Sakın kolaycılığa kaçıp 'başarılı olmayı kim istemez ki ?' cevabını vermeyin. Sonra da ben de başarılı olmak isterdim diye başlayıp çeşitli mazeretler üretmeyin. Bunun kimseye yararı yok. Eğer başarısız iseniz, bu herhangi bir konuda olabilir yani sadece iş yada ders başarısından söz etmiyoruz. Başarısızlığınızda belki de tek olmasa da en önemli suç sizdedir. Diğer bir ifade ile 'acaba gerçekten başarılı olmak istememiş olabilirsiniz ?' yada 'acaba başarınızı engelleyen salt siz veya düşüncelerinizolabilir mi ?' soruları size yardımcı olacak. Eğer bu sorular kapsamında düşünmeye başlarsanız vekendinizle başarısız olduğunuz konu hakkında sohbet etmeye başlarsanız, bu yapmanın size gerçekten yararı olacak. Belki de duyduklarınız, küçük itiraflarınız hoşunuza gitmeyecek ama sonuçta sizeyararı olacak ki yazımın temel amacı da bu. Bir çeşit muhasebe yada SWOT (*) yapma konusu.
Sadece derslerimde öğrencilerim değil, konferans verdiğim okullardaki öğrenciler hatta firma eğitimlerimde çeşitli 'başarı' odaklı sorular ile sıkça karşılaşıyorum. İlk soru ne yazık ki çoğunlukla iş bulma konusunda ve girişimcilik ile ilgili 'nasıl başarılı olabilirim ?' kapsamında oluyor. Eğer kişi, kurum ve kuruluşlarca krizler doğru ve başarılı şekilde yönetilebilse, öğrenciler sadece teorik değil pratik, özellikle piyasa gerçekleri ile yetiştirilseler, mezuniyet öncesi alana özgü iş deneyimleri olsa, kişisel krizleri nasıl yönetebileceklerini bilseler, kendilerini gerçek iş dünyasına hazırlayabilseler, ayakları yere basan girişimlerini yeşertme ekosistemleri sunulsa doğal olarak başarılı olacaklardır.
Başarı konusunda önce kriterinizi belirlemeniz lazım. Eğer salt sınıfı geçmek sizin için 'başarı' anlamına geliyorsa sonraki yıllarda da işinizde 'durumu kurtarmak' aynı şekilde başarı sayılabilir. Oysa bu standart başarı olarak niteleneceğinden iş hayatında başarılı olunması için yeterli olmayacaktır.
Başarı duruma göre değişik yorumlanabilir. Örneğin başarmak sonuç odaklı olduğunda yani belirli bir üniversiteye girmek, kariyer basamaklarını hızla yükselmek olarak belirlendiğinde durum değişir. Çünkü liseyi vasat bir şekilde bitirmek, herhangi bir üniversiteye girebilmek ve iş hayatında yerinde sayıyor olsa da yılları geçirmek başarılı olmak değildir.
Başarı mutlu olmaktır. Başarı başaracağım demek ve bunun için mücadele etmektir. Başarı için bazı öneriler;
· Bir güçlükle karşılaştığınızda, kendinize bir kaçış yolu değil, bir çıkış yolu arayın.(David L .Weatherford)
· Yaşam denen sanatta başarılı olmak için çevremizle sürekli olarak uyum içinde olmayı gerektirir. (Okakura Kukuzo)
· Başarınızın büyüklüğünü inancınızın büyüklüğü belirler.(L. Annaeus Seneca)
· Düşünmek ve söylemek kolay fakat yaşamak hele başarı ile sonuçlandırmak çok zordur. (Ziya Gökalp)
· Başarı azim gerektirir, azim irade. Bazı hedefler başarısız olmaya da değer. Gerçek başarı, başarısız olma korkusunu yenebilmektir. (Sweeney)
Bir öneri de CRM, yani müşteri ilişkileri konusunda benden 'Başarı önce CRM'i doğru anlamak, sonra da doğru uygulamaktır.'
Başarının Kritik Noktaları
Azim, kararlılık, denemek, başarısızlıktan ders almak, farklı olma, sıradan olmamak, amaca ulaşmak, hayalleri gerçekleştirmek, kişisel gelişeme zaman ayırmak ve kendine sürekli yatırım yapmak, öğrenmeyi öğrenmek, başarıyı şekillendirmek, iyi araştırma, doğru analiz etmek, başarılı örneklerden yararlanmak, deneyim ve tecrübeyi doğru kullanmak, Bilgi teknolojileri, iş dünyası ekosistemi ve sadece çok çalışma değil sistemli çalışmadan haberdar olmak, başarısızlık sizi yeniden denemeden alıkoymasın, hesaplı risk alın, alternatifleri değerlendirmeyi bilin, eğitimi ciddiye alın, klasik düşünceli, teori odaklı ve hayatında limon dahi satmamış yöneticiler, akademisyenler, Guru ve özellikle danışmanların sizi başarıdan uzaklaştırmasına imkan vermeyin, rekabet sizi yıldırmasın, esnek olun, değişeme uyum sağlayın, yaşam boyu eğitim size çok şey sağlayacaktır. 5N1K yani; 'Ne, Nerede, Nasıl, Niçin, Neden ve Kim' sorularına cevap işinizi kolaylaştıracaktır.
Abdullah Bozgeyik
Bağımsız Danışman