Kariyer Eğitimi ve Çocukluk Dönemi

‘Kariyer Eğitimi Çocuklukta Başlar’ dedik ve başladık, neden mi? Gelişmekte olan ülkelerin öncelikleri arasında olması gereken bir çalışmadan bahsediyoruz aslında. Genç nüfusun yoğun olduğu ülkemizde de kariyerini düşünme yaşı özellikle 20- 25 yaşlarında başlıyor ve gençlerin kariyerini düşünmede ne kadar geç kaldığını görerek yollara düştük.

Tabii bu yollar eskiden Çin Seddi’ne kadar uzun ve çok meşakkatli yollar idi ancak teknolojinin sayesinde bir tıkla dünyanın her yanını kat ettiğimiz ve bir anda dünyanın her köşesindeki bilgiye saniyeler içinde ulaştığımızı düşünürsek bizimde bu nimetlerden faydalandığımızı inkar edemeyiz. Hızlıca bir araştırdığımızda işsizlik oranlarını aşağıya çekmekle kalmayarak mutlu çalışan sayısını da arttırabileceğimizi fark ettik. Şimdi ülkemize bir baktığımızda bahsedildiği gibi korkunç bir eğitim sistemimiz yok sadece sistemde devlet kanadının zayıflığı var. Şimdi ünlü bir okul diyelim ve adını siz koyun lisede t-MBA diyor, yabancı dilde birden fazla eğitim veriyor, yeteneklere göre öğrenciyi yönlendiriyor, güzel sanatlarda, sporda ve müzikte destek eğitimi veriyor ve doğal olarak gençlerimiz mezun olduğunda üniversiteye hazır ya da istihdama hazır hatta işi de hazır oluyor. Diğer özel okullarda da işleyişin en iyi olanla yarış olduğunu görüyoruz ve devlet okullarının bu yarışta desteklenmesi için bir adım atıyoruz. 2. sınıflardan itibaren sosyal sorumluluk kapsamında çocuklar için kariyer eğitimini Engelsizkariyer.com olarak 13 Nisan 2017 de başlatmış olduk.

Filipinler’de başlatılan bir çalışmanın çocuklarda ne kadar etkili olabileceğini gördükten sonra kariyer hedefleri belirlemenin yaşı olmadığını ve profesyonel destekle 2 yaşından itibaren bu eğitimlerin verilerek geleceğini tasarlayan lider çocukları yetiştirilebileceğimizi söyleyebiliriz. Kariyer eğitiminin çocuklukta başlamasının aslında bir ülke meselesi olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Çocukların eğitimi daha anaokulu çağındayken başlatılarak bir kariyer sistemi ile öğretmen, veli, girişimciler, iş adamları, STKlar ve devletle iş birliği içerisinde yürütülebilir.

Peki bu eğitimde çocuklara neler veriyoruz. Özellikle çocuklara meslekleri tanıtma, lider ve başarı hikayeleri, hayal kurma, sevdiği mesleği oyunlaştırma, plan yapma, kariyeri ile ilgili kendilerine soru sorma teknikleri geliştirmek gibi uygulamalı ve aktif katılımlı bir eğitim modeli geliştirdik. Burada amaç kırsal kesime kadar çocuklara ulaşarak kariyerlerinin altın çağında olduklarını ve şimdi kariyerlerini düşünmeye başladıklarında hayallerini kurdukları mesleklere ileride nasıl sahip olabilecekleri hakkında düşünmeye sevk ediyoruz. Böylelikle hedef belirledikleri mesleklerle aralarında bir bağ oluşturmaları ve vizyonlarına bu meslekleri almaları sağlanıyor. Önemli olan karşımıza çıkacak sorunların hayatın bir parçası olduğu ama yapabilecekleri mutlaka yeni bir kariyerin onları bekledikleri de vurgulanıyor.

Geleceği tasarlayan meraklı çocukların aramızda olması müthiş bir şey bu muhteşem kitleyi harekete geçirmek, onların yeteneklerini keşfetmek ve küçük bir adımla aralarında olmamız dünyayı yerinden oynatacaktır. Her ne olursak olalım en iyisi, en ahlaklısı ve en faydalısı olmak asıl hedef olmalı. Çocuklarımızın ve özellikle engelli çocuklarımızın eşit eğitim ve öğretim haklarında onlara destek olmak ve kendilerini keşfetmelerinde rehber olmak hepimizin sorumluluğunda olduğunu vurgulayarak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'mızı kutluyorum.

 

Sevgilerimle,

Hasibe Kızıltaş

 

 

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z