YÖK Özürlü öğrenciler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Atilla Eriş'in verdiği bilgiye göre, üniversitelerimizde bu yıl itibariyle toplam 3 bin 573 engelli öğrenci okuyor. Bunlardan 763'ü Pamukkale Üniversitesi'nde, 617'si Ege Üniversitesi'nde, 290'ı da Dokuz Eylül Üniversitesi'nde yer alıyor. Gebze Heri Teknoloji'de, Gümüşhane ve Muş Alparslan Üniversitelerinde ise engelli öğrenci bulunmuyor.


Üniversitelerdeki engelli öğrenci profilini çıkarmaya çalıştıklannı belirten Prof. Dr. Eriş, devlet üniversitelerindeki engellilerin yüzde 38'nin görme, yüzde 25'nin de fiziksel engeli olduğunu söyledi. Engellilik konusu artık ülke gündeminde yer etmeye başladı. Bundan 15-20 yıl öncesine kadar veliler, engelli çocuklarını okullara kaydettirmekte zorlanırken bugün eğitim kurumlarında engellerin kaldırılması için birbirinden ilginç projeler yürütülüyor.


Yüksek öğretim Kurumu'nun (YÖK) 4 yıl önce hayata geçirdiği özürlü öğrenciler Komisyonu bunlardan biri. Her üniversitenin bünyesinde kurulan Engelli Öğrenci Birimi, dezavantajlıları tespit edip her türlü kolaylığı sağlıyor. Söz konusu çalışmaları ise Özürlü Öğrenciler Komisyonu takip ediyor. Komisyonun başında bulunan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, "Hedefimiz 2012 yılma kadar ülke genelindeki tüm üniversiteleri engelli öğrencilerin hayatını kolaylaştıracak hale getirmek. Çalışmalar bittiği takdirde yükseköğretimdeki engelli öğrenci sayısının artmasını bekliyoruz" diyor.


Yeni yapılan üniversite binalarının engellilere göre projelendirilmesini isteyen ve rektörlere bu yönde tavsiyelerde bulunduklarını ifade eden Prof. Dr. Atilla Eriş, üniversitelere kendi web sayfalarında engelli öğrencilere sunduğu imkânların neler olduğunu açıklaması yönünde ta- a limat verdiklerini A söyledi. Prof. Dr. Eriş, "Bu sayede engelli öğrenciler, o üniversiteyi tercih edip etmemeleriyle ilgili önceden bilgi sahibi olabiliyor" dedi.


Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Kredi Yurt Kurumu'ndan yetkililerle ve üniversite temsilcileriyle engelsiz üniversiteler için bilgi ve tecrübe paylaşımı noktasında sürekli irtibat halinde olduklarını aktaran Eriş, "Binalara asansör konulması, kampus içinde engelli rampalarının kurulması, okullara giden belediye otobüslerinin engellilere uygun olanlarının temin edilmesi gibi çalışmalar yapılıyor" şeklinde konuştu.


Uzaktan eğItİme destek Engelli öğrenciler için web tabanlı olarak uzaktan eğitim imkanlarının sunulmasına da ağırlık vereceklerini söyleyen Prof. Dr. Eriş, "öğrencilerimizin engellerini mümkün olduğu kadar azaltacağız. Engelsiz üniversitelerin Türkiye'nin dört bir yanını sarsın diye çaba göstereceğiz" diye konuştu. Engelli öğrencilerin bazı şeylerin eJıöMğini duymadan faaliyetlerini yapabilmeleri için çaba sarf ettiklerinin altını çizen Eriş, şöyle devam etti: Bizler kesinlikle engellilere torpil yapmıyoruz ama onların faaliyetierini kolaylaştırıcı işleri hayata geçireceğiz." ir Boğaziçi Üniversitesinde görme engelliler için bilgisayar laboratuvan bulunuyor.


Rektörlükler bünyesinde oluşturulan Engelli Öğrenci Birimlerinin çoğu şimdilik 'sembolik' görünse de aralannda ciddi çalışmalar yürüten kurumlar var. Bunların başında Boğaziçi Üniversitesi geliyor. Okul bünyesinde kurulan Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM), sesli kütüphanesiyle sadece öğrencilerine değil, bütün engellilere hizmet veriyor. GETEM kütüphanesinde 2 bin 500 sesli kitap var. Aralarında ünlülerin de bulunduğu çok sayıda gönüllü okuyucunun seslendirdiği kitaplar. 5 bin görme engelliye ulaşıyor. Bilgisayar laboratuvarında kabartma materyaller hazırlanırken, görme engelli ekran okuyucu bilgisayarlar sayesinde internete girebiliyor. Sesli Betimleme Grubu da filmleri yeniden seslendirip görme engelliye film keyfi yaşatıyor.


En çok engellinin bulunduğu Pamukkale Üniversitesi fakültelere asansör ve engelli tuvalet düzeneği kurdurdu. Bazı binalarda derslik ve laboratuvarlar zemin kata alındı.


Belediye engelli öğrencilere araç tesis etti. Dokuz Eylül Üniversitesi hastanesi, muadillerine örnek olacak bir proje başlattı. "Engelli Dostu Hastane" başlıklı bir projeyle engelli hastalar için danışma ve destek birimi kuruldu, fiziki engeller de kaldırılıyor. Ege Üniversitesi, öğretim üyelerine farkındalık eğitimi verilirken, bu konuda konferanslar düzenleniyor. Mart ayında yapılacak Engelsiz Üniversiteler Platformu bunlardan biri olacak. Akdeniz Üniversitesi, geçtiğimiz ay görme engelliler için sesli kütüphane kurdu.

 

Kaynak:Türkiye Gazetesi, Yasadikca.com 

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z