3 Aralık Dünya Engelliler Günü Ardından

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü farkındalık oluşturan bir çok çalışma gerçekleştirildi. En üst makamlardan en alt birimlere kadar bilinçli farkındalık çalışmaları yapıldı. Herkesi kapsayan bu çalışmaların ardından neleri hatırlıyor neleri kaçırıyoruz şöyle bir bakmaya ne dersiniz?

Engellilerle ilgili atılan adımların çoğu belirli tarihlerde hız kazanır. Bu tarihleri en iyi değerlendirmek ise ancak sürdürülebilir çalışmaların daha fazla yaygınlaşması ile olur.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleştirilen Engelsiz Yaşam Fuarı (EYAF EXPO) kapılarını 3 Aralık 2015’ de yine heyecanla açtı. 2008 yılından bu yana gerçekleştirilen fuar birçok yenilik ve gelişmelerle sürekli kendini geliştiriyor. Engelsizkariyer.com olarak düzenli katılım sağladığımız EYAF fuarı ile yaptığımız iş birliğiyle engellilerin en çok ihtiyacı olan istihdam çalışmalarımızdan sadece birini geleneksel hale getirmiş olduk.
2008 yılında ilk tohumlarını Mülakat Masası – Mülakat Günü başlıklarıyla işveren ve engelli adayları bir araya getirdiğimiz “Engelsiz Kariyer Günü” buluşmalarımız geleneksel olarak devam ediyor. EYAF kapsamında her yıl gerçekleştirdiğimiz çok güçlü ve olumlu geribildirimler aldığımız 'Engelsiz Kariyer Günleri' etkinliğini bu yıl EYAF EXPO içinde daha büyük bir alanda 24 firmaya ev sahipliği yaparak düzenledik.
EYAF EXPO'da 24 firmanın katılımı ile iş arayan engelliler ile engelli aday arayan firmaların 50’ye yakın insan kaynakları profesyonelleri bir araya gelme ayrıcalığı yaşadı. Tüm katılımcı firmaların işe alımdan sorumlu profesyonel insan kaynakları ekiplerinin adaylarla gerçekleştirdikleri iş görüşmelerinde her türlü detaya yer verildi. Bunlardan en önemlisi işitme engelli adaylar için işaret dili tercümanı desteği unutulmadı. İşitme engelli adaylar işverenler işaret dili tercümanı desteği ile iş görüşmelerini daha etkili ve başarılı geçirdi. Özgeçmişi olmayan her adaya anında özgeçmiş oluşturma ve istediği kadar kopya çıktısı alma olanakları da sağlandı. 4 gün süren Engelsiz Kariyer Günleri'nin ardından bir sonra ki yıl için daha şimdiden firmaların rezervasyonlarının başladığını da söyleyebilirim. Firmaların her geçen gün artan ilgileriyle 50’ya yakın engellinin istihdama kazandırıldığı buluşma için şimdiden kolları sıvadık bile. Sizlerde bu büyük buluşmaya katılmak ve kaçırmamak için bizi takip edebilirsiniz.
Ülkemizde engelliler ilgili tarihi ve çok önemli adımlar atıldı. Her yıl bu atılan adımların gelişmesi, farkındalık dolu  erişilebilir bir Türkiye çalışmalarından bazı engeller de gün yüzüne çıkmıyor değil. Bunlardan en önemlisi erişilebilir ulaşılabilir bir Türkiye için çabalarken mimari düzenlemelerde göze çarpan önemli hatalar da yapılmaya devam ediyor. Mimari düzenlemeler doğru ve gerektiği gibi uygulanmaz ise engelli sokağa çıkamaz, çıksa bile işe gidemez, işe gitse bile çalışma ortamındaki mimari eksiklik ve aksaklıklar nedeniyle işini de yerine getiremez.
Engellilerin toplumsallaşması için öncelikle üretime katılmalarını sağlamalıyız. Yapılan yeni mimarilerin engellilere uygun yapılması ve tüm yaşam alanlarının erişilebilir olması engelli istihdamında ve sosyal yaşama dahil olmalarında  ciddi artışlar sağlayacaktır.
2016 yılında herkes için erişilebilir ve ulaşılabilir bir Türkiye dileğimle sevgilerimi sunuyorum.
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z