Skeç:İş Görüşmesinde Yaşananlar

Bu yazımda sizlerle iş ile alakalı yazmış olduğum traji-komik bir skeci paylaşmak istiyorum.

Engelli iş arayanların çoğu zaman mülakata bile katılma şansı olmadığını veya önyargılar yüzünden sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Bu skeçte iş mülakatlarında yaşanan ve işverenin, engelli işçiye bakışını biraz olsun yansıtmaya çalıştım. Elbette ki tüm iş görüşmeleri bu şekilde geçmiyor fakat bu şekilde engelliye bakan işverenlerin olduğunu da biliyoruz.  Temennimiz ön yargıların değişmesi ve fırsat verildiğinde engelli kişilerin neler yapabileceğinin fark edilmesi(!)
 
SKEÇ:
Büyük bir fabrikanın İşletme Müdürü işten ayrılan sekreterinin yerine yenisini bulamadığından dolayı telefonlara bakmak zorunda kalmıştır.
Telefonlar devamlı çalmaktadır.
Bir telefonu kapattığında gelen diğer telefona cevap vermek durumunda kalıyordur(!) bir yandan da bilgisayar da yazılar yazıyor, maillere bakıyor. “Oflayıp… Üflüyor… (canının çok sıkın olduğu görülüyor)
Biraz sonra içeriye işçilerin şefi Beytullah Bey giriyor.
“Müdürüm verdiğimiz ilana cevaben mülakata gelenler var”
Müdür “Hemen içeriye alın!” der.
“Ama Müdürüm(!)….”diye geveler Beytullah Bey! (bir şey söylemek istiyordur ama çekiniyordur)
Müdür “Ne oldu Beytullah Bey… Ne söylemek istiyorsunuz?” diye çalmaya devam eden telefonun sesiyle iyice gerilmiş olarak kükrer.
Beytullah bey zor duyulur bir ses tonuyla ürkekçe “Efendim mülakata gelenler arasında…”
Müdür “Evet!”
“Müdürüm engelli bu gelenler…” (der Beytullah Bey bir çırpıda)
Müdür şaşkınca bağırır “Ne, engelli mi? … Nasıl yani?”
“Yani Müdürüm, biri göremiyor, diğeri koltuk değnekleriyle yürüyor”
Müdür çalan telefonu açmak için elini götürür (açmadan telefonu elini üstünde öylece tutar, telefon çalmaya devam etmektedir) “O halde, meşgul olduğumu söyleyin!  Nezaketle onları gönderin. Biz sizi ararız falan dersin! Ne bileyim işte, bir şeyler deyip gönder…  Burası hayır kurumu değil bizim çalışacak insanlara ihtiyacımız var.”
“Sayın Müdürüm bu gelenlerin ikisi de üniversite mezunuymuş. Yabancı dilleri de varmış. Belki de işe alırsınız. “(ortamı yumuşatmaya ve müdürü ikna etmeye çalışır Beytullah Bey)
Müdür kızgınca paylar Beytullah Beyi “Siz ne diyorsunuz Beytullah bey! Söylediklerinizi kulağınız duyuyor mu?”
Beytullah bey müdürü duymuyormuş gibi konuşmaya devam eder “Sonuçta müdürüm iş masa başı, telefona bakılacak ve bilgisayar biliyorlar, yabancı dilerlide var. Siz bilirsiniz ama bir görüşseniz mi?”
Müdür bir an düşünür “Hiç olur mu Beytullah bey, bu işi yapabileceklerini sanmıyorum”
Telefonun sesi susmak bilmiyordur ve telefonlara bakmak zorunda kalmak müdürün canını sıkmaktadır.
“… İsterseniz yüzyüze bir görüşün. Belki de fikriniz değişir. Ayrıca biliyor musunuz şirketimizde kanunen özürlü çalıştırmak zorundayız. Devlete ceza ödemek durumunda kalacağız. Hem böylece kadro açığımızda doldurmuş oluruz. Hem her şeyden önemlisi gerçekten verimli de olacaklarını düşünüyorum ben bu arkadaşların. Ne kaybederiz ki?” (çalan telefonu göstererek bu son cümleyi söylemişti Beytullah bey)
Müdür (Ellerini başının arasına alıp çalan telefonlara da bir süre kulağını tıkayarak düşünür, kısa bir sessizlik olur. Yalnızca telefonun çalan sesi yankılanmaktadır. “Haklısın işin ceza boyutu da var. İyi düşündün. Peki, Beytullah Bey bir görelim…”
Beytullah bey, işe başvuran kişileri çağırmak üzere odadan çıktıktan sonra seyircilere döner ve kulağının tekinde gizlediği kulaklığı gösterir. (Kısık bir ses tonuyla, yıllardır gizlediği sırrını paylaşır) “Yıllardır yanında çalışırım ama işitme engelli olduğumu söyleyemedim. Müdürümün bakış açısını değiştirmeye çalışıyorum ve inanıyorum ki tanıdıktan sonra engelliler ile ilgili ön yargıları değişecek.” (Seyircilerin Alkışları arasında oyun biter)
Oyun Özeti: İşitme Engelli Beytullah bey bunu patronundan saklayarak işe girmiştir ve engeliyle alakalı yaşadığı sıkıntıları olmasına rağmen müdüründen bu durumu gizlemektedir. Sekreter arandığını duyunca engelli arkadaşlarına haber verir ve müdürünün engelli bir personel çalıştırınca engelliler konusundaki önyargılarının değişeceğini kendi durumun da artık saklamak zorunda kalmayacağını düşünür. Skeç, Beytullah beyin engelli işçi alması konusunda müdürünü ikna etmek için verdiği çetin bir mücadeleyi konu almaktadır.
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z