Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 'İnsanların hayatında fark yaratmak ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunmak için kadınlara, gençlere ve engellilere odaklandık. Onların sosyal ve ekonomik hayata katılmalarını istiyoruz. Sabancı Vakfı olarak şimdiye kadar tüm hibe programlarımız için ayırdığımız kaynak 4.5 milyon TL'yi buldu' dedi.

'Engellilerin İnsan Hakları Avrupa Vakıflar Konsorsiyumu' kapsamında düzenlenen 'Erişilebilir Toplum Yaratmak' seminerinde konuşan Güler Sabancı, şunları dile getirdi: 'Toplumsal gelişim için sivil toplum çalışmaları şart. Geçen yıl olduğu gibi hibe programımız bu yıl da çok ilgi gördü. 48 ilden 168 başvuru aldık' dedi.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı da 'Türkiye, birçok gelişmiş ülkenin onaylamadığı 'Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi'ni imzaladı. Böylece engellilerin insan haklarının korunması ve geliştirilmesi konusu uluslararası yasal çerçeve kazandı. Engellilerin yaşamına ilişkin yeni bir bakış açısı kazanılacak' dedi.

Perkins Körler Okulu'nda Kurumsal Gelişme Danışmanı olarak görev yapan Dr. Aubrey Webson'da katıldığı seminerde şunları söyledi: 'Şu ana kadar görme engelliler için çok sayıda toplumsal kurum ve kuruluşlarda görev aldım. Şimdi de Sabancı Vakfı'yla işbirliği içindeyiz. Engellilerin topluma katılım maliyeti toplum dışında kalmasından çok daha düşük' dedi.

Dr. Aubrey Webson konuşmasında engelleri aşmanın aile içinde başladığını belirterek, ailelerden engelli olan çocuklarından utanmamalarını, benimsemelerini ve toplumsal hayata katmalarını istedi. Webson, engelliler için fiziksel erişim engellerinin kaldırılması kadar toplumun bu konudaki tutumunu da değiştirmesi gerektiğini belirtti. Erişilebilir toplum yaratmada asıl dönüşümün engellilerin toplumsal hayata katılımıyla sağlanabileceğini dile getirdi. Yapılan tüm çalışmalara rağmen, engelli çocukların okul dışı kaldıklarına işaret eden Webson, bir diğer önemli sorunun da istihdam olduğunu, en iyi eğitimli engellilerin bile yüzde 70'inin işsiz olduğunu belirtti.

Dünya Bankası Kıdemli Operasyonlar Sorumlusu Charlotte McClain- Nhlapo'da 'hedefimiz engellilere zorluk çıkaracak yasaları kaldırmak' dedi.

 

Charlotte Mcclain Nhlapo' da konuşmasında farklılıklara saygı gösterilmesi gerektiğini, kişinin engelli olmasının hedeflerine ulaşması için engel olmadığını söyledi. Engellilerin topluma kazandırılmasının bir zorunluluk olduğunu ifade eden Nhlapo, engelli kişilerin topluma kazandırılması için hazırlanan proje maliyetlerinin, onların toplumdan uzak tutulmasından doğacak maliyetten daha az olduğunu kaydetti.

Engelli kadınların, engelli ve kadın olmalarından dolayı çok daha zor durumda olduklarını ve ayrımcılığa tabi tutulduklarını belirten Nhlapo, toplumun engelli kişiler konusunda bütüncül bir anlayışla hareket etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Engelli çocukların haklarının korunmasının önemine de değinen Nhlapo, bu kişilerin engelli oldukları için şiddete ve tacize açık hale geldiklerini sözlerine ekledi.

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z