Projeler, İşbirliği Ve Danışmanlara Yönelik Yaklaşımlar

Ne yazık ki çoğu firmada hatta işi İnsan Kaynakları ile doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olan çoğu firmada da aynı olmak üzere projelerin kurgusunda ciddi hatalar yapılmaktadır.

Bu hatalara kısaca değinecek olursam; yapılan hatalar proje düşüncesinden kurgusuna, işbirliği hatta gelir paylaşımı modelinden danışmanla çalışma kültürüne kadar kendini olumsuz yönde ortaya koymaktadır.
Bu konuda çalışmayı başlatma durumunda olan yönetici, iş geliştirme yöneticisi, koordinatör hatta Genel Müdür dahi bu hataya belirli ölçülerde ortak olabilmektedirler. Hata yapmayan kurumlarla zaten güzel çalışmalar yapılmakta.
Projeler kurum, firma içi kurgu ile yapıldığında ve mevcut kaynaklar kullanıldığında başarı ve başarısızlık doğal olarak bir çeşit övünme ve iç hesaplaşma olarak sonuçlanır. Buradaki en temel hata proje kurgusunun profesyonel yaklaşımla yapılmaması, görev yetki ve sorumlulukların net olmaması olarak tarif edilebilir.
Projelerde işbirliği yapıldığı zaman kurum, firma içi bölümler söz konusu olduğunda önce çekişme, benim dediğim doğru, bizim istediğimiz gibi olmalı baskısı, işler kötüye gidince de işbirliği yapılan bölüme karşı suçlamaların başlaması doğal süreç olarak ortaya çıkar.
Projelerde dış kaynak kullanımı ve başka firmalarla işbirliği olması durumunda suçlama süreci daha katı ve özellikle maddi zarar verme doğrultusunda hatta ödemeleri yapmama gibi kendini gösterir. Örneğin işbirliği protokolü iptal edilir ve tüm zararlar karşıya yüklenir. Danışmanla sözleşme iptal edilir ama o tarihe kadar olan ödemeler faturaları kesilmiş olsa dahi ödenmez. Çekişmenin mahkemeye yansıması, doğal olarak hukuki süreç ve mahkeme, avukat vs masrafları dahi kabul edilir ama taahhütleri yerine getirme ödemeleri yapma konusunda geri adım atılmaz.
Gelir paylaşımı modeli ise ne yazık ki işbirliği yapılan firmalar arasında hep yanlış anlaşılır ve hesaplanır. Sonucun olumlu olması durumunda nihai çıktıya tüm taraflar sahip çıkarken, kendi katkılarını ve masraflarını abartma, karşı tarafınkini ise önemsiz olarak görme eğilimini sergilerler.
Bu konuda bazılarınıza ilginç gelecek bir saptama ise projeler hatta sosyal sorumluluk çalışmalarının bir şekilde gelir paylaşımı modeli gibi ama reklamı bazı kurularla örterek ve sponsorluk çalışmasını öne çıkararak kurgulandığını.. geri planda ise kurumsal olarak ne kazanç elde edildiğini ve hangi oranda reklam dönüşü elde edileceğini irdelerler. Çalışmanın ne kadar sosyal sorumluluk çalışması olduğuna amaçları, çıktıları ve özellikle basın bülteni dahil olmak üzere ilgili yöneticilerce nasıl aktarıldığına dikkatlice ve profesyonel gözle bakmak yeterli olacaktır.
Özellikle engellilerle ilgili bu tür yaklaşımdan öte konunun böyle olabileceği kuşkusu dahi sanırım birçoğumuzun canını sıkmaktadır.
Son olarak danışmanla çalışma kültürüne yönelik bazı notları ve yaklaşımı paylaşıyorum. BMYevents ve Kogider (Kobi Girişimci İş dünyası Derneği) tarafından 23 Ocak 2014 tarihinde düzenlenen “Teşvikler ve Hibeler konferansında” yaptığım konuşmada bu konuda bazı notlara değinmiştim.
Danışman ve danışmanlık firması ile çalışma kültürü ne yazık ki yok denecek kadar zayıf hatta firmaların karnesi çok kötü... şöyle ki firmalarda, doğal olarak yöneticilerde;
·         Bilgiye değer verme ama.. Ödeme yapmama
·         Herkesin her şeyi bilme durumu, sendromu
·         Danışmanı düşman
·         Danışmanlık firmasını rakip hatta salt gider kalemi olarak görmek sorunu
Projelerde yaşananları ve sonucun olumsuz olmasını belirgin hale getiriyor.
Öte yandan profesyonel “Danışman” var… ve sözüm ona “danışmaN” var. Özellikle işsiz kalan çoğu yöneticinin iş bulamama sürecinin uzaması sonucu nedense kısa sürede aniden danışmana dönüşmesi de başka bir sorun. Oysa konuya özel uzman olarak çalışmalarının önünde bir engel yok. Birden her şeyi bilen bir danışmana dönüşmeleri kendilerine ve sektöre zarar veriyor.
En basit tanımı ile profesyonel danışman hayatını danışmanlıkla kazanan insandır. Zaten böyle çalışan bir danışman; İşinin uzmanı, Yerli ve yabancı iş ortaklıkları olan, Çeşitli konularda firmalarla işbirlikleri yapan, Çalışmaları, yazıları, kitapları ve projeleri olan, Sektörünüzü bilen, Firmanıza ve projenize katkı sağlayacak, Çözüm ortağı olacak kişidir.
Son olarak; Profesyonel danışman iseniz proje konuştuğunuz ve işbirliği yapabileceğiniz bir firmadan size gönderilen mesajda “Gerçekleştirilmesi olası çalışmalar için danışmana ayırabileceğimiz bir bütçe olmadığı bilgisi” notunun sizinle paylaşılması durumunda ne yaparsınız? Sorusu ile sizi baş başa bırakıyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z