İş dünyasında engelli yeteneklerin iş gücü piyasasında ayrımcılığa uğramadan fırsat eşitliği içinde hak ettikleri yerlerde olabilmelerinin en önemli unsurunun “erişilebilirlik” olduğu bilinci ile Türkiye’nin ilk en kapsamlı online ve erişilebilir Engelsiz Kariyer Zirvesi düzenlendi.
Engelsiz Kariyer Zirvesi’ni diğer zirvelerden farklı kılan ülkemizde ilk kez “Erişilebilirlik” teması ile dünyanın birçok ülkesinden ve Türkiye’den konun profesyonelleri CEO, yönetim kurulu başkanları , akademisyenleri, kamu kuruluşlarını, sivil toplum kuruluşlarını ve konun baş aktörleri engelli konuşmacıların katıldığı zirve, alışılandan farklı hem dijital hem işaret dili hem canlı çeviri ile alt yazılı hem de betimlemeli ve iki dilde çeviri ile erişilebilir uygulama örnekleri ile ilke imza attı.
Sektörün öncü firmaları ve dünyanın farklı noktalarından binlerce profesyoneli buluşturan zirve, uluslararası vizyonu konun uzmanları ile engelliler için çalışma hayatını daha kapsayıcı hale getirmek için erişilebilirlikle ilgili yaşanan zorlukları, başarı hikayelerini ve iyi ve yeni uygulamaları en kapsamlı biçimde ele aldı.
Engelsiz Kariyer Zirvesi, takip edilen konuları işlemenin ötesinde dünyanın takip ettiği bir vizyonu ortaya koyan eşsiz bir değişim ve dönüşüm imkanları sağladı.
Ülkemizde ve uluslararası arenada erişilebilirliği odağına alan fikir liderlerinin konuşmacı olduğu zirvede, iş hayatında pandeminin de ortaya koyduğu zorluklar için de erişilebilir İK, erişilebilir dijital yaşam, erişilebilir eğitim, erişilebilir yapay zeka, erişilebilir bilgi, erişilebilir mekanlar, erişilebilir teknoloji, erişilebilirlikle sürdürülebilir engelli istihdamı, erişilebilir sosyal ve ekonomik kalkınma, engelliler için iş dünyasında yeni normalde değişen erişilebilirlik yaklaşımları, başarı hikayeleri, ayrımcılık ve engellilerin iş dünyasında yaşadıkları zorluklar gibi kilit bir çok konuya yer verildi.
Zirvenin öne çıkan isimlerinden Avustralya UniCredit Bankası İnsan ve Kültür Başkanı Georgıana Lazar, Corteva Agriscience Türkiye Ülke Lideri Harun Toksöz, Siemens Türkiye AR&GE Merkezi Direktörü Erdem Alptekin, Avusturya’dan Essl Vakfı Başkanı Martin Essl, Türkiye Kalite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar, Türkiye Shell İnsan Kaynakları Direktörü Eda Güzeldemir Demiray, Siemens Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Aslı Kunur, İsviçre’den Corteva Avrupa, Ortadoğu ve Afrika İnsan Kaynakları Direktörü Audrey Grimm, ABD’den Microsoft Baş Erişilebilirlik Evangelisti Hector Minto, İngiltere’den PurpleSpace Strateji ve Ağ Bilimi Direktörü Brendan Roach, Avusturya’dan Zero Project Araştırma Başkanı Wilfried Kainz, Temsa Skoda Sabancı İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Erhan Özel, İstanbul Teknik Üniversitesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Hatice Köse, ABD’dan Microsoft Erişilebilirlikten Sorumlu Teknik Program Yöneticisi Hasan Özdemir, Engelsizkariyer.com CEO’su ve Sosyal Girişimci Mehmet Kızıltaş, MCT Kurucu Ortak & Yönetim Kurulu Başkanı Alper Utku, ABD’dan The Valuable 500 Baş Ortaklık Yöneticisi Crosby Cromwell, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozan Bahar, Türkiye Bankalar Birliği Erişilebilirlik Çalışma Grubu Başkanı Cihan Sarı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Dairesi Başkanı Deniz Gümüş, Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Zuhal Özgenç Pek, Türkiye Siemens Türkiye Yazılım Mühendisi Semih Budak, Tokat Gaziaosmanpaşa Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Sare Aydın, Işık Üniversitesi Türk İşaret Dili Öğretmeni Yusuf Ermez, Engelsizkariyer.com Genel Müdürü Hasibe Kızıltaş konusunda ses getiren isimlerin konuşmacı olduğu zirvede; yerli ve yabancı birbirinden değerli konuşmacılar bir araya geldiler.
