Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcısı Kazım Yiğit, "Önceliğimiz özürlülerimizin çok zorunlu haller dışında nakdi yardımlarla değil, çalışarak üreterek ve toplumsal yaşama katılarak yaşamlarının sürdürebilecekleri bir standardın ve bilincin oluşturulmasını sağlama yönündedir" dedi.

Türkiye Körler Federasyonu tarafından düzenlenen "Uluslararası Kör ve Az Görenlerin Mesleki-Teknik Eğitimi ve Rehabilitasyonu Kongresi" Angora Otel'de başladı. Kongrenin açılışında konuşan Yiğit, Türkiye'de mesleki eğitimin sayısal olarak yeterli olmadığım savundu.
Mevcut mesleki eğitimin iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap veremediğini de ileri süren Yiğit, "Mesleki eğitim ile istihdam arasındaki ilişki güçlü ve sağlıklı değildir. Meslek liseliler arasındaki işsizlik oranı, genel işsizlik oranının çok üzerindedir" diye konuştu. Yapılan araştırmalarda engellilerin yüzde 36'sının okuma yazma bilmediğinin belirlendiğini ifade eden Yiğit, şunları söyledi:"Özürlülerin yaklaşık yüzde 41'i ilkokul mezunudur. Yüksek okula devam eden özürlü oranı ise yüzde 2'dir. Görme engellilerin ise yüzde 35'i okuma yazma bilmezken yaklaşık yüzde 32'si ilköğretim mezunudur. Ülkemizde görme engellilerin eğitim olanaklarından yararlanma oranı çok düşüktür. Yapılan araştırmada özürlülerin en büyük beklentilerinin parasal katkı beklentisi olduğu gözlenmiştir. Oysa bizim önceliğimiz özürlülerimizin çok zorunlu haller dışında nakdi yardımlarla değil çalışarak, üreterek ve toplumsal yaşama katılarak yaşamlarının sürdürebilecekleri bir standardın ve bilincin oluşturulmasını sağlama yönündedir. İŞKUR olarak her yıl 20 binin üzerinde özürlümüzü işe yerleştiriyoruz. Önümüzdeki dönemde de hem ulusal hem uluslararası kaynaklarla daha fazla projeyi hayata geçirme ve aktif istihdam tedbirlerini ülke sathına yayma temel önceliğimiz olacaktır."
Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven ise istihdamın engellilerin hayata katılması konusunda önemli bir unsur olduğunu belirtti. Engellilerin kalıcı bir iş sahibi olması için çalıştıklarını anlatan Güven, mesleki eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin sayılarının artması ve bu kurumların daha aktif olması gerektiğini söyledi. Güven, engellilerin istihdamı konusunda aldıkları tedbirlere ek, yeni tedbirler almak için çalıştıklarını da söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Ruhi Kılıç ise görme engellilerin eğitimi konusunda önemli adımların atıldığını belirtti. Ders kitaplarının kabartma harflerle yazılarak dağıtıldığını vurgulayan Kılıç, az görenler için de ders kitaplardaki yazıların büyütülerek basıldığını anlattı.
AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem de yapılan konferansın önemli olduğunu söyledi. Engellilerin eğitim ve sosyal hayata katılımı konularının hükümet politikası olmaktan çıkıp devlet politikası haline geldiğini vurgulayan Erdem, engellilerin istihdamı konusunda da önemli çalışmaların yapıldığını anlattı.
Türkiye Körler Federasyonu Başkanı Mehmet Emin Demirci ise görme engellilerin istihdamı konusunda son yıllarda önemli çalışmaların yapıldığını bildirdi. Görme engellilerin iş olanaklarının istenilen seviyede olmadığını savunan Demirci, görme engelliler için iş olanaklarının artırılmasını istedi. Danimarka, İspanya, Kosova'daki görme engelli derneklerin temsilcilerinin de katıldığı konferans iki gün sürecek.
Kaynak: Gündem
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z