Tofaş, Koç Holding’in “Ülkem için Engel Tanımıyorum” projesinde, fabrika bünyesindeki işitme engelli çalışanların yaşam kalitesini ve diğer çalışanlarla iletişimini artırmayı hedefleyen, “Çalışan ve Üreten Ellerin Hikayesi” ile yer aldı. Tofaş Akademi tarafından yürütülen programda, üretim hattında görev yapan işitme engelli çalışanların yaşadığı iletişim sorunlarını ortadan kaldırmak amacıyla, 21 Tofaş çalışanı, uzmanlardan işaret dili eğitimi aldı.
İşitme engelli çalışanların bağlı bulunduğu 19 yalın takım lideri ile İnsan Kaynakları ve İş Güvenliği birimlerinden birer çalışanın katıldığı eğitim 3 ay sürdü. Aldıkları eğitimin engelleri kaldırma yolunda önemli bir adım olduğunu ifade eden Tofaş çalışanları, program sonunda Tofaş Akademi tarafından Başarı Sertifikası ile ödüllendirildi.
“Çalışan ve Üreten Ellerin Hikayesi” kapsamında ayrıca, tüm Tofaş çalışanlarına yönelik, Mehmet Kızıltaş moderatörlüğünde bir konferans düzenlendi. Konferansta, “Algı ve Farkındalık”, “İşitme Engellilik ve Bilmediklerimiz” ve “İşaret Dili ve Vücudun Senkronizasyonu” gibi başlıklar ele alınırken, kısa film gösterimleriyle işaret dilinden örnekler sunuldu, dünyadan ve Türkiye'den başarılı işitme engelliler tanıtıldı.
Tofaş Akademi ayrıca, işaret dili eğitimiyle eş zamanlı, işitme engelli çalışanları için de okuma yazma eğitimini hayata geçirdi. İşitme engelli çalışanlar arasından gönüllü olan 40 kişi, 10’ar kişilik gruplar halinde özel bir eğitime tabi tutuldu. Eğitimlerde, okuma yazma bildikleri halde kendilerini ifade etmekte zorlanan işitme engelli çalışanların, bu zorlukları aşarak iş süreçlerinde daha aktif olmaları hedeflendi.
Okuma yazma eğitimi ile ilgili görüşlerini aktaran Tofaş Akademi Müdürü Mücahit Korkut, “Çevremize, yaşadığımız topluma ve ülkemize değer katacak her türlü çaba Tofaş için büyük anlam ifade ediyor. Yürüttüğümüz bu çalışmaların, işitme engelli arkadaşlarımızın yaşadıkları iletişim sorunlarını çözmek adına atılmış önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. İşitme engelli arkadaşlarımız okuma yazma bildikleri halde, cümle kurma, ekleri kullanma, yayınladığımız tamimleri anlama ve iyileştirme önerileri yazma konularında sıkıntı yaşıyordu. Biz 3 ay süren bir okuma yazma eğitim programı düzenleyerek, bu sıkıntıları ortadan kaldırmayı hedefledik. İşitme engelli arkadaşlarımızın sundukları iyileştirme önerileri sayısındaki artış hedefimize ulaştığımızı gösteriyor.” diye konuştu.