İş-Kur’da büyük değişim… Kuruma binlerce iş koçu alınacak. 15 büyük şehirde hizmet verecek koçlar, işsizlerin daha kolay iş bulması için taktikler verecek. İşverenlerin kapısını çalıp, ‘aradığınız elamanı biz bulalım’ diyecek. Bir sonraki adımda ise tüm eleman aranıyor, ilanları İş-Kur portalına alınacak.

Bugüne kadar akademisyen olarak istihdam ve işsizlik konularında çalışmalar yapan Doçent Doktor Kemal Biçerli, ‘Genel Müdür’ kimliğiyle daha dinamik ve etkin bir kurum yaratma planları yapıyor. “Ne iş olsa yaparım abi” dönemi kapandı diyor. 
Yanlış meslek seçimini, gömleği yanlış iliklemeye benzeten Biçerli, “Çocuklarınızın en doğru mesleği seçmesini sağlayın. Yanlış düğme sonuna kadar yanlış gider… Tembellik kültüründen kurtulmaları için, yaz çırağı olarak berber, terzi, oto tamircisi yanına verin ki; iş kültürünü küçük yaşta öğrensinler” diyor.
Herkesin kendine uygun mesleği seçmesi için 60 soruluk yeni bir test modeli üzerinde çalışan İş-Kur’un yeni dönemi, projeleri ve iş bulmanın ‘püf’ noktalarını Genel Müdür Biçerli ile konuştuk:
Her yıl işgücüne yeni katılan yüz binler, iş bulma ümidini kaybetmiş milyonlar ve her şeye rağmen iş aradığını söyleyen 2.8 milyon insan… İş-Kur olarak bu tablonun ne kadarında varsınız? Ne kadar aktifsiniz?
KEMAL BİÇERLİ: Resmi istatistikleri göre 2 milyon 846 bin işsizin Haziran itibariyle 1 milyon 690 bini bize kayıtlı. Oysa daha çok kişiyi kaydetmeli, daha çok kişiyi işe yerleştirmeliyiz. 2009’da 118 bin; bu yıl Haziran itibariyle ise 106 bin kişiyi biz işe yerleştirmişiz. 23 milyonluk emek piyasası düşünüldüğünde piyasada etki oranımızın daha yüksek olması gerekir. Temel hedefim de sayısal göstergelerimizi bir an evvel yükseltmek.
Nasıl yapacaksınız bunu?
BİÇERLİ: Birkaç şekilde yapacağız. Bazı şeyler eksik yapılıyor,diye suçlayabilirsiniz. Ama 2 bin 769 personelle çalışıyoruz. Oysa Almanya 93 bin; İngiltere 45 bin; Fransa 40 bin; küçücük İsveç bile 11 bin kişiyle çalışıyor. Dolayısıyla bu kadar az sayıyla hiç de az iş yapmıyoruz. Batıda bir personele 100-150 işsiz düşerken; bizde 768 kişi düşüyor. Kısa vadede, bir iki yıl içinde personel sayısını 10 bine çıkaracağız.
BİNLERCE İŞ KOÇU ALINACAK
Yani 7 binin üzerinde personel mi alacaksınız?
BİÇERLİ: Personel sayımızı hizmet alımı yöntemiyle artıracağız. Pratik olmalıyız, kaybedecek zamanımız yok. Bunun için hizmet alımı yapacağız. Birinci tur görüşmeleri yaptık, bayramdan sonra alım yöntemini ve sayısını netleştireceğiz.
Hangi hizmeti alacaksınız?
BİÇERLİ: İlk etapta iş danışmanlığı hizmeti almayı planlıyoruz. Ankara hariç 15 büyük şehirde iş danışmanları, iş koçları alacağız. Onlar işsizin kaydıyla başlayacaklar. Mümkünse birebir görüşerek işsizin kişisel özelliklerini, yeteneklerini anlayarak, en uygun işe veya meslek edindirme programına yönlendirecekler.
Bazı kişiler mesleki eğitime gerek duymadan, basit bir danışmanlık hizmetiyle iş bulabilirler. Bazılarının eksikliklerini tespit edip mesleki eğitim vermeniz gerekir. Bazıları biraz da ümitsiz vak’adır. Mesleksizdir. Birkaç modda eğitim alması gerekir. Bir eğitim alıp, üstüne başka bir modül verilmesi gerekir. İşte bu görüşmelerin birden fazla yapılarak işinin takip edilmesi lazım. Maalesef bu hizmeti şuanda 2 bin personelle yeterince veremiyoruz.
Meslek edindirme yöntemi, danışmanlığa göre 7 kat daha pahalıdır. Oysa işsizlerin büyük bir kısmı çok fazla eğitime ihtiyaç duymadan, basit bir danışmanlık faaliyetiyle iş bulabilecek nitelikte kişiler. Bunları emek piyasasına çabuk entegre etmeyi düşünüyoruz. Çok aktif olacağız. Bu sayede işsizliğin aşağı çekilmesinde önemli bir rol oynayacağımızı düşünüyorum.
İş danışmanlarında ne gibi özellikler aranacak?
BİÇERLİ: Beşeri sermaye, psikoloji, sosyolojiye vakıf; iş danışmanlığı sertifikası olan kişilerden alacağız. Sayısı ve aranacak özelliklere ilişkin teknik detaylar ikinci tur görüşmede netleşecek.
Kendi ofislerinde mi çalışacaklar yoksa caddelerde, alışveriş merkezlerinde masalar kurup, bankaların kredi kartı pazarlaması gibi işsiz mi kaydedecekler? Çok aktif deyince bunlar geliyor aklıma…
BİÇERLİ: Tam oturtamadık ama ben bu kişilerin İş-Kur ofislerinde, kendi personelimizle çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. Bazı hizmetleri dışarıya çıkarırsak tanınabilirliğimize zarar verebileceğini düşünüyorum.
İyi ama tam tersine tanınmak için sokağa çıkmanız gerekmiyor mu?
BİÇERLİ: Sokağa çıkıyoruz aslında. Tüm illerde ve 40 büyük ilçede şubemiz var. Geçen yıl çok akıllıca bir adımla, belediyelerle protokol imzaladık. İl ve ilçe belediyelerde 775 hizmet noktası oluşturduk.
Ayrıca ticaret ve sanayi odalarından da işe yerleştirmeye aracılık etme talebi alıyoruz. Bunun için de çalışma yapıyoruz.
Kaldı ki kredi kartı pazarlaması tarzı yöntemler agresif, saldırgan bir politika. Bu
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z