Nasıl İş Bulabiliriz-2

Sevgili engelli arkadaşlarım,

Bir önceki yazımda iş hayatında olmanın engelli kişinin hayatına katacağı anlamları anlatmıştım. İşverenler için ise,  çalıştırdıkları engelli kişiyi aralarına alarak onun hayatında nasılda önemli bir adımı gerçekleştirdiklerine değinmiş oldum.
İş yalnızca iş değil!
İş her şeyin başlangıcı, hayatın anlamı, hayallerin gerçekleşmesini sağlayacak önemli bir başlangıç. Fakat iş bulmak kişinin kendisine duyduğu öz güvenle, eğitimle, çabalarla gerçekleşecek zahmetli zor bir süreçtir.
İş bulabilmek için ne yapmalıyım, nasıl bir yöntem uygulamalıyım (?) diye düşünüyor belki de ne yapacağınızı bilmiyorsunuz(!)
İlk adım iş ve işçi bulma kurumuna (İŞKUR) müracaat etmek sonrasında da kendimizi olabildiğince işverenlerin isteyebileceği özellikler ile donatmaya devam etmek olmalı. Bunlar okul eğitimi, bilgisayar, İngilizce, diksiyon vb. kurslar, kişisel gelişim seminerleri olabilir. Ayrıca görüntü de çok önemli olabildiğince prezantabl olmalıyız. Yani şöyle üstümüze başımıza, saçımıza özen göstererek iş görüşmelerine gitmeliyiz.
Bizi anlatan kısa bir öz geçmiş (CV) hazırlamakta önemli. Öz geçmişimizin olabildiğince az öz detaylardan uzak ama önemli yeteneklerimizi gözler önüne serecek şekilde hazırlanması önemli, gerekirse bu konuda uzman bir arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz.
Öz geçmişinizde isim-soyisim, vesikalık güzel bir fotoğrafınız, adres-telefon bilgileriniz, email bilgininiz, cinsiyetiniz, doğum tarihi, medeni durumunuz, sürücü belgeniz varsa mutlaka belirtin. Ayrıca engel durumu varsa kullanılan cihaz ve iş yerinde ihtiyaç duyacağınız gereksinimler, eğitim bilgileriniz, yabancı dil bilginiz, katıldığınız sosyal etkinlikler, hobileriniz ve en son referans bilgilerinize yer almalı. Sizi kısaca anlatan birkaç cümleye de mutlaka yer verin. Örneğin kendinizi nasıl tanımlarsınız başlığına “Tekerlekli Sandalyede olmama rağmen, başarılı, çalışkan, güler yüzlü, öğrenmeye açık verilecek görevi en iyi şekilde yapma gayretinde, prezantabl bir bayanım” gibi…
Mümkün oldukça fazla detaydan kaçınmak ama insan kaynakları departmanının işine yarayacak tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru yazılmasına dikkat etmek gerekiyor.
Mülakat için çağrıldığınız da ise; öncelikle iş görüşmesine davet sırasında mimari koşulların size uygun olup olmadığını sormanız, engelinizden dolayı zorlayıcı olup olmadığı bilgisini almanız ulaşım sorunu yaşamamanız ve ilk günden randevuya geç kalmamanız için önemli(!)
Görüşmeye gideceğiniz firma hakkında önceden kısa bir araştırma yapmanız;  firmaya katabileceğiniz artıları, neden işe alınmanız gerektiği konusunda işvereni ikna etmeniz noktasında dikkati çekebilir. Sonrasında geri dönüş beklerken sabırlı olmak görüşmenin kesin işe alınmak olmadığını sizin gibi birçok kişinin bu iş için başvurduğunu bilmek yeni görüşmelere de bu yüzden gitmeye devam etmek akıllıca bir adım olacaktır.
Kısacası iş bulmak için sabırla mücadele etmeye devam etmek gerekiyor. Mutlaka bir yerlerde size uygun bir iş bulacaksınız. Birileri başarmış ise sizde başaracaksınız(!)
 
Saygılar ve Sevgiler…
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z