Engelli Eleman Bulma Stratejileri

Engelli elemanların sistemler aracılığı ile profesyonel iş hayatına atılmaları hakkında bir çok bilgiye rahatlıkla ulaştığımız günümüz teknolojilerinde insan kaynakları profesyonellerinin engelli adayları bulma stratejileri ile ilgili hiç bir bilgilerinin olmaması sizce de şaşırtıcı değil mi?

Binlerce firmanın zorunlu kota doldurmak için insan kaynakları siteleri (engelsizkariyer.com) başta olmak üzere İŞKUR, STK ve hatta referans yoluyla aday bulmak zorunda kaldığını bizzat gözlemliyoruz. İK profesyonellerinin engelli aday bulma stratejisi geliştirmesi gerektiği ve engelli aday değerlendirmelerinin çok profesyonel bir şekilde ve çok kapsamlı olması gerektirdiğini görüyoruz.
Her şeyden önce İK profesyonellerinin temsil ettikleri firmalarının evrensel tasarım ve mimari koşullara sahip olup olmadığını kontrol etmeleri ve eğer sahip değil ise öncelikle bunun için gereken çalışmaları yetkililerden talep etmeleri ve gerekirse onları bu konuda ikna etmeleri gereklidir.
Firmaların öncelikle başta engelli aday işe alım biriminde yer alan İK çalışanlarının “engellilerle doğru iletişim metotları”nı iyi bilmeleri ve engellileri öncelikle iyi tanımaları-anlamaları gerekiyor. Engelli eleman bulma stratejileri için sizlere bir kaç adımda engelli aday bulma tekniklerini aşağıda sıraladım.
Birinci adım engelli adayların açık pozisyonlarda değerlendirilmesi yerine engelli adayın potansiyeline göre yeni pozisyon açmakla işe başlayabilirsiniz.
İkinci adımda ise başvurularda engelli aday CV okuma tekniklerini iyi bilmek gerekiyor. Engelli aday değerlendirmesinde bu teknikleri atlamak aslında aradığınız adayı farkında olmadan es geçmenize / kaybetmenize neden olabilir.
Üçüncü adım ise başvuru yapan adayların engel oranlarına değil yapabilirliklerine odaklanmak gerekiyor. Adaylar yapabileceklerine inandıkları işlere başvuru yapacaklardır.
Dördüncü adım ise adayı işe almak değil onunla uzun soluklu bir çalışma hedeflemelisiniz yani hızlı kota doldurup hızlı kota boşaltmak firmanız için iyi bir itibar bırakmayacaktır.
Beşinci adımda ise veritabanı değerlendirmesinde dikkat etmeniz gereken başlıkları da gözden geçirmekte yarar var. Şöyle ki;
1- Adayın niteliklerini keşfetmek için adayın CVsini mutlaka eksiksiz okuyunuz.
2- Adayın bulunduğu lokasyon sizlere uygun mu?
3- Adayın eğitim bilgileri ve nitelikleri sizler için yeterli mi?
4- Adayın engel grubu ve oranı ile ilgili detayları incelediniz mi? Yani %80 işitme engelli ve cihazla duyabiliyor mu?
5- Adayın iş tecrübeleri sizde olumlu etki bıraktı mı?
6- Adayın yapabilirliklerini keşfetmeniz için daha fazla bilgiye ihtiyacınız var mı?
7- Adayla iletişim kurmadan önce %80 değerlendirmede bulunabildiniz mi?
Engelli aday ve engelli olmayan aday değerlendirmesinde beklentileriniz %100’e yakın olmasını arzu edebilirsiniz ancak engelli adaylarda neklentilerinizin en az %45’ini karşılıyorsa engelli adaylara fırsat vererek nasıl başarılı olabileceklerini görebilirsiniz.
Unutmayın engelli adayları doğru değerlendirmeniz hem firmanıza hem de adaya katma değer yaratacaktır bunun için konuyu önemseyerek daha fazla strateji belirleyebilirsiniz.
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z