Ülkemizde engellilerin hayatın, eğitimin ve istihdamın içinde yer alamamasının en önemli nedeni mimari düzenlemeler. Türkiye'de yaşam koşulları çok zor olan engelliler, mimari engelleri aşamadığı için eğitim alamazken vasıflı, deneyimli ve kariyer sahibi topluluklar arasında da göremiyoruz.

Başbakan Tayyip Erdoğan, bir genelgeyle, 2005'i 'Engellilerin İstihdam Yılı'  olarak ilan ettikten sonra her fırsatta alınması gereken önlemeler  konusunda girişimlerde bulunsa da engelli istihdamında istenilen başarı ne yazık ki elde edilemedi. Yine yayınladığı bir genelgede, engelli istihdamı için şu önlemlerin alınması istendi:

- Kamu kurum ve kuruluşları, işyerlerini engellilerin çalışmalarını kolaylaştıracak şekilde düzenleyecek, özel yardımcı araç-gereçleri alacak.

 - İlgili kamu kurum ve kuruluşları geniş kapsamlı bilinçlendirme faaliyetleri yürütecek.

- Engelli memur istihdamı için sınav düzenleyen kamu kurum ve kuruluşları adaylardan iş talep formu ve sağlık kurulu raporunun fotokopisi dışında belge istemeyecek ve başvuru ücreti almayacak.

- Kamu kurum ve kuruluşları, istihdamı zorunlu engelli personel kontenjanlarını dolduracak.

- Memur ve işçi sınavlarında, engellilerin refakatçi bulundurmasını sağlayacak önlem alınacak.

- Engelli memur istihdam etmekle yükümlü kamu kurumları, uygun boş kadro bulunmadığı takdirde, boş kadroda unvan değişikliği yapacak.

 

© COPYRIGHT 2008 ENGELSİZ KARİYER, All Rights Reserved. Engelsiz Kariyer'deki özel haberleri kaynak göstermeden izinsiz kullananlar hakkında yasal işlem yapılmaktadır.

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z