Bütünleşmek

Engeli olmak üretimde yer almaya engel mi?

Bu soruyu engelli de işveren de sormalı kendisine(!)
Engelli olmak hiç bir şey yapmadan bir köşede oturmak için bir gerekçe olabilir mi?
Geceyi sabah ettiğim uyku tutmayan gecelerim de bunları düşünüyordum yıllar önce!
Çaresizlik, ne yapacağını bilememek, mutsuzluk yaşayan binlerce engelli kişi gibi!
Düşünüyorum…
Bugün birçok sektörde farklı engellere sahip ama buna rağmen çok başarılı arkadaşlarımızı görüyoruz.
Engellilerin engellerine rağmen fırsat verildiği takdirde yapabilecekleri birçok iş olduğunu bizlere gösteren bu arkadaşlarımız hepimiz için çok güzel bir örnek oluşturuyorsa demek ki fırsat verildiğinde sonuç güzel.
Günümüzün hızla gelişen teknolojik (devrimleri) imkânları sayesinde artık en ağır engellere sahip arkadaşlarımız bile üretimde yer alıyor. Hem kendisine hem de ailesine faydalı oluyor.
Bir zamanlar evlerinden dışarı çıkartılmayan, saklanan yok sayılan engelli arkadaşlarımız fırsat verildiği takdirde neler yapabileceklerini hepimize gösteriyorlar.
Kısacası bu durumu; ‘Herkese fırsat verildiği ölçüde faydalıdır’diye özetleyebiliriz.
Engelli kişiyi nasıl faydalı duruma getirebiliriz? Bir de bunu düşünelim hep birlikte(!) İmkân verilirse eğer engelli neler yapabilir? Engelli kişiyi hayata katmak için nasıl düzenlemeler yapmak gerek? Hep birlikte bir beyin fırtınası yapalım. Ben kendi adıma aklıma gelenleri paylaşayım siz de buna kendi düşüncelerinizi ilave edip paylaşın.
Sadece soluğunu kullanabilen bir tetrapleji hastası, nefesiyle, sesiyle klavye kullanıp PC başında tüm dünya ile iletişim kurabiliyor, web tasarımları yapabiliyor, arkadaşlar edinip, okuyabiliyor ve öğrendiklerini kendisi ile aynı engele sahip arkadaşlarına öğretebiliyor. Yani web tasarımı ve öğretmenlik yaparak ekonomik kazancını temin edebiliyor.
Kollarını kullanabilen bir kısım felçli birey el sanatlarına, resim, müzik, plastik sanatlar, masa başında yapılabilecek islere yönlendirilebilir.
Ülkemizin Coğrafi, Ekonomik, Sosyal, Kültürel yapısı ve artan nüfus yoğunluğu göz önüne alınarak gereksinim duyulan iş alanları tespit edilebilir!
Bu iş alanlarının, engelli bireylerin engel tipine göre uygunluğunun araştırılması, bu veriler ile bireyin becerileri de eklenerek hayata geçirilmesi de mümkün görünüyor.
Fakat öncelikle engelli bireyin bir merkezde eğitilmesi ardından da kendisi, eğitimci olabilecek hale geldiğinde, eğitmen olarak kullanılmak suretiyle hayatini kazanması ve diğer bireylere faydalı olması da düşünülebilir.
Engelli Eğitimi Merkezleri bünyesinde açılacak olan, engelli uyum evlerinde bireyler, eğitimlerini tamamlandıktan sonraki süreçte sıra ile bu evlerde hayatini tek başına, hiç kimseye muhtaç olmadan nasıl sürdüreceğini, uygulamak suretiyle hayata geçirebilir ve özgüven kazanabilir.
İşitme engelli bireyler için, uyarı, ikaz gibi acil durumlarında uygulanan sesli sinyalizasyon sistemlerinin, uluslararası sembollerle ışıklandırılması da önemli bir başka adım olabilir.
Okul da her öğrenciye işaret dili öğretilmesi ve ilkokuldan itibaren her yıl engellilik konusunda kapsamlı eğitim verilmesi de yine engelli ile toplumu birleştirici önemli bir adım olabilir.
Sizin bu yazıya ilaveniz ne olurdu?
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z