Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni istihdam paketiyle yaklaşık 500 bin kişiye mesleki
uygulamalı girişimcilik eğitimi veya doğrudan istihdam imkânı oluşturduklarını kaydetti. İstihdam Paketi kapsamında engelli istihdamına özel yer veren hükümet alınan önemler kapsamında engelli işveren primleri devlet tarafından karşılanıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni istihdam paketiyle yaklaşık 500 bin kişiye mesleki
uygulamalı girişimcilik eğitimi veya doğrudan istihdam imkânı oluşturduklarını kaydetti. İstihdam Paketi kapsamında engelli istihdamına özel yer veren hükümet alınan önemler kapsamında engelli işveren primleri devlet tarafından karşılanıyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İstihdam Paketi'nde sayıları 3.8 milyonu bulan işsizlerden 500 bini için umut ışığı doğdu. Devlet ilk etapta altı ay içinde 120 bin kişiyi 'toplum yararına' işlerde çalıştıracak. Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan istihdam Paketi'nden, ilk etapta 500 bin kişi için bir umut ışığı belirdi.
Erdoğan, istihdama yönelik paketle yaklaşık 500 bin kişiye mesleki uygulamalı ve girişimcilik eğitimi veya doğrudan istihdam imkanı oluşturduklarını bildirdi. Son iki yılda istihdama yönelik önemli tedbirleri hayata geçirdiklerini anımsatan Erdoğan, sosyal güvenlikte işveren priminin 5 puanlık kısmının Hazine tarafından karşılandığını, mevcut istihdama ilave olarak işe alınan gençler ve kadınların işveren primlerinin ilk yıl tamamı olmak üzere 5 yıl boyunca belli oranlarda işsizlik sigortası fonundan karşılanmasını da daha önce getirdiklerini anlattı.
Özürlülerin işveren primlerinin de Hazine tarafından ödendiğini, işsizlik ödeneğini de yine yüzde 11 oranında artırdıklarını ve işsiz kalan vatandaşlara ek destek sağladıklarını ifade eden Erdoğan, geçici mali sıkıntı içindeki iş yerlerinin işçilerini çıkarmak yerine istihdama devam etmeleri halinde işçilerin ücretlerinin belirli bir kısmını 6 aya kadar ödemeyi de yine üstlendiklerini kaydetti.
BU YAZ İŞ FIRSATLARI OLUŞTURULACAK
Tüm bu tedbirlere ek olarak aktif işgücü programlarının güçlendirilmesi için uygulamaya geçtiklerini anlatan Erdoğan, "Bu çerçevede yaklaşık 120 bin işsizin başta okullarımızın ve sağlık kuruluşlarımızın bakim ve onarımları olmak üzere ağaçlandırma ve erozyon kontrolü ile çevre düzenlemesi gibi toplum yararına işlerde istihdamını hedefliyoruz. içerisinde yoğun bir şekilde okullarımızın bakım, onarım, temizlik işlerini yapacağız. Bunlarla ilgili çalışmaları yoğun şekilde başlatacağız" dedi.
İstihdam piyasasının en önemli eksiğini vasıflı işgücü ihtiyacı olarak gösteren Erdoğan, 200 bin işsize mesleki beceriler kazandıracak eğitim vereceklerini, lise ve üstü eğitim aldığı halde işsiz olan 100 bin gencin stajyer olarak çalışmasını sağlayacaklarını kaydetti. Erdoğan, "Bu kapsamda özel sektörde staj yapacaklara 6 ay boyunca maddi destek sağlayacağız. 30 Nisan 2009 tarihi itibariyle firmalarımızın yılşonuna 120 bin kişiye okul onartılıp ağaç diktirilecek kadar mevcut istihdamlarına ilave olarak işe alacakları personelin sosyal güvenlik primlerini 6 ay boyunca devlet tarafından karşılıyoruz" dedi.
Toplum yararına işler için oluşturulan çalışma programlarına kaynak artırılacak. Okul, hastane, sağlık kurumlarındaki bakım ve onarım işleri, ağaçlandırma ve erozyon kontrolü, çevre düzenlemesi, arazi ıslahı, park, bahçe düzenlemesi konularında kısa süreli geçici istihdam amaçlı programlar genişletilecek. Program kapsamında 120 bin işsize doğrudan istihdam sağlanacak.10 bin işsize girişimcilik konusunda eğitim verilecek. Eğitim sonucunda KOSGEB kriterleri çerçevesinde sunulacak projelere KOSGEB tarafından 4 bin TL hibe verilmesi söz konusu.
120 bin işsiz, toplum yararına işlerde çalıştırılacak. Uygulama yaz aylarında başlayacak. 200 bİn işsize, İŞKUR eğitim programı düzenlenecek. Bu sırada her gün ceplerine 15 TL konacak. 10 bin işsize girişimcilik eğitimi verilecek. Girişimci işsizlerin kendi işlerinin sanibi olması sağlanacak. 100 bin stajyer istihdam edilecek. Bu amaçla stajyerlere de 6 ay için her gün 15 TL maddi destek sağjanacak. Açıklanan paketin kaynağı konusunda gelen sorulara adres olarak İşsizlik Fonu gösterildi. Söz konusu fonda nisan sonu itibarıyla 40 milyar TL'lik bir kaynak birikmiş durumda.
Başbakan Tayyip Erdoğan bütün bu çalışmalarla ilgili olarak, "Bu işin kaynağının" sorulabileceğini belirterek, özellikle toplum yararına çalışmayla ilgili olarak attıkları adımda kaynağın, tamamen işsizlik Fonu olduğunu söyledi. ''İşsizlik sigortası fonu 40.696 koordinasyonunda, illerdeki çalışmaları yürüteceğiz, ödemeler ise işçilere, hep saat ücreti üzerinden yapılacak. Kaç saat üzerinden çalışıyorsa ödemesi kendisine yapılacak. Tabi bu programı yeni işe alınmadaki kişilerle ilgili söylüyorum. Saat ücreti asgari ücret üzerinde hesaplanacak ve onun üzerinden ödemeleri yapılacak."
İşsizlik Fonu'nda nisan sonu itibarıyla 40 milyar TL birikmiş bulunuyor. Söz konusu fonun en büyük gelirini 25 milyar TL ile faiz oluşturuyor. işsizlik Fonu daha önce GAP için kaynak yaratmak için kullanılmıştı. 300 bin kişinin cebine 810 milyon TL girecek
Vasıflı işgücü ihtiyacının karşılanması, mesleki becerilerin geliştirilmesi için eğitim düzenlenecek. Eğitim süresince katılımcılara günlük 15 TL ödeme yapılacak. Program kapsamında 200 bin işsize eğitim sağlanacak. İş tecrübesi olmayan gençlerin deneyim kazanması ve iş bulma olanağının artırılması için 6 aya kadar stajyerlere İŞKUR tarafından günlük 15 TL ödeme yapılacak. Programdan 100 bin genç yararlandırılacak. Bu rakamlardan hareket edildiğinde altı ay boyunca toplam 300 bin kişinin cebine devlet 15'er TL'den toplam 810 milyon TL koymuş olacak. Özel sektörde altı aylık staj programı, meslek edindirme kursu ve kamu yararına çalışma içeren istihdam paketinin 1.5 yıllık maliyetinin ise 1.3 milyar TL'yi bulması bekleniyor.