Değerlerle Yaşamak

Kurumsal Değerler, çalışanların hizmet ve ürünleriyle ilgili kararları alırken kullandıkları bakış açılarıdır. Kurumun temel değerlerinin çalışanlar tarafından benimsenmesiyle, tutum ve davranışlarıyla ilgili aldıkları bilinçli kararlar bu değerlerin yansımasının bir sonucu olur. Değerlerin içselleştirilmesi ise, tutum ve davranışların her bir bireyin doğal ifade tarzına dönüşmesini sağlar ve kendi deneyiminde gerçekleştirdiği keşiflerle de çoğalır.

Bu nedenle, davranışlara kılavuz olan değerlerin, ezberlenen kriterler değil, benimsenen ve özümsenen kıymetler olduğu fark edilirse, sahip çıkmak ve sorumluluk almak da kendiliğinden gerçekleşir. Kurum kültürlerinin bu konudaki hedefleri, bu değerlerin misyonunu her bir çalışan tarafından bir araç olarak kullanılıp, bakış açılarını, algılarını genişleterek, kendilerine, işine ve müşteriye yükledikleri anlam ve duygunun yeteneğe ve davranışa dönüşmesine katkı sağlamak olmalıdır.

Zira değerler, varmak istediğimiz yere bizi götürecek en önemli kılavuzdur. Değerleriyle yaşayan bireyler, bunları davranışa dönüştürürler. Davranışa dönüşen tutumlar insanın karakterini oluşturur. Örneğin, güven değerine yakın yaşayan bir insan, kendine ve diğerlerine güven esaslı yaklaşır. Güvenen insan, aynı zamanda inanır ve bu inanç saygıyı getirir. Saygı duyan insan kendine ve karşısındakine değer verir. Kendini değerli hisseden kişi de bunu ona hissettiren kişiye güvenmeye başlar. Davranışları güven esaslı devam eder. Başa dönersek güven değerini esas alarak verdiğimiz örnekteki kişiyi bu değer “güvenilir” kılar. Kişinin karakterinde artık güvenilirlik vardır.

Kuruların değerleri de, ona inanan çalışanların, kendi değerleriyle ortaya koyduğu davranışlarla müşteriye yansır. Takımın ortak paydada bu değerlere bağlı kalarak sergilediği tutum ve davranışlar artık kurumun karakterini oluşturmaya başlar. Bu da kurumun müşteri nezdinde artık marka olmasını sağlayan etmenlerin başında gelir. Güven örneğini burada yerine koyarsak, müşteriler o markaya, kuruma güven duyar. Malını, hizmetini satın alır, memnun kalır. Herkes kazanır.

Bu sebepten çalışanlar şu soruları kendilerine sormalıdır:

·         Markanın değerleri neler?

·         Bu değerlerin benim için anlamı nedir?

·         Marka değerlerinin içinde ben neredeyim?

·         Takımım nerede?

·         Takımın bir üyesi olarak markamın bu performansına katkı sağlamak için hangi değerlerimi ve güçlü yanlarımı kullanmalıyım?

Değerler algılarımızı, algılar anlamlarımızı, anlamlar duygu ve davranışlarımızı, davranışlarımız kaderimizi belirler…

Değerlerinizin ışığından ayrılmayın.

28 Aralık 2016

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z