Engelsiz Kariyer TOYP 2013 Dünya Ödülü Sahibi

2013 yılının sonuna gelmeden 2013 yılında JCI TOYP organizasyonunda “Dünya’nın On Başarılı Genci Yarışması”nda ödüllerini alan isimlerin ortak özelliklerinin herkese ilham vereceğini düşünüyorum. Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan TOYP 1930'lu yıllarda geliştirildi. O günden günümüze geliştirilen programla bir çok etkileyici çalışmalarıyla ödül alan kişiler dünyaya tanıtıldı. 2013 de Brezilya'da düzenlenen JCI dünya kongresinde Rio De Janiero'da ödül alan isimlerin çalışmaları ayakta alkışlandı. Bu isimler arasında ülkemizi iki kişi temsil ettiği için Türkiye iki kez alkışlandı. Hadi bu isimlere ve çalışmalara bir göz atalım.

Vedant Seeam, Mauritius
Kendi ülkesi başta olmak üzere eğitimin erişiminin iyileştirilmesine katkı sağlamaya odaklandı. ELI Africa adlı uluslararası bir organizasyon kurdu. Misyonu eğitimsiz ve eğitime erişemeyen çocuklara destek sağlamak onları iyi öğrenci yapmak ve topluma kazandırmak.
Kian Hoe Seah, Malaysia
9 yaşındayken babasına evdeki hurda eşyaların geri dönüşümünde yardımcı oldu. Bu tecrübe onun gelecekteki kariyerine yön verdi. Kariyerine plastik eşyaların geri dönüşümü ile başlayarak onlardan harikalar yaratarak devam etti. Plastik geri dönüşüm endüstrisinde antibakteriel ürünleriyle dünyamızı ve onun değerli kaynaklarını koruyor.
Dr. Ola Orekunrin, Nigeria
Nijerya'da tıp çalışmalarıyla ve bir doktor olarak zamanında tıbbi bakım için Flying Doctors Nigeria adlı kurumu kurdu. Hava ambulansı hizmetleri, eğitim ve danışmanlık hizmetleriyle Afrika boyunca hizmet veriyor. Tıp ve ulaştırma profesyonellerini istihdam ederek ekonomiye de katkı sağladığını belirten Dr. Ola her hayatın değerli olduğuna ve tıbbi bakımı hak ettiğine inanıyor. 
Nicolas Noguier, France
Başlangıçta cinsel yönelimi ile ilgili ayrımcılık zorbalık ve korku ile büyüyen Nicolas eşcinselliği nedeniyle utanç duyup hiç bir destek almamış. Bu zorlu deneyimler onu eşitlik ve insan hakları ile ilgili çalışmalarda aktif olmaya yönlendirmiş. Eşcinsellikle farkındalığını kariyeri ile birleştirerek gençlere ve ailelerine sosyal ve psikolojik destek sağlayan Le Refuge adlı organizasyonu kurdu. Açıldığı günden bu yana 1300 den fazla kişiye yardımcı oldu.
John Loughton, United Kingdom
Uyuşturucu ve suçla dolu yoksul bir mahallede büyüyen John küçük yaştaki çocuklara gelecekte hizmet etmeye odaklandı. Okulunda gönüllü oldu ve yaşadığı yerde ilk geçlik formunu kurdu. İskoç parlamentosunun en genç başkanı olarak görev yaptı ve 25000 genç İskoçyalı ile olumlu aktif çalışmaları gerçekleştirdi. Dare2Lead adlı girişimi ile liderlik eğitim şirketini kurdu. Bugünün modern toplumunda ahlak ve sevgi başarılı olmayı gerçekleştiriyor diyen Loughton kişisel ve profesyonel olarak yeni jenerasyondan yüksek etki ve yüksek kaliteli eğitimle liderler oluşturmayı ve sosyal aktivistler yetiştirmeyi amaçlıyor.
