Öncelikle görüşmeye hazırlanmalısınız
Bir engelli olarak iş görüşmesine giderken engelli olduğunuz için öncelikle kendinizi şansız ve olumsuz düşüncelerden arındırmanız gerekir. Günlük bir yere veya bir sınava gidiyormuş gibi hazırlanmalı, özgüveninizi koruyarak yapacağınız iş görüşmesine gerekli özeni göstermelisiniz. Önceden şirket hakkında bilgi edinin ve görüşme yapacağınız yetkili hakkında da bilgi sahibi olmanız sizin daha etkili iletişim kurmanızı sağlayacaktır. Bir engelli olarak şirketin size sağladığı ya da sağlayacağı imkanlar (ulaşım, şirketteki mimarinin engelinize uygunluğu, yemek, sosyal güvence) hakkında önceden bilgi edinerek neden o şirkette çalışmak istediğiniz sorulursa, öyle bir ortamda çalışmanın size neler kazandıracağını anlatabilirsiniz. Ayrıca koşulların size her konuda uyması söz konusu olmayabilir. Önemli olan size verilecek imkanlar dahilinde neler yapabileceğinizi ve size sunulması gereken en önemli gereksinimlerinizi paylaşmayı unutmayın.
Hazırladığınız özgeçmişinizi tekrar tekrar gözden geçirin
Hep zorlandığınız ya da nasıl etkili özgeçmiş hazırlayabilirim diye zor anlar yaşayarak sonunda bitirdiğiniz özgeçmişinizi iş görüşmesine gitmeden önce tekrar okuyun. Önceki iş deneyimlerinizi ve referanslarınızı yazarken doğruluğuna dikkat edin. Referanslarınızda yer alan isimleri seçerken her zaman arandıkları zaman sizi iyi bilen ve gerçekten her konuda referans olacak etkili isimlere yer vermeye özen gösterin. Özgeçmişinizi görüşme öncesi tekrar okumanız hafızanızı tazeleme imkânı sağlayacaktır. Görüşme sırasında yetkilinin size soracağı sorulara vereceğiniz cevaplarla özgeçmişinizdeki bilgilerin aynı olması ve tutarlılık göstermesi çok önemlidir. Göstereceğiniz özen, tutarlılık, mülakatı gerçekleştiren yetkilinin de güvenini kazanmanızı ve başarılı olmanızı sağlayacaktır.
Çalışmak istediğiniz şirket ve sektör hakkında araştırma yapmayı unutmayın
İş görüşmesi sırasında engelli adaylara yöneltilen en yaygın sorulardan biri engelinin işveren için bir problem ya da özel bir talep getirip getirmeyeceğidir. Kesinlikle engelinizi duygu sömürüsü ya da duygusal bir beklenti aracı olarak kullanmayın ve karşınızdakinin böyle anlamlar çıkarmaması için çok dikkat edin. Davranışlarınızla kararlılık ve özgüven sergilemeniz görüşmenin seyrinde etkili izlenim bırakmanıza yarayacaktır. Ayrıca engelli olarak sahip olduğunuz vasıflar ve verilecek görevleri göz önüne alarak size sorulacak bir başka soruda adayın ne kadar ücret talep ettiğidir. 'Siz ne kadar takdir ederseniz' ya da 'benim için fark etmez' gibi politik cevaplar verip puan kaybetmek yerine önceden hazırlıklı olun. İstediğiniz iş pozisyonuna farklı şirketlerde ne kadar maaş verildiğini araştırın. Görüşmeye giderken aklınızda belli bir ücret aralığı bulunursa, işveren size soruyu yönelttiğinde duraklamadan belirlediğiniz aralığı verebilirsiniz.
Öncelikle kendinizi tanıyın
En güçlü ve en zayıf yönleriniz, daha önce görev aldığınız bir takım çalışması, yaşadığınız en büyük stres, problem ve bunları nasıl atlattığınız, engelli olarak hiçbir zaman mükemmel şartlar ülkemiz gerçeğinde ve diğer ülkelerde de söz konusu değildir bunları göz önüne alarak zorluklarla hep şikayet eden olmadan başa çıkma yöntemleriniz gibi görüşmede karşı karşıya kalabileceğiniz sorulara karşı hazırlıklı olun. Bu soruları sözü çok uzatmadan ya da fazladan düşünme süresine ihtiyaç duymadan cevaplayabilmeniz size hem profesyonel bir görünüm verecek hem de görüşmeyi ne kadar ciddiye aldığınızı işverene gösterecektir.
Asla giysi seçiminizi atlamayın, özen gösterin
'İnsanlar giysileri ile ağırlanır, düşünceleri ile uğurlanır' sözünden alınması gereken çok anlam vardır. Öncelikle engelli olduğunuz için fiziksel görünümünüzden dolayı dikkat etsem de etmesem de engelliyim, mantığında uzak durun. Eğer koşulların ve şartların eşit olduğu bir ortam istiyorsanız öncelikle siz kendi ortamınızı bularak size gösterilmesini istediğiniz önemi, önce siz kendinize göstererek karşıdan bekleyebilirsiniz. Eğer mümkünse İş başvurusu yaptığınız şirketin kıyafet yönetmeliğine uygun giysilerle iş başvurusuna gitmelisiniz. Görüşme öncesi bu araştırmalar size birçok konuda daha dikkatli olmanızı sağlayacak. Eğer bu konuda bilgi sahibi olamıyorsanız aynı sektöre benzeyen başka sektörlerde çalışanları gözlemleyin. Yetkililerin, iş görüşmesi süresince yapacağı gözlemlerde sizin fiziki (dış) görünüşünüzle değil, giysileriniz, davranışlarınız, kişiliğiniz, iletişim kurma becerileriniz, zevkleriniz, sosyokültürel altyapınız, zekanız ve vereceği görevler dışında yapabileceklerinizi anlatmanızla sizin hakkınızda bilgi sahibi olmasını sağlayacaktır. İlk karşılaşmanızda edindiği izlenim de iş görüşmesinin geri kalanında beklediğiniz olumlu cevabı öğrenerek işe alınmanızda çok etkili olacaktır.