadığı varsayılıyor.

Christina Mallon’a göre engelliler, dünyanın üçüncü en büyük ekonomik gücüdür. Çin ve Amerika’dan sonra dünya üzerinde en büyük nüfus ve en büyük ekonomik güç olarak belirtilmesinin nedeni, engellilerin (giyim, medikal, sağlık, eğitim, istihdam vb.) gibi her alanda en büyük tüketici hem de en büyük işgücü kaynağı olarak görülmesidir. Firmalarda engelliler için kapsayıcı politikaların benimsenmesi ile istihdamda yeteri kadar yer alamayan engelli bireylerin güçlü yanlarının işgücü piyasasına kazandırılması ve büyük bir yetenek havuzuna sahip olması anlamını gelir. Kapsayıcı politikalarla güçlü engelli işgücüne sahip olmak firmaları çok daha yüksek katma değer sağlayan çalışanlara sahip olması anlamına gelir. İstihdam da kapsayıcılık ve çeşitlilik yönetimi işveren markası oluşturuken çalışan bağlılığını da arttıran bir güçtür. Örneğin; çalışan üretkenliği %13 artarken, firma turn-over’u yani işten çıkma oranında %50 azalma görülürken firma gelirlerinde de %20 artış gözlemlenmiştir.

Engelli işgücünün istihdamdaki en önemli problemlerini Engelsizkariyer.com’un sahadaki 15 yıllık birikimleri ile sıralayacak olursak önyargı, ayrımcılık, zorbalık, mobing, fırsat eşitsizliği, ücret adaletsizliği, kapsayıcılık ve erişilebilirliğin bir külfet olarak görülmesi, performans değerlendirmelerinin doğru yapılamaması, İSG Kapsamında düzenleme yapmak yerine engelli adayları işe almama ayrımcılığı olarak sıralayabiliriz. Engelli bireylerin istihdama tam katılımın önündeki en önemli eksiklerden biri de firma ve İK politikalarının yetersiz ve yanlış olmasıdır. Firmaların %3 engelli aday çalıştırmadığı için ceza alma endişesi ile yapılan işe alımlar devamlılık ve verimlilik sağlamamaktadır. Boş pozisyonlara uygun aday aramak yerine engelli adayın potansiyeli, güçlü yanları, eğitimi ve kariyer hedefleri doğrultusunda belirlenecek doğru pozisyonlarda istihdam edilmesi verimlilik, devamlılık ve katma değer sağlayan bir uygulamadır. Kapsayıcı ve yetenek bazlı işe alımın engelli işgücünde uygulanmasını ilk olarak 2008 yılında Engelsizkariyer.com öncülüğünde olmazsa olmaz bir politika olarak firmaların benimsemesi üzerine eğitimler ve danışmanlıklar vermiştir.  

Engellilik kişiden kişiye değişen bir yeti kaybıdır. Her engelli adayın engel grubu ne olursa olsun iş gücü piyasasına katılmasını sağlayan bir yeteneği vardır. Kimisi yeteneğinin farkında değil kimi ise fırsatlar verilmediği için yeteneklerini geliştirememektedir. Hangi sektörde olursa olsun her engelli aday yetenekleri doğrultusunda kapsayıcı istihdam ile evde ya da ofis ortamında istihdam edilebilirler.

Türkiye’nin Ulusal Engelli İstihdamı Danışmanlık Ajansı Engelsizkariyer.com, engellilerin işe yerleştirilmesi, iş ve işyerine uyumunun sağlanması yönelik projeler kapsamında İŞKUR işbirliği ile “Engellilerin İş Hayatına Aktif Katılımının Arttırılması ve İK’da Sürdürülebilir Engelli İstihdamının Geliştirilmesi Projesi” düzenleyecek.

Proje kapsamında düzenlenecek profesyonel eğitim programları ile engelli adayların kişisel yetkinlikleri arttırılarak vasıflı bireyler olarak istihdamları gerçekleştirilecek. Öncelikle projede yer almak isteyen engelli adaylar ve firmaların her ay ön başvuruları alınacak.  Firmaların aradıkları pozisyonlara uygun adaylar destekli istihdam modeline uygun olarak planlanacak programa uygun adaylar seçilerek özel hazırlanan “Kişisel Gelişim Eğitimleri”ne katılacaklar. 12 ay sürecek proje kapsamında her ay 10 engelli adayın katılabileceği online ve yüz yüze iş görüşmeleri ile seçme ve yerleştirme süreçleri profesyonel “Engelli İş Koçluğu” desteği ile yapılacak. Proje İstanbul sınırları içinde düzenlenecek. İşim Olsun Engelli İstihdamı Projesi firmalara nitelikli engelli adaylara ulaşabilme ayrıcalığı sunarken iş arayan engelli adayların da kişisel gelişimlerini arttırarak nitelikli işgücü olarak istihdamda yer alabilme fırsatlarına sahip olacaklar.

Engelli Aday Katılımcıları:

Aktif işgücüne katılmak isteyen en az %40 engel oranı ve üzeri engeli olan (Lise, Önlisans ve Lisans Mezunu) emekli olmayan adaylar başvuru yapabilirler. Engelli adaylar niteliklerine ve kariyer hedeflerine göre her sektör ve her pozisyon için başvuru yapabilirler. Adaylar sektör ve firmaların aradıkları pozisyonlara göre eşleştirilerek proje sürecine dahil edilecekler. 

Proje Detayları:

·         Firma Başvurusu

·         Engelli Aday Başvuru

·         Kişisel Gelişim Eğitimleri

·         Seçme ve Yerleştirme

·         Firmalarla İş Görüşmesi (Online-Yüz yüze)

·         Engelli İş Koçluğu Desteği (Engelli Adaylara ve Firmalara)

Projeye katılmak isteyen firmalar aşağıdaki iletişim bilgilerinden bize ulaşabilirler.

İletişim: info@engelsizkariyer.com | 0 212  505 5 605

Engelli adaylar ise aşağıdaki linki tıklayarak doğrudan başvuru yapabilirler. Engelsizkariyer.com’da başvuru sırasında özgeçmişini tam ve özenle hazırlamayan adayların başvuruları kabul edilmeyecektir. Lütfen iletişim, eğitim, engel grubu başta olmak üzere özgeçmişte yer alan tüm bölümleri özenle eksiksiz doldurmayı unutmayınız! Kendi hakkınızda yazacağınız her bilgi sizi diğer adaylar arasında öne çıkmanızı saplayacaktır. Bu projeye sadece İstanbul lokasyonunda ikamet eden adaylar başvuru yapabilirler.

Engelsiz Kariyer

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z