Soon Loo, Canada
Başarılı girişimci ve aktif vaandaş olan Loo günlük zorluklara yaratıcı çözümler buluyor. Yaratıcı fikirleri 21 yaşında optik yazılımı ile meslektaşlarına göz bakımı eğitimini sağlayan ayrıca optik mağazaları ile online alışverişi sağlayarak engellilerin mağazalara gitmeden mağazaları ziyaret etmelerine olanak sağlayan çalışmaları ile başladı. Ekonomisi petrole bağlı olan kendi ülkesi olan Brunei'de ekonomik çalışmaların gelişiminde etkin rol aldı. Herkesin özgürlüklere ve tutkularını yaşamaları gerektiğine inan Loo, mentorlük çalışmaları ile gençlere liderlik ve girişimcilik dersleri veriyor. Ayrıca dünyanın küçük olduğuna ve nerede olursal olalım gençlere ulaşarak onların rüyalarının gerçeğe dönüşmesini sağlayabileceğimize inanıyor.
Hasibe Kızıltaş, Türkiye
İnsan Kaynakları uzmanı Kızıltaş ülkesinde AR-GE çalışmalarıyla engelliler için kariyer olanaklarını araştırdı. Maalesef engellilerin eğitim ve iş olanaklarında önyargılar, eksik bilgiler ve olumsuz tutumlar engellilerin istihdam edilmesinde etkili olduğunu gördü. Yaratıcı fikirlerle Engelsizkariyer.com'u kurulmasında yer alarak binlerce iş hayatına atılabilecek engelliye veritabanında ulaştı. Engellilerin eğitim kariyer deneyimler ve potansiyellerine göre istihdam edilmesini sağlayan site ayrıca engelli üyelerinin kişisel gelişim eğitimleri ve online eğitimlerle vasıflarını arttırıyor. Bu proje sürdürülebilir özelliği ile başka ülkelerde aktif genç vatandaşlar trafından da uygulanabilir.
Fumiya Ito, Japan
Japonya'da eğitimi sırasında yaşamını değiştiren çiftlikte staj yapar. Ito zirai endüstride çalışırken iki konuda eksikliği fark eder: Engelliler için mesleğin olanaksız olması ve çalışan işçilerin azlığı. Meclis üyeliği ile Gokigen Çiftiginde liderlik alır ve engellilere burada istihdam sağlar. Aktif vatandaşlığı ile Ito çiftlikte organik ürünlerini engellilerle yetiştirirken herkese ilham olmaya devam ediyor.
Linh Do, Australia
Genç yaşından bu yana çevreyi korumayla ilgili çok hevesli olan Do, Bir Milyon Ampul Değiştirme kampanyasında daha enerjik olan florasanlara geçişi başlattı. Avustralya'daki çalışması harika bir başarı gösterince uluslararası çevre programıyla 30dan fazla ülkede aynı düzenleme getirildi. Ayrıca OurSay adlı online genç demokratik kent platformunu kurdu. Bu platformda aktif vatandaşlarla iletişim kurulup politik etki oluşturup karar verme ve aktif vatandaşların siyasette seslerinin duyurulması sağlanıyor. Özellikle iklim değişikliği ve bunun önemini editörlük ve yayıncılık yaptığı haber ajanslarında gelecek için vurguluyor.
Tülin Akın, Türkiye
Türkiye'de küçük bir köyde büyüyen Akın genç yaşlarında zorluklarla karşı karşıya kaldı. Tarımsal çalışmaları sırasında ülkesinin çok önemli bir problemini fark etti. Çiftçilerin interneti olmadığını fark eden Akın ülkenin her yerinde kırsaldaki çiftçilere ulaşıp onları ziyaret ederek onları bilinçlendirme eğitimleri vererek onları internetle buluşturdu. Çiftçiye ürünlerini sunma, iletişim kurma ve ticaret yapma olanakları yapabilecekleri bir platform oluşturdu. Sayıları Türkiye'nin her yerinden 800bini bulan çiftçilere ulaşıp onlara ücretsiz olarak SMS yoluyla iklim,bitkiler ve yağış uyarısı bilgilendirme hizmetleriyle ülke ekonomisine de katkı sağladı.
Herkese ilham olması dileğiyle herkese mutlu seneler dilerim.
30.12.2013
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z