Engellilerle 360 Derece İletişim

Bu yazımda bir kitap tanıtımına yer vermek istiyorum. Engelli çalıştırmak isteyen işverenlere, çalışma hayatına atılacak engellilere kılavuzluk edecek büyük bir titizlikle profesyonelce hazırlanmış “Engellilerle 360 derece iletişim” kitabında bugüne kadar hiçbir yerde okumadığınız çok şeyi bulacaksınız.

Engelli çalıştıracak işverenlere, ilk kez iş hayatına atılacak engelli iş arayanlara karşılaşabilecekleri muhtemel durumlar ile ilgili hazırlıklı olmalarını sağlayacak ve çalışan engellilerin de iş arama sürecinde karşılaştıkları anılarını hatırlatacak bir kitap bu!
Kısacası engelli, engelsiz çalışan iş arayan, engelli işçi arayan herkese hitap edecek de diyebiliriz. Yaptığı işlerde öncü bir arkadaşımız olan Mehmet Kızıltaş tarafından yazılmış bu kitapta, bazı yaşanan diyaloglar esprili bir şekilde yansıtılmış. Karikatürler ile de desteklenmiş.
Engellilerle doğru iletişim kurma metotlarını anlatan bu kitaba, “bir engelli ile karşılaşıldığında ne yapmak, nasıl davranmak gerekir?” ile ilgili metotların yer aldığı bir rehber kitapta diyebiliriz.
“Önsöz ile başlayıp Sonsöz ile biten” Engeliler ile 360 derece kitabını okuyunca engellilere dâhil “ne çok bilmediğimiz varmış?” veya “ben bunları yaşamıştım!” diye düşünüp, anılara bile dalınabiliyor.
***
Her konu arası serpiştirilmiş özlü sözler, karikatürler, bilgiler, yaşam hikâyeleri ayrı bir değer katmış. “Bilgi insanı şüpheden, iyilik acı çekmekten, kararlı olmak korkudan kurtarır” Konfüçyüs’ün bu güzel sözü ile başlayan kitapta ilk önce bilginizi ölçen bir test yer alıyor. Bütün cevaplarını bildiğimi sandığım bu teste itiraf ederim ki iki soru da takıldım. 24 sorudan oluşan testin sonunda cevaplar yer alıyor. Her konuyu okuduğumuzda bizi gülümseten karikatürler ve yaşanmışlıklar şaşkına çeviriyor. Okunan her sayfanın önyargıları değiştirdiği muhakkak! engelli adayı işe almaktaki kararsız işverenlere de engelli çalıştıran bundan memnuniyet duyan işvereni de aynı sayfada irdeleyebiliyoruz.
Önyargı ile ilgili bir anıyı da okumak, bakış açısının bazı işverenler açısından nasıl olduğunu gösterirken okuyucularını düşündürtüyor, engelini gizleyerek çalışan çalışanından memnun işverenin engelli olduğunu bilerek çalışmak isteyen adaylara bakış açısını da yine bu kitapta görüyoruz. Ceza ödememek için engelli çalıştırmak zorunda kalan işverenin sonrasında “iyi ki işe almışım”diye veriminden memnuniyeti de yine okuduklarımız arasında… Hayatında hiç engelli bir adayla mülakat yapmamış olan işverenler aslında görüşme öncesi biraz araştırma yapmış olsalar bu kadar endişelenirler miydi? İnsan kaynaklarına engelliler ile doğru iletişim kurma metotlarında yer verilmiş olan bu kitapta ayrıca engellilerin işverenlerden beklentilerine de yer verilmiş. 
“Fırsat verildiğinde engelliler neleri başarırlar?” bunu da başarı hikâyelerini anlatan engellilerin kendi ağzından okuyabiliyoruz. Bir engelliye iş imkânı verilirse, edebiyat eleştirmeni olabilir, edebiyat tarihi dersleri verebilir, sporcu olup olimpiyat şampiyonu bile olma başarısını gösterebilir, home agent, yazar, dernek başkanı, halkla ilişkiler uzmanı, sekreter, görmediği halde bilgisayar programcısı, avukat vs. olabileceğini bu yaşam hikâyelerinden öğreniyoruz.
Yasal hakları bilmekte önemli, anketler ile ışık olan veriler de incelendiğinde bu kitap öyle hızlı bitiyor ki, siz artık bu kitabı okumaya başlarken ki siz değilsiniz! bakış açınız ve bilgileriniz ile yaşam size bir artı daha katmış oldu.
Kafanızdaki engellilerle doğru iletişime yönelik soru işaretlerini ortadan kalkmış olarak ve arada arada tekrar okumak üzere başköşesi kitaplarınız arasına yerleştirebilirsiniz.
Kitabın kapağı bile çok şey anlatıyor. Okuduğum bu harika kitapta başarı hikâyelerinden biri olarak yer almak ise ayrı bir güzellik oldu benim için…
Kitabın yazarı; engelsiz kariyer, yaşadıkça ve sordukça sor portallarını hayata geçiren, medya ve basının yakından tanıdığı değerli arkadaşım Mehmet Kızıltaş’ı tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum.
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z