İş arama sürecini evde geçiren insanın nasıl bir ruh haline sahip olduğunu yaşayanlar bilir. Özellikle makul bir süreyi aşınca insanın psikolojisi çökmeye, kendine güveni azalmaya başlar. Para sıkıntısı da cabası. Ailenizden harçlık istemeye utanırsınız. Evde oturup, başvurduğunuz firmalardan haber beklemekten başka yapacak pek bir şeyiniz yoktur. Aslında bol zamanınız vardır ama bir süre sonra hem o zaman, hem de yaşadığınız ev, oturduğunuz koltuk size batar...Diğer tarafta ise, işi olup da iş arayanın durumu daha iyidir. Tabi ki diğer kesime göre. Düşük maaş, yöneticiyle anlaşamama, gelişme fırsatı bulamayıp yerinde sayması... Sebep ne olursa olsun, en azından bu kişiler işsizlik psikolojisi içinde değillerdir. Ama halihazırda çalışanların da şöyle bir zorluğu olur: Neden ayrılmak istediklerini karşı tarafa anlatamamak. Aşağıdaki mesajın sahibi gibi.
'İşten ayrılmak istememin asıl nedeni, benden daha az kalifiye olup ancak benden çok önce işe başlamış olan kişilerin davranışları ve yükselme şansımın olmaması. İş görüşmesinde, şirketteki üstler hakkında kötü konuşulmasının hoş karşılanmayacağı zaten sitenizde anlatılmıştı. Bu nedenle 'Neden yeni bir iş arıyorsunuz?' sorusuna cevap vermekte zorlanıyorum.'
İşten ayrılmada düşük ücret, yurt dışında mobbing diye anılan psikolojik-duygusal baskı, kişinin bir türlü yükselme fırsatı bulamaması gibi sebeplere sıklıkla rastlanıyor. Peki bu sebepleri karşı tarafa nasıl aktaracaksınız? Psikolojik baskı uygulandığını söyleyen kişiler, bunu mülakatta söyleyince karşı tarafın olumsuz yaklaştığını söylüyor. Düşük ücret ise, hassas bir konu. Bunu sebep gösteren adayların, iş değil, para odaklı olduğu düşünülüyor. Haklı da olunsa, çalışma arkadaşları ve yöneticilerin hakkında kötü şeyler söylenmesi de görüşmeciyi olumsuz etkileyen bir başka sebep. Bu saydıklarımızdan geriye yükselme-gelişme fırsatı olmaması kalıyor. Yükselme değil de, özellikle gelişme fırsatı bulamadığınızı, kazandığınız bilgi ve deneyime bir süredir yenilerini ekleme şansı bulamadığınızı söyleyebilirsiniz. Tabi bu cümlenin altını doldurmak, kendinizden bir şeyler de katmak gerek.