Liderlik denilince belirlenmiş bazı kalıplara sıkıştırılmış bir tanım karşımıza çıkıyor. Halbuki liderlik kalıplara sığmayan belirli aşamaları olan özveri- sevgi- iyilik üçlemiyle etrafına ışık yayan ve fayda sağlayan var olma amacından oluşuyor.
Tanımlara uyan fırsat yaratan ancak fırsat verilmesinden çekinilen yarının engelli liderlerine ne dersiniz? Engelli liderler genellikle eğitimli ve güçlü yanlarını parlatarak yeteneklerini öne çıkarmayı başarmış olan sayıları birkaçı geçmeyen kişiler. Onları bulmak ve ulaşmak çok zor değil. Ünlü engelliler, ünlü engelli sanatçılar, ünlü engelli sporcular gibi sayıları az olduğu için kitaplaştırılmış, dünyanın 1 güne sıkıştırarak engelliliği anma ile geçiştirdiği engellilerin artık dünyada ve ülkemizde geleceğin liderleri olacağını şimdiden söyleyebiliriz.
Engellilerin bakış açılarının daha güçlü ve medeni olduğunu biliyoruz. Daha detaylı düşünebilme, görebilme, bireysel değil 4 boyutlu bakış açısına sahip olma yetenekleri, geneli görebilme-hissetme yetenekleri, farkındalık-duyarlılık-sorumluluk konusunda daha algılarının daha çok açık olduğu ve daha birçok güçlü yanlarını çok iyi kullanma yeteneklerine sahipler. Peki engellilerin lider olma yolunda bariyerleri nelerdir sizce? Başlıca bariyerler, eğitim, istihdam, sosyalleşme ve etkinliklerden yoksunluk diyebiliriz. 'Her insan değerlidir ve her insanın bilgiye ulaşma hakkı vardır' peki bilgiye erişim ve ulaşımın önündeki fırsat eşitsizliği ve önyargılı yaklaşımlar buna sebep olmuş ise çözüm sürecinde eksiklik nerede? Tabii ki uygulama ve denetleme mekanizmasının yoksunluğunda diyebiliriz.
Geçmişimize doğru bir yolculuk yaptığımızda engelli Şehzade Cihangir'in diğer şehzadeler gibi eğitim aldığını ve üstün yeteneklerinin olduğunu biliyoruz kendisine Valilik verildiği ancak kendisinin bunu kabul etmediğini de tarihten öğreniyoruz. Peki ya O'na padişahlık ünvanı verilseydi ne olurdu? Dünyanın seyri değişirdi tabii ki ve Osmanlı'nın engellilere verdiği değeri insanlık tarihi de yazmış olacaktı. Osmanlı Saraylarında engellilerin özel bir yeri vardı. Hemen her köşede işitme engelli çalışanlar görülüyordu ve padişahın özel toplantılarında yalnızca onlar yer alabiliyordu. Bununla birlikte dünyada kısa boylu kimseler kralı eğlendiren soytarı olarak görev alırken Osmanlı'da kütüphane ve muhasebe gibi birimlerde görev verilirdi. Dikkati en çok çeken ise sarayda işaret dili modaydı ve hemen herkes sessiz ortamın sağlanmasından dolayı işaret dili biliyordu ya da bilmek zorunda kalıyordu. Bir de Osmanlı Şehzadesi Cihangir gibi padişaha sahip olsaydı dünyanın seyri de engelliler adına değişecekti.
Günümüzün dünyası önyargılardan arınıyor teknolojik yeniliklerle metafizik kuralları yıkılıyor ve insanlar birleşiyor. Engelliler günümüzde teknoloji ve bilişimin sağladığı kolaylıklarından faydalanıyor ve dehalar yaratıyor. Günümüzün liderleri de değişiyor. Liderlik beden değil yetenek mükemmelliğiyle karşımıza çıkıyor. Kimsenin kimseden farklı ya da üstünlüğünün olmadığı biliniyor ve fırsat ve etki yaratanlara kapılarını herkesin açtığını görüyoruz.
Engelliler artık geride değil, bundan sonra daima ileride önde ve lider konumda olacaklar. Peki daha ne mi olacak? Dünya'ya fayda sağlanacak birçok ötelenmiş- ertelenmiş konular birinci sırayı alacak dünyada sayıları1 milyarı bulan engellilerin harekete geçerek toplumda tahmin edilenden daha hızlı yol alacak. Nasıl mı olacak? Engellilere verilen fırsatlarda onların yorulmadığını, sıkılmadığını, şikayet etmediğini göreceksiniz. Onlar için topluma katılmanın herkesten çok daha farklı anlamlar taşıdığını bir birey olmak, bir fayda sağlamak, bir anne, bir baba olmak, kendisini yetiştirenlere destek olmak, toplumda kabul görmek gibi daha sayamadığım anlamları vardır. Herhangi birisi için ise sadece para kazanmak denilen şey onlar için hayat demektir.
Engelli liderlerden insanlığın öğreneceği çok fazla şey olacağını şimdiden söyleyebilirim. Geleceğin engelli liderlerinin yetiştirilmesinde acele edilmesi dünyanın iyiliği içindir. Yarının engelli liderlerinin şimdiden yolu açık olsun.