Günlük yaşamımızda kullanılmayan ancak İnsan Kaynakları alanında sık sık makale, röportaj, köşe yazıları yada yazılı eserlerde karşılaştığınız terim ve kavramların ayrıntılı açıklamalarını, İK Sözlüğü'nde bulabilirsiniz...
A B C Ç D E F G Ğ H I İ J K L M N O Ö P R S Ş T U Ü V Y Z

K
Kazanç paylaşımı (gain sharing) , bir birimdeki yöneticilerin ve çalışanların takım olarak çalışmasını özendirmek amacıyla önceden belirlenen performans hedeflerine ulaşıldığında elde edilen kazançla orantılı olarak ödüllendirilmesi.

Koçluk (coaching) , bireyleri veya takımları sonuçlara ulaştırmak için yetkilendiren, geliştiren ve cesaretlendiren uygun ortam ve koşulları yaratan yönetsel bir eylem.

Kurum kültürü (corporate culture) , bir vizyon ve misyon etrafında toplanan insanların sahiplendikleri belirli bir inanç ve değerler sistemi.

Koçluk (coaching) , Bireyleri ve takımları sonuçlara ulaştırmak için yetkilendiren, geliştiren ve cesaretlendiren uygun ortam ve koşulları yaratan yönetsel bir eylem.

Kolektif Etki , en kısa tanımı ile gönüllülüğün ötesinde etkili bir işbirliğidir. Ayrıca kolektif etki, farklı sektörlerde çalışan ve farklı dinamiklere sahip kurum ya da kuruluşların, ortak bir konu/gündem ile belirli bir sosyal ya da çevresel problemi çözme yolunda bilgi, deneyim ve çabalarını ortaklaştırması ve bunu yaparken hakkaniyetli ve ortak başarı göstergeleri kullanmalarıyla ortaya çıkan durum.

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) , Türkiye’nin kamu ile idarenin her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı, adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden inceleyen, araştıran ve önerilerde bulunan kurumdur. İdareyle yaşadığınız sorunlar için internetten ücretsiz başvuru yapabilirsiniz.

Kavas , Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gizli oturumlarda görev alan 11 kavasın ikisi sağır ve dilsizdir. Genel Kurul Salonu’na milletvekilleri dışında sadece kavasların girme hakkı vardır. 657 sayılı kanuna tabi devlet memuru olarak çalışırlar.

Kapsayıcı Eğitim , Engellilerin eğitim ve öğrenimde fırsat eşitliğinden yararlanarak, gereksinimleri olan tüm makul düzenlemeleri, eğitim içeriklerini ve öğretim yöntemlerini (işaret dili, sesli betimleme) içeren ve yaşıtlarıyla aynı ortamda eğitim almalarını ifade eden kavramdır. Kapsayıcı eğitim, farklı engel grubundan bireylerin akranları ile eşit eğitim almaları için tüm ihtiyaç ve gereksinimleri doğrultusunda erişilebilir eğitime erişmesidir.

Kaynaştırma Eğitimi , Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin, akranlarıyla birlikte eğitimlerini bütün kademelerde sürdürmeleri esasına dayalı özel eğitim uygulamalarıdır. Engelli bireylerin engelli olmayanlarla eğitsel ve sosyal olarak bütünleşmesini sağlama amacı taşır. Otizm, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar, İşitme cihazı veya biyonik kulak kullanan öğrencilerin işiten öğrencilerle birlikte eğitim görmesi. Entegrasyonu hızlandırır, farkındalık oluşmasını sağlar. Bireyselleştirilmiş eğitim programlarıyla engelli ve engeli olmayan çocukların eğitsel ve sosyal yönden bütünleşmelerini sağlama programıdır.

Kesişimli Ayrımcılık , Engeli olan bireylerin, yaş, etnik, yerel, ulusal ve toplumsal köken, cinsiyet kimliği, siyasi veya diğer alanlarda görüş, ırk, mültecilik, göçmenlik, sığınmacılık statüsü, din ve cinsiyet gibi farklı ayrımcılık gerekçelerinin aynı anda birbirinden ayrılamayacak şekilde kesiştiği durumda gerçekleşen ayrımcılık türüdür. Örneğin; sağlıkla ile ilgili bilgilerin erişilebilir formatta olmaması nedeni ile engellilik temelinde tüm bireyleri etkilerken, sağır Suriyeli bir kadının kendi dilinde ve işaret dili ile aile planlaması hizmetlerine erişememesi, onun haklarını engellilik, göçmenlik ve cinsiyetinin kesişimine dayanarak sınırlamaktadır.

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z