Girişimcilik Engel Tanımaz!
İş bulmak engelli biri için kolay değil fakat iş bulmakla sorunlar maalesef bitmiyor. Engelli arkadaşlarımız iş bulduklarında en çok servis sorunu yaşıyor. Toplu taşımayı kullanamayan engelli kişi, bulduğu iş yerinin servisi olsa bile binemediğinden işe nasıl gidip geleceği ile ilgili sorun yaşamakta ve bundan dolayı zorluklarla bulmuş olduğu işe dahi gidememektedir.
Belki de bundan dolayı evine yakın iş bulma hayallerinin yerini zamanla kendi işini kurma hayali doldurmaya başlıyor.
-“Açarım evime yakın bir yerde pastane, büfe, restoran, bakkal, market vs. rahat ederim. Hem paramı kazanırım hem de rahat bir çalışma ortamım olmuş olur” diye düşünüyor.
Oysa iş yeri açmak kendi işini kurmak,
…açılan işi yürütmek,
…kazanç sağlamak,
…zarar etmemek bunlarda açıkçası pek kolay değil.
Tüm olumsuzluklara gözünü kapatıp işini kuran birçok engelli arkadaşımızın bu macerası maalesef hüsran ile sonuçlanıyor. Ya iflas edip iş yerini kapatıyor veya karın tokluğuna işini yürütmeye çalışıyor. Çünkü iş kurmak hiçte öyle düşünüldüğü kadar kolay değil.
*
Engellilerin kendi işini kurma konusundaki girişimci yanları konuyla ilgili bakanlığın dikkatini çekmiş olacak ki engellilere “Girişimcilik” eğitimi verilmesi düşünülmüş. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın KOSGEB, İSMEK işbirliğinde yürütülen “Girişimcilik Engel Tanımaz” projesi iş kurmanın tüm ayrıntıları ile engelli iş kurmak isteyen adayları yüz yüze getiriyor.
İstanbul Engelliler Müdürlüğü (İSEM)’nde, 9 günlük eğitim iş hayatının içinde yer alan emeklilik sonrası kendi işini kurmak isteyen engellileri de düşünerek hafta sonunu da kapsayan bir eğitim programı düzenledi. 30 kişilik sınıflarda verilen eğitimde KOSGEB desteği alarak iş açmak isteyen engellileri iş hayatının gerçekleri ile baş başa getirmiş oldu.
İSEM de birinci 9 günlük eğitim sonunda ikinci eğitim grubu ile eğitime devam edildi.
-“Nasıl iş kurulur?” diye düşünüyor ve bu konuda bilgi sahibi olarak iş hayatına adım atmak istiyorsanız öncelikle ‘Girişimcilik’ eğitimi alarak işe başlanmalıdır. Çünkü eğitim sonrasında ya fikriniz değişmiş olacak yâda riske girmeden başarılı olacağınızdan emin olarak işe girmiş olacaksınız.
Girişimcilik eğitimi sonunda baştaki kadar iş kurmaya hevesli olmayabilirsiniz fakat eğer hala iş kurmak istiyorsanız işte o zaman gerçekten işinizi kurmaya hazırsınız diyebiliriz.
İş kurmak için öncelikle herkesin bir İş Planı’nın olması gerekiyor. İş Planı hazırlamak yapacağı iş konusunda bilgi sahibi bir engelli için hiç zor değil. Fakat kaç kişi iş kurarken bu kadar hazırlıklı oluyor. Ancak hiçbir bilgisi olmadan bir iş yeri açmış kişi işini şansa bırakmış olmuyor mu? Oysa sınırlı sermaye ile girilmiş olan iş’te, işi şansa bırakmak büyük hayalcilik olmaz mı? Bundan dolayı KOSGEB’in düzenlediği “Girişimcilik” eğitimini iş kurmak isteyen herkes alması gerektiğini düşünüyorum.
Tabi bir de unutmadan, bazı kişiler “rahat etmek için kendi işimi kuruyorum” diyor. Gerçekten de kendi işini kuran biri rahat mı ediyor? Düşünelim; iş yeri sahibi biri, örneğin küçük bir lokantası bulunuyor. Kasada kendisi duracak, mutfakta aşçı, iki de garson, hatta garsonlardan biri müşteri yoğun olmadığında veya o olmadığında kasada durarak müşteriler ile ilgilenecek, işe geç gidip isteyince çıkacak bu düşünceler ile iş kuruyor. Böyle düşünerek iş kuran öyle çok kişi var ki! Bu niyetlerle iş kurmak isteyenlere kötü bir haberim var birinin yanında çalışarak çok daha rahat ve huzurlu olursunuz. Çünkü ne elektrik, su, kira, doğalgaz, eleman, maaş, vergi, sermaye, yiyecek alımı gibi konuları düşünmeniz gerekir ne de bir anda ben gelmeyeceğim dediğinde elemanınız ne yapacağını bilemez bir şekilde çaresiz kalırsınız. Kısacası rahat olmak için iş kurulmaz.
İş kurarken birinci hedefiniz işinizden kazanç sağlamak olmalı. Bu işten çok para kazanacağımı biliyorum diyerek adım atmalısınız. Artıları ve eksileri değerlendirerek ve başta da söylediğim gibi iş planınızı hazırlayarak iş kurmayı düşünmelisiniz.
İster kuracağınız iş ile ilgili karar vermiş olun isterseniz hiçbir fikriniz olmasın. Birinci olarak KOSGEB tarafından verilen ‘Girişimcilik’ eğitimine katılmanızı tavsiye ederim. Bu eğitimde aldığınız bilgiler ile birlikte hem İş Planınızı hazırlayacak hem de işinizi kurmak için önemli bir adım atmış olacaksınız.
İşinizi kurduktan sonra KOSGEB desteğinden faydalanmak üzere iş planınız ile müracaatta bulunabilirsiniz. İşinizi kurduktan sonra dedim çünkü öncelikle işinizi kendi sermayeniz ile kuruyorsunuz. İş planınız KOSGEB tarafından eğer onaylanırsa fatura ile masraflarınızı ibraz ederek %70’e kadar geri iade alabiliyorsunuz. 30 bin liraya kadar hibe, 70 bin lire da iki yıl sonra taksitlerle geri ödemeli faizsiz kredi kullanılabiliyor.
KOSGEB desteği olsun olmasın Girişimcilik eğitimi almış olmak tüm iş kurmak ile ilgili püf noktaları size öğretmiş olduğundan sağlam adımlar ile işinize sahip olmuş olacaksınız. Ayrıca iş kurmanın hiç düşündüğünüz kadar kolay olmadığını da yine bu eğitim sayesinde fark edeceksiniz.
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z