ENGELSİZ KARİYER ZİRVESİ’DE ERİŞİLEBİLİRLİK VE KAPSAYICILIKLA İŞ DÜNYASINA DEĞER KATAN İSİMLER ÖNE ÇIKTI
Georgiana Lazar, Avusturya UniCredit Bank Halk ve Kültür Başkanı. Londra, Bükreş ve Viyana gibi farklı ülkelerde yaşamış olması sebebi ile çeşitlilik ve kapsayıcılık konularında tutku sahibidir. Georgiana, UniCredit’te ve daha önce de ilaç ve hızlı tüketim ürünleri endüstrilerinde kapsamlı yönetim & insan kaynakları deneyimine sahiptir. Son 14 yılını UniCredit’te insan sermayesi alanında farklı rollerde geçirmiştir. Daha önce ise “Birleşik Krallık İnsan Kaynakları Başkanı” ve UniCredit’in temsil edildiği sekiz ülkede de “Global Piyasalar Başkanı” görevlerinde bulunmuştır.
Georgiana Lazar, farklı ülkelerdeki insan stratejisi liderliği deneyimlerinden hareketle, son 10 yıldır kendini, her zaman eşit fırsatları ön plana çıkarmaya çalışan çeşitliliğe sahip bir işgücünü destekleyen katılım programları tasarlamaya ve yürütmeye adamıştır.
Harun Toksöz, Corteva Agriscience Türkiye Ülke Lideri. Uludağ Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü’nden fakülte birinciliğiyle mezun oldu ve 2008 yılında Fulbright bursiyeri olarak Arkansas Üniversitesi Bitki Patolojisi/Fitopatolojisi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. Harun, kariyerine 2009 yılında miras Dow Agrosciences organizasyonunda İş Geliştirme Temsilcisi olarak başladı ve birçok farklı görevde bulundu. 2017 yılında DowDuPont birleşmesinin ardından Corteva Agriscience ekibine katılan Harun, 2018 yılından bu yana kariyerine Corteva Agriscience Türkiye Ülke Lideri olarak görevine devam etmektedir. Harun, işyerinde çeşitlilik, sürdürülebilirlik ve engelli farkındalık ağı projelerinde aktif rol alarak liderlik etmektedir.
Aslı Kunur, Siemens Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunu olan Aslı Kunur, Marmara Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları üzerine master yaptı. İş hayatına 1996 yılında adım atan Kunur, 1999’da Siemens Türkiye bünyesine “İnsan Kaynakları Uzmanı” olarak katıldı. 2008-2015 yılları arasında “Ücretlendirme ve Yan Haklar Müdürlüğü” ve “İnsan Kaynakları İş Ortağı” görevlerini paralel yürüten Kunur, bu süreçte ücretlendirme ve yan haklar alanlarında şirketin global projelerinde görev aldı.
2010-2014 yılları arasında Siemens Türkiye’nin Enerji ve Enerji Üretimi Servisleri, Ulaşım ve Bina Teknolojileri birimlerinde “İnsan Kaynakları İş Ortağı” olarak çalıştı. 2015 yılında Siemens Türkiye’de “İnsan Kaynakları İş Ortağı Yöneticisi” görevini alan Kunur, 1 Eylül 2018 itibarıyla Siemens A.Ş. “İnsan Kaynakları Direktörü” olarak görevini sürdürüyor. 2019 ve 2021 yıllarında Fortune Dergisi’nin 50 CHRO kategorisinde ödül alan Kunur, işyerinde saygı kültürü, dijital dönüşüm ve çeşitlilik projelerinde aktif görev almaktadır.
Erdem Alptekin, Siemens Türkiye AR&GE Direktörü. Siemens A.Ş.’nin Ar-Ge Direktörü rolüne ek olarak Türkiye’de Siemens Advanta Services’ in kurucusu. Bilişim sektörüne yazılımcı engelli yeteneklerin kazandırılması için Dijital Dönüşüm Kampı lideri.
Eda Güzeldemir Demiray, Shell Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü. Shell Türkiye ekibine 2011 yılında katılan Eda Güzeldemir Demiray, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Endüstri ve Örgüt Psikolojisi üzerine yüksek lisans yaptı. Eda Güzeldemir Demiray, kariyerine 2004 yılında Eczacıbaşı şirketlerinde İnsan Kaynakları Uzman Yardımcısı olarak başladı, ardından 2008 yılında Nokia Siemens Networks şirketine İnsan Kaynakları Danışmanı olarak geçti. Yaklaşık üç yıl bu şirkette İnsan Kaynakları Danışmanlığı ve Türkiye & Kazakistan İnsan Kaynakları Müdürlüğü görevini yürüten Güzeldemir Demiray, 2011 yılında İnsan Kaynakları Danışmanı, İK Politika ve Servisler Yöneticisi olarak Shell Türkiye İnsan Kaynakları ekibine katıldı. Mayıs 2015’te Global İş Değerlendirme Danışmanı olarak atanan Güzeldemir Demiray, kısa dönemli uluslararası görevlendirme ile Hollanda’da çalıştı, daha sonra Türkiye’ye dönerek görevine devam etti. 2018’den bu yana Shell Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü olarak görev almaktadır. Shell&Turcas Petrol A.Ş. İcra Kurulu üyesi olup, YASED Nitelikli İstihdam ve Egitim Çalışma Grubu Başkanlığını da yürütmektedir. Ayrıca 2016 yılından bu yana Özyeğin Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde ders vermektedir.
