Bizler çalışan sosyal hayatın içine aktif katılan engelli kişileriz. Ulaşım sorunumuzu da bir çoğumuz otomobil alarak çözüyoruz. Elbette bu bir lüks değil yaşamımızı idame etmemizi sağlayan önemli bir yardımcı araç. Otomobil sayesinde işe gidebiliyor ve sosyal hayata katılabiliyoruz. Bu anlamda sosyal devletin bizlere sunmuş olduğu destekler yaşamımızı kolaylaştırıyor. Bu yazımda özellikle bahsetmek istediğim ulaşım konusu olduğundan bu konuda bizlere sunulmuş olan imkânlara değinmek istiyorum. Otomobili olmayan engelli arkadaşlarımız toplu taşıma araçlarını ücretsiz olarak kullanabiliyorlar. Kapısının önünde otomobiline binip yolda yardım almadan istediği yere bağımsızca gitmek engelli şoförler için otomobil rahatlığı özgürlüğü vazgeçilmezdir. Hatta ben “Otomobilim ayaklarım!” dahi diyenlerdenim. Otomobil alırken ÖTV ve MTV ödemiyor, İSPARK’a ait otoparklardan da sürelide olsa ücretsiz faydalanabiliyoruz.
Alışveriş Merkezleri de engelli sürücülere ücretsiz otopark hizmet vererek sosyal hayatın içerisinde yer almalarını destekliyorlar. Aslında kayıt olmadan yalnızca park kartı, engelli amblemi veya ehliyetteki ruhsatta ki engelli olduğunu belgeleyen evraklar yeterli olsaydı diyoruz. Geçtiğimiz yıla kadar da engelliliğini belgeleyen evraklar yeterliydi. Fakat bu belgelerin hiç birisi İSPARK’a kayıtlı değilseniz önemli değil. Otomobilini İSPARK’a kayıt ettirmediği için sunulan imkândan da faydalanamayan engelli arkadaşlarımız çok basit bir şekilde kayıt işlemini tamamlayabilirler.
İspark’a otomobilinizi kayıt altına aldırmayı unutmayın. İspark görevlilerinin ellerindeki hesap makinesine benzer bir cihaz bulunuyor, bu cihazla plaka girişi yapıldığında otomatik olarak engelli otomobilleri ile ilgili bilgiler çıkıyor. Daha öncede bu cihaz bulunuyordu fakat otomobildeki plaka veya trafik tescil bölümünden aldığımız engelli park kartımızı göstererek ücret ödemeden İspark’tan faydalanıyorduk. Fakat sistem geçtiğimiz yıl değişti ve yeni çıkan sistemden dolayı engelli otomobillerinin ücretsiz yararlanması için kayıt altında olmaları gerekiyor.
Kayıt ettirmek için İSPARK’ın genel müdürlüğünün bulunduğu Ümraniye’ye gitmeniz gerekmiyor. 0216 631 26 06 numaraya kısa bir dilekçe, altında adınız soyadınız adres ve telefon bilginizde bulunsun, ruhsat’ın isim plaka yazan kısmı, özürlü kimlik kartı, nüfus cüzdanı fotokopilerini fakslamanız yeterli. Faksın ulaşıp ulaşmadığını 0216 631 45 15 numaradan sorarak öğrenebilirsiniz. Bir hafta içinde de işlemin bitip bitmediğini öğrenmek için de arayabilirsiniz.
İSPARK’ın hizmetinden faydalanırken park süresi sınırsız değildir. Vereceğim bilgiyi de aklınızın bir köşesinde tutmanız faydalı olacak. İSPARK açık, katlı otoparklarda araç sahibi engellilere 8 saat, yol üstü otoparklarında ise 3 saat ücretsiz hizmet veriyor.
Ayrıca bildiğiniz gibi engellilerin kullandığı araçların plakalarına, özellikle park alanlarında bizler için belirleyici olan özel amblem konulmasına artık gerek kalmadı. Bu zorunluluğun ortadan kalkmasından sonra aracın bir engelliye ait olup olmadığını anlaşılması için Trafik Şube Müdürlüğü’nden alınacak bir park kartı ile mümkün olmaya başladı. Hatta geçen gün gittiğim AVM’de engelli park yerine arabamı park edip gittim döndüğümde otomobilimin plakasına engelli amblemi yapıştırmış olmama rağmen camın önüne bir not iliştirilmişti. “Park kartınızı da arabanızın önüne koyunuz aksi halde arabanız çekilecektir” yazıyordu. Aracınızda engellilere mahsus özel amblem yoksa bile park kartınız ve İSPARK kaydınızla İstanbul’daki tüm İSPARK alanlarını bizlere tanına süreler içinde özgürce kullanabilirsiniz. Eğer ücretsiz süre aşımına uğramışsanız İŞPARK sizden ücretsiz zaman dışındaki park ücretini talep edecektir. Eğer ödemeden giderseniz İSPARK yine sizden bu ücreti talep edeceğini de bilmenizi isterim.
Eğer aracınızı İSPARK’a kayıt yaptırmadıysanız ister plakanızda amblem olsun, ister park kartınız olsun aracınız engellilere mahsus bir araç olarak gözükmediğinden görevliler sizden tam ücret talep ediyorlar.
Kaydınızı yaptırın otomobilinizle özgür park keyfini İSPARK’la yaşayın.