Resim: Radison Blue Otel toplantı salonunda yerel yönetimler, STK, İŞKUR ve Engelsizkariyer.com kapsayıcı engelli istihdam uzmanlarının yan yana yer aldığı 39 kişinin toplu resim karesi.

ILO Türkiye Ofisi, hassas grupların istihdama katılımının artırılması için çalışmaya devam ediyor. İstanbul ve Gaziantep’te düzenlenen toplantılarda, kamu, sivil toplum, özel sektör temsilcileri ve engelli çalışanlar bir araya geldi, sürdürülebilir engelli istihdamı için politika ve pratik uygulama önerileri tartışıldı.

Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İşlerin Desteklenmesi Projesi kapsamında “Engellilerin İstihdama Katılımının Arttırılması Toplantıları”nın ilki 10 Ekim’de İstanbul’da, diğeri 16 Ekim’de Gaziantep’te gerçekleştirildi. Kamu, özel sektör, sivil toplum, uluslararası kuruluşlar, belediyeler ve engelli çalışanları bir araya getiren toplantılarda, engelli istihdamınına katkı sağlayacak kurumlar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ve işveren ve engelli çalışanlara yönelik destekli istihdam modeli uygulamalarının yaygınlaştırılması konularına vurgu yapıldı.

Her iki toplantıda da, engellilerin çalışma yaşamına katılımının artırılması için kapsayıcı politikalar geliştirilmesi gerekliliği ve istihdama katılımlarının sürdürülebilirliğini sağlamak adına iş yerlerinde iş koçu bulunması ve erişilebilirliğin sağlanması konuları tartışıldı.

İstanbul'da gerçekleşen "Engellilerin İstihdama Katılımının Arttırılması Toplantısı"n da Kapsayıcı Engelli İstihdamı Markası Engelsizkariyer.com Kurucumuz Mehmet Kızıltaş'ta yer aldı. Kızıltaş, "Ülkemizde işgücü piyasasında işverenler tarafından yaygın olan hedefli istihdam (doğru işe doğru aday) kapsamında kapsayıcı engelli istihdamını yaygınlaştırarak sürdürülebilirlik ve verimlilik için engeli olan bireylere İSG, makul uyumlaştırma ve erişilebilirlik standartları çerçevesinde yetenekleri doğrultusunda iş fırsatları sunulması, ücret ve yükselmede adil eşitlik öncelikle en önemli başlıklar. Farklı engel gruplarının yetenekleri doğrultusunda çeşitliliğe yatırım yapılması işgücü piyasasına ve firmalara katma değer sağlar. Destekli istihdam modelinin yaygınlaştırılması için önce kapsayıcı işveren markalarımızın sayılarını arttırmamız gerek" dedi.

Projenin uygulama ortaklarından İstanbul Küçükçekmece Belediyesi ve Bursa Yıldırım Belediyesi ile işbirliğiyle İstanbul’da düzenlenen toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) ve Türk Kızılayı uzmanları ile sivil toplumdan Sosyal Gelişim Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM), Relief International, Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MSYD), Engelliler Konfederasyonu, Tohum Otizm Vakfı, Türkiye Down Sendromlular Derneği, Türkiye Sakatlar Derneği, Engelli Hakları Federasyonu, Engelsiz Yaşamı Destekleme Derneği, Bursa Down Kardeşliği Derneği, Bursa Otizmli Bireyler ile Anneleri Yardım Derneği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü İstihdam ve Mesleki Eğitim Hizmetleri Şefliği, Küçükçekmece Belediyesi İstihdam ve Kariyer Merkezi ve İstanbul Bahçelievler Hizmet Merkezi, İŞKUR Özel İstihdam Bürosu ve Kapsayıcı Engelli İstihdamı Markası Engelliler İnsan Kaynakları ve Danışmanlık Sitesi Engelsizkariyer.com ve Sultanbeyli Belediyesi’nden ve yetkililer katıldı. Özel sektörden ise Eker A.Ş ve Boyner Grup’dan temsilciler firmalarının engelli istihdam politikalarına değinirken Nehirli Tekstil, Al Rafidain ve Küçükçekmece Belediyesi’nden engelli çalışanlar çalışma hayatındaki bireysel tecrübelerini paylaştılar.