Martin Essl, Essl Vakfı Başkanı. Avusturya’da sosyal sorumluluk ve modern sanatlara olan bağlılığıyla tanınan bir girişimci olup, yine girişimci bir aileden gelmektedir. Martin ve Gerda Essl, çocuklarıyla birlikte 2007 yılında Essl Vakfı’nı kurmuşlardır. Sosyal girişimcileri destekleyen Essl Vakfı; engelli bireyler için eğitim, istihdam ve erişilebilirlik konularına odaklanarak sosyal inovasyonu uygulamaktadır. Vakfın en önemli Projesi “Zero Project” dir. Essl Vakfı, sosyal yenilikleri ortak olarak finanse eden ve Avrupa Vakıf Merkezi (EFC) bünyesindeki Engelliler Tematik Ağ Grubunun da bir üyesi olan ortak girişim Sinnstifter’i başlatmıştır. Ayrıca Martin Essl Ashoka’yı da desteklemekte olup; Viyana’daki hayır kurumları için ortak bir çalışma alanı olan “House of Philanthropy” yi başlatanlardan birisidir.
Erhan Özel, Temsa Skoda Sabancı İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı. Çukurova Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Kariyerine 2002 yılında Coca-Cola’da başladı ve 2007’ye kadar İnsan Kaynakları bölümünde çalıştı. 2007’de TEMSA’nın uluslararası yapılanmasında görev aldıktan sonra 2012 yılında MMK Metalurji Şirketi’ne İnsan Kaynakları Müdürü olarak geçiş yaptı. MMK Metalurji’nin Türkiye yapılanmasını gerçekleştirdikten sonra, Hayat Kimya’nın Mersin fabrikasının kurulumunda çalıştı. 2014 yılından beri ise TEMSA’da kapsayıcılık, çeşitlilik, erişilebilirliği odağına alarak “Kariyerde Engelleri Kaldırdık” projesine de liderlik yapmaktadır.
Hector Minto, ABD Microsoft Baş Erişilebilirlik Baş Evangelisti. Yardımcı teknolojiler, alternatif iletişim ve özel eğitim İhtiyaçları alanlarında 25 yıl çalışmıştır. Minto, bu zaman zarfında gelişmekte olan teknolojinin yanı sıra, fiziksel, öğrenme ve duyusal engelleri olan bireylerin etkinliklerinin nasıl en üst düzeye çıkarılacağı konusuna da odaklanmıştır. Bunlara ilaveten Hector, Birleşik Krallık hükümetinin çoklu odak grupları üzerinde de çalışmış olup; yardımcı teknoloji ve bu teknolojinin toplumdaki rolüyle ilgili araştırmalar yapmıştır. Hector Minto, şu anda, dünya çapındaki en büyük işverenler ve Microsoft iş ortağı ağı içinde yardımcı teknoloji konusundaki farkındalığın artmasına katkıda bulunmaktadır. Birlikte çalışarak dijital kapsayıcılık konusundaki beklentileri değiştiriyoruz.
Türkiye’nin İlk En Erişilebilir Online Zirvesi
İş dünyasının profesyonellerine, insan kaynakları ve yönetim alanında erişilebilir yeni bakış açıları kazandıran Engelsiz Kariyer Zirvesi, 5 ülkeden 26 konuşmacı, 10 oturum ile 2bin katılımcıya ev sahipliği yaptı. Firmalara küresel iş dünyasıyla kapsayıcı hareket etmeleri ve kendi kurumsal hedeflerine ulaşmaları konusunda ışık tutan içerikler sağladı. siemens, Shell ve Corteva’nın ana sponsorlukları KalDer ve Yaşadıkça’nın destek sponsorlukları ile gerçekleşen zirve İngilizce, Türkçe çeviri, işitme engelliler için işaret dili, canlı alt yazılı (closed caption) çeviri ile ülkemizin online platformda ilk en erişilebilir zirvesinin kolay takip edilebilme ayrıcalığı ile katılımcıların büyük beğenisini kazanarak tam not aldı.