"Ayna, Beklentiler, Hayaller Ve Gerçekler.."
Bu yazı bir süreden beri kapsamı şekillen ama detaya takılmak yerine sadece bazı mesajlara odaklı bir içeriktedir. Lütfen yanlış anlaşılma olmasın ama ilgili iseniz de üstünüze alının ki ilerleme olsun. Konuya sağduyulu, gerçekten destek amaçlı yaklaşanlar ve yazıyı çeşitli şekillerde paylaşacaklara ise teşekkürler.
Ülkemizde engelliye bakış açısında engeller var.. konuya bazılarının deyimi ile “sakatlar olmasa ne güzel olurdu” demek, engellileri görmezden gelmek bir yana konuyu bazı dönemlerde yani özel günler ve aylarda aklına getirip bunu belirli bir amaç için; muhtelif şekillerde rant, siyaseten veya söylediklerine inanmasa da öyle “miş” gibi yapmak üzere yaklaşanlara söylenecek pek söz yok.. artık kalmadı.. ne timsah gözyaşları, ne sözüm ona sosyal sorumluk çalışması diye yapılan ama aslında bal gibi reklam ve ticaret üzerine kurgulu proje ve çalışmalara değinmek de anlamsız.. çünkü alan artık onca iyi niyete rağmen siyaha yakın çoğunlukla da kirli beyaz gibi görünüyor..
Saadete gelecek olursak; küçük bir test işimize yayacaktır.
İlk fırsatta bir ayna bulun ve aynaya dikkatlice bakın.. boy aynası olması tercih edilir.. ve biran için bir gözünüz, kolunuz veya herhangi bir uzvunuzun eksik olduğunu hissedin..
Daha gerçekçi olsun istiyorsanız kendinizi bir günlüğüne de olsa koltuk değneği kullanmaya, bir gözünüzü bandajlamaya ve bulabilirseniz tekerlekli sandalyeye kullanıcısı olun..
Bu kısa deneyim aklınız ve kalbiniz arasında bağ kuracaktır.. Lütfen dikkat bu bir tiyatro oyunu değil..
Bir sonraki adım olarak bir günlüğüne bir engelliye destek olmak için zaman ayırın..
Örneğin onun gözü olun veya onu her nereye gitmek istiyorsa tekerlekli sandalyesi ile götürün.. bunu lütfen tüm gün ve tüm anlar için yapın ki parkta kısa bir tur gibi göstermelik olmasın. Yani tüm ihtiyaçlar ve durumlardan haberiniz olsun. Yaşananları kısmi olarak da hissedebilirsiniz böylece.
Örneğin bir günlüğüne sürekli yardıma gereksinimi olan bir engelliye bakıcılık yapın.
Fiziksel engelliler kadar zihinsel engellileri ve özellikle Alzheimer (Alzaymır) hastalarını da unutmayın.
Bunu yapmanızı aslında basit bir nedenle istiyorum.. Kısaca “beklentiler, hayaller ve gerçekler.." diyebilirim.
Yani engellilerin “beklentileri” ve hayalleri ile gerçekler.." konusunda bilgi ve fikir sahibi olmanız için…
Bunu yapmanız aklınızı harekete geçirir umarım. Biran kendinizi kendi kendinizle konuşur bulursanız doğru yoldasınız diyebiliriz..
Örneğin eğer ailenizde veya yakınınızda bir engelli varsa konuyu kolay anlayacaksınız.. bu test sonrası..
Farkında olmak şükretmek ve yardımı gerektirir. Bunlar ise insani öğelerdir merak etmeyin.. çünkü önemli sorun aslında engellilerin yok sayılmasıdır. Siz bakmayın istatistiki verilere.. ortalarda engellileri görmediğiniz sürece sorunlar halı altına süpürülmüş gibi olur.. siz fark etmeseniz de..
Eğer engellileri engellerinden dolayı ayıplamaz ve onlara her durumda olması gibi.. eşit, önyargısız, ayrımcılık yapmadan insanca davranırsanız zaten sorun yok..
Bir de engellilere baktığınızda kalp gözünüz açıksa.. onlar bir şey demeden siz önce Allah’tan şifa diler ve yapabileceğiniz bir şey varsa.. basit bir yardım hatta gülümseme dahi olsa onlardan esirgemezseniz zaten imkanınız varsa bunu samimiyetle ve istenmeden yaparsınız.. yapıyorsanız.. size söylenecek şey..
“İyi ki varsınız..” olacaktır.
Engelleri aşmak ancak düşünce yapısını değiştirmekle mümkün... Bunu da samimiyet ve konuya inanç belirler. Konuyu sakın dağıtmayalım ki detaylara fazla takılmayalım diye giriş bölümünde yazmıştım.
Engellilere nasıl davranılması ve neler yapılması konusunda bakacağınız kaynak var (Engellillerle 360o
İletişim Kitabı – Elma Yayınevi) ama en önemlisi aklınız ve kalbinizin sesini dinleyerek okumanız ve paylaşmanız olacaktır.
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z