Bilindiği üzere genel “engel” ve “engelli” tanımları dahi kişilere göre değişmekte. Zorluk derecesi açısından “yapabilme zorluğu” hatta “yapamama durumu” diye de uzmanlarca derecelendirilebilmektedir.
Bu aşamada engel kelimesine odaklı bir yaklaşımla “genelde topluma” ve “detayda ise engellilere” bakıyor olsak; aradaki çizginin ne kadar yalın ve “her an engelli” olma durumu, tehdidi ile yaşandığını görürüz.
Dikkatinizi çekmek için genel nüfus ve engelli sayısı hatta bölgesel ve yaş oranları vb tablo ve verilere yazıyı özellikle boğmayacağım. Çünkü amacım gayet yalın ve okuyucuda başlığa özel harekete geçme güdüsü oluşturmak…
Yaşanacak bir kaza bizi biranda engelli grubuna dahil edebilir. Eğer çevrenize dikkatlice bakarsanız bu yönde çok kişiyi göreceksiniz. Bazı kurum ve kuruluşlar bu detaya dikkat çekmek için çeşitli sosyal sorumluluk çalışmaları ve projeleri de yapıyorlar.
Dünya engelliler günü “3 Aralık” bu gün ve hemen öncesinde yapılan onlarca etkinlik belki hiç dikkatinizi çekmedi şimdiye kadar..
• belki bu yazı sonrası bu yıl düzenlenecek bu etkinliklere dolaylı da olsa katkıda bulunursunuz..
• en azından etkinlik temel amacının ne olduğu, engelliyi anlamak ve engelli istihdamının öneminin engelliler için olduğu kadar olmasa da sizin için de bir şeyler ifade eder.
Bazı oluşum, dernek, vakıf ve kuruluşların engelliler için yapmaya çalıştığı çalışmalar dikkatinizi çekmeyebilir, hatta bazılarına amaca pek uygun olmaması, katkıdan öte reklama yönelik olması gibi durumlardan dolayı katılmaya da bilirsiniz.. ama sizinle yani bizim gibi amacı engelliye destek olan kişilerle daha da güçlü ve bilinçli bir toplum oluşacak ve engelli arkadaşlarımız da hayata sadece tutunmayacak.. üretici olacak ve mutlu yaşayacak..
Bazı durumlarda “Gölge etme başka ihsan istemez” ve “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi..” deyişleri de aklımızda olarak.. sizi şuan için sadece bir dakika “gözlerinizi kapamaya, kulaklarınızı tıkamaya, el ve ayaklarınız olmalını düşünmeye ve biran için de olsa düşünme yetinizi kaybettiğinizi düşünmeye.. böylece anlık da olsa engellileri anlamaya davet ediyorum.
Eğer siz engelli olsaydınız.. size ne yapılmasını istemezseniz siz de engellilere yapmayın, yaptırmayın.. ne yapılmasını, nasıl destek olunmasını isterseniz de öyle yapın, yapmaya çalışanlara destek olun.
Bugünü engellilere karşı bakış açınızda bir çeşit milat, dönüm noktası olarak alın isterim. Engellilerin dışlandığı bir toplum düşünülmemeli.
Bugünden itibaren yaşayacağınız “Yeni yaşınızda size ve tüm engellilere sağlık, sıhhat, huzur ve başarılar dilerim.”