İşe Alınmak İstiyorsanız, Hiçbir Zaman Bunları Yapmayın!
İş Görüşmesinde Başarının Anahtarı Sizsiniz... 
 
Başarılı bir iş görüşmesi yapmak için işte size altın değerinde kurallar…

İş görüşmesine / mülakata katılacak kişilerin ön görüşmeye çok iyi hazırlanmaları ve çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Görüşme sırasında konuşma tarzı, bozuk diksiyon, uygunsuz oturma biçimi ( bacak bacak üstüne atma, ayak uzatma, otururken sürekli sallanma ya da hareket etme gibi) daha önce çalıştığı firmalardaki yöneticiler hakkında olumsuz konuşma gibi tavır ve davranışların işveren üzerinde olumsuz etki bıraktığını unutmamak gerek.

İşverenlerin, işe alımlarda sadece diploma ve deneyimle yetinmeyebilirler. Ön görüşmedeki sizin bırakacağınız ilk izlenimler işverenler üzerinde çok daha büyük bir etki bırakır.

Size ayrılan zamanı doğru kullanın!
İşverenlerin sizinle yapacakları mülakat sırasında zamanı doğru kullanmanız gerekmektedir. Bu süre içinde sizinle görüşme yapan kişiye potansiyelinizi, sorumluluk sahibi bir birey olduğunuzu, istekliliğinizi, öz güveninizi, engelli bir birey olarak her zaman görevlendirilmek istenen iş pozisyonu için yapabileceklerinizi anlatın. Özgüveninizi işverene yansıtmanız gerekiyor.
 
Engelinizi değil, beceri ve deneyimlerinizi ön plana çıkartın
Engelli adaylar için  engelinizin sizi kısıtlayabileceği durumları size sormadıkları sürece anlatmayınız. Ancak çalışma ortamında ihtiyaç duyabileceğiniz (fiziki /mimari koşullar hakkında) gereksinimlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki işverenler çalışma ortamında engelliler için özel bir düzenleme yapamadıkları için kendi çalışma koşullarına en yakın adaylarla ilgilenir ve değerlendirmeye alırlar. Bu yüzden hiçbir zaman engelinizi değil de deneyim, beceri ve başarılarınızı ön plana çıkartınız.
 
Görüşme sırasındaki konuşma tarzınıza dikkat edin
Her zaman iş görüşmesi sırasında size sorulan sorulara verdiğiniz cevapların dikkate alındığını düşünürken konuşma tarzınıza dikkat etmediğiniz andan itibaren olumsuz etki bırakmaya başladığınızı unutmayın. Görüşme her zaman otokontrolünüzü sağlayarak konuşmanıza, ses tonunuza, profesyonel bir ortam içinde bulunduğunuzu unutmadan sözcüklerini seçerek mimik ve jestlerinize dikkat edin. ( Engelinizden kaynaklanan istenmeyen durumlarınız söz konusu ise karşınızdakinin dikkatini çekmemesine özen gösteriniz.)
 
Size sorulan sorulara kısaltma kelimeler kullanmayınız. Kısa, öz, anlaşılır ve tutarlı cevaplar vermeye özen gösterin.
 
İş görüşmesine giderken mutlaka temiz ve sade giyilmemesi, aşırı makyaj yapılması, görüşmeye geç kalmak, izin verilmeden oturmak ve konuşmak, teklif edilse dahi sigara içmek ve sakız çiğnemek, kolları kavuşturup büzerek oturmak, konuşurken yere ve tavana bakmak… gibi tüm bu davranışlar işverenler üzerinde olumsuz etkiler bırakır.
 
Diksiyonunuz işveren üzerinde önemli bir etkidir
Görüşme sırasında size yöneltilen soruları nasıl cevaplayacağınızı biliyorsunuz. Öncelikli olarak dikkat etmeniz gereken karşınızda size soru soran ya da konuşan kişinin cümlelerini sakın tamamlamayın. Soru ve konuşması bittikten sonra konuşmaya başlayın. Cevap verirken duraksamamak için görüşmeyi yapan kişi size soruları sorarken cevapları düşünürseniz hem duraksamadan konuşmuş hem de cevap vermeniz daha kolay olacaktır. Cevap sırasında günlük yaşamınızda dikkat etmeden alışkanlık içinde kullandığınız (ee, mm, hmm gibi) duraksama düşünme gibi kısaltmaları kullanmamaya özen gösteriniz. Soru sırasında düşünerek cevap vermeniz sizi bu gibi kısaltmalardan günlük yaşamınızda da uzaklaştıracağını ve daha etkili konuşmalar yapacağınızı unutmayınız.
 
Görüşme yaptığınız iş hakkında soru sorabilirsiniz
Görüşme sırasında başvuru yaptığınız iş hakkında hiç soru sormamanın da işveren üzerinde olumsuz etki bırakır. Ancak iş hakkında merak ettiğiniz en önemli soruyu seçerek sormaya özen gösteriniz.
İşverenin, ön görüşmede, ’nasıl bir iş istiyorsunuz, neden burada çalışmak istiyorsunuz, sizi neden işe almalıyım, burada ne kadar süre çalışmayı düşünüyorsunuz, son işinizden nasıl ayrıldınız?’’ gibi sorular yöneltirler. İş arayan adayında işverene ‘firmanızda başarılı olabilmek için gereken özellikler nelerdir, sizce işletmenizde çalışmanın en zorlayıcı tarafı nedir, işletmenizde ilerleme ve yükselme olanakları nasıldır?’ gibi sorular sorabilirsiniz.

Duygu sömürüsü yapmayınız!
İlgisiz ve isteksiz bir tavırla konuşma, soruları anlamada güçlük çekme, önceki işvereni kötüleme, gevşek ve kuşkucu bir tavırla tokalaşma, mutsuz bir evliliğiniz olduğunu belirtme, anne-babanızla ile ilgili çatışmalarınızı gündeme getirmeyiniz. Görüşmeye gittiğiniz firma hakkında bilgisiz olmanız, boş zamanlarınızı TV seyrederek geçirdiğinizi ifade etmeniz olumsuz etki bırakır. Engelinizi kullanarak size ayrıcalık sağlanmasını isteme, duygu sömürü yapma, engelinizi ön plana çıkarma gibi yanlış anlaşılmalardan ya da ön yargıların oluşmasından kaçınınız. Çünkü işverenler üzerinde bırakacağınız izlenimler sizden sonra görüşmeye gelecek diğer adaylara olan yaklaşımları da olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.  

İş görüşmesi sırasında her zaman özenli, dikkatli, sempatik, sakin, kibar olmaya her zaman dikkat etmelisiniz. İş Görüşmesi boyunca özgüven içinde olmanız ve size ayrılan zaman ve