İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bünyesinde bulunan İstanbul Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM), özürlülerin iş gücü piyasasında daha fazla yer alabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. İSÖM’ün öncülüğünde yürütülen yeni bir proje ile uçak biletlerini artık İstanbullu özürlüler satacak.
İSÖM İstihdam Birimi’nin çalışmaları sonucu 2004 yılından bu yana sayısız özürlünün iş sahibi olmasını sağlayan İSÖM ve TÜRSAB (Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği) işbirliği ile hayata geçirdiği yeni uygulaması turizm operatörlüğü projesiyle birçok özürlüye yeni iş imkânı sunuyor.
Başarılı olanlar seyahat acentesi açabilecek
İSÖM ve TURSAB işbirliğinde hayata geçirilen “Turizm Operatörlüğü Projesi”nin ilk kursiyerleri İSÖM’e kayıtlı bulunan 20 özürlü genç oldu. Ekim ayından bu yana devam eden ve toplam 120 saatten oluşan eğitimler İSÖM’ün Tophane’deki eğitim salonunda gerçekleştirildi. TÜRSAB’ın eğitmenleri tarafından verilen eğitimler sonunda yapılan teori ve uygulama sınavına giren 20 kursiyerden dördü başarılı olarak THY onaylı sertifika almaya hak kazandı.
Uçak biletleri artık özürlülerden sorulacak
Özürlü bireylere verilen “Uçak Bileti Satış Temel Kursu” eğitimini Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) dersliklerinde alan kursiyerler 30 iş günü boyunca, hafta içi her gün 4’er saatten toplam 120 saat eğitim gördü. Eğitimlerde başarılı olan 4 kursiyer, Amadeus programını kullanarak uçak rezervasyonu, bilet basma, otel, araba rezervasyonları gibi uygulamaları artık yapabiliyor. Eğitimlerde başarılı olan özürlüler seyahat acentelerinde çalışabilecekleri gibi kendi acentelerini açma yolunda herhangi bir engelleri de bulunmuyor.
Eğitim tamam, sıra istihdamda…
Turizm Operatörlüğü Kursunu başarıyla tamamlayan Ortopedik Özürlü Aydın Kırda (27) “İleriye dönük bir iş olursa bizler için daha iyi olacak. Yaşımız ilerliyor, sorumluluğumuz artıyor. Almış olduğumuz eğitim sayesinde bir işe yerleşirsek hem ailemize yük olmayacağız, hem de kendi ayaklarımız üzerinde durabileceğiz” dedi.
BAŞVURU İÇİN ALO 153
Turizm Operatörlüğü eğitimlerinin talep olduğu takdirde bundan sonra da devam edeceğini belirten İSÖM Müdürü Bekir Köksal, eğitimlere başvurmak isteyen İstanbullu özürlülerin ALO 153’ü aramaları gerektiğini ifade etti.
İSÖM 6 yılda 656 özürlüyü iş sahibi yaptı
Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) sosyal projelerin yanı sıra özürlülerin ekonomik olarak da kendine yetebilen bireyler olması için istihdam çalışmalarını sürdürüyor. İSÖM bu alanda yürüttüğü çalışmalarla 2004 yılından bu yana 656 özürlünün iş sahibi olmasını sağladı.