16 Ekim’de projenin Gaziantep’teki uygulama ortağı Gaziantep Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (GESOB) ve Adana Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) işbirliğinde düzenlenen toplantıya ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - UİGM, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Gaziantep, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Gaziantep Kent Konseyi Engelliler Meclisi, Türkiye Sakatlar Derneği, Şahinbey Yardımlaşma Derneği, Türk Kızılayı, SGDD, Relief International, Building Markets, GOAL, Ulusal Proje Protez Sağlık Derneği (NSPPL), Welthungerhilfe (WHH), Uluslararası Mavi Hilal Vakfı (IBC) temcilcileri ile Birleşmiş Milletler Göç Kuruluşu (IOM) ve BM Mukim Koordinatörlüğü Ofisi katıldı. Özel sektörden Çengel İplik ve Afkar Kalıp şirketlerinden yetkililer çalışanların engellilik üzerine eğitimler almalarının önemine vurgu yaparken, ilk kez İŞMEP kapsamında çalışma hayatına atılan engelli çalışanlar, uzun çalışma saatlerinin engellileri zorlayıcı etkisinden bahsetti.

Toplantılara katılan işveren ve çalışanların ortak mesajı, engellilerin istihdamı ve istihdamda sürekliliğin olması için teşvik ve ilgili mevzuatın yeterli olmadığı oldu. Bunun için hem işverenin engellilerle verimli çalışması hem de engellilerin çalışma hayatında nitelikli şekilde var olabilmesi için her iki yönden bilinçli bir talebin olması gerektiğine değinilen toplantılarda, ILO Türkiye Ofisi Mülteciler Teknik Uzmanı Çiğdem Altunok, “Daha fazla engellinin istihdama katılımının ve istihdamda tutunmalarının sağlanması adına kapsayıcılık ve çeşitlilik için sahada kurduğumuz iş birlikleri çok kıymetli” dedi.

Kurumlar arası iş birliğine ilişkin olarak ise sivil toplum ve belediye yöneticileri bilgi paylaşım mekanizmalarını güçlendirme ihtiyacına değinirken, rehabilitasyon, farkındalık arttırıcı eğitimler ve tecrübe paylaşımı çalışmaları ve iş koçu eğitimi ile destekli istihdam konularında ortak çalışmalar yapmanın önemine dikkat çekildi.

Proje hakkında

KfW Kalkınma Bankası (KfW) aracılığıyla Almanya Federal Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü (UİGM) koordinasyonunda ILO Türkiye Ofisi tarafından dört yılı aşkın süredir yürütülen proje de, engellilerin istihdamını da içeren İşyerinde Mesleki Eğitim ve Gelişim Programı (İŞMEP) uygulanıyor. Adana, Ankara, Bursa, Gaziantep ve İstanbul’da uygulanan İŞMEP, 2024 sonuna kadar toplam 3 bin yararlanıcıya ulaşmayı hedefliyor. Bu kişilerin yüzde 30 oranında kadın ve yüzde 10 oranında engelli olması gerekiyor. Halihazırda 2 binin üzerinde kişinin yararlandığı İŞMEP kapsamında işverenlere aylık ücret, sosyal güvenlik primi ve Suriyeli çalışanlar için çalışma izni harcı desteği sağlanıyor. Çalışanlardan ise kadın ve engelli kişilere ek mali destek ve kadınlar için çocuk bakım hizmetleri desteği veriliyor.

 

Etiketler: #ILO #İŞKUR #EngelsizKariyer #Engelliİstihdamı #Kapsayıcılık #Çeşitlilik #Destekliİstihdam #KapsayıcıEngelliİstihdamı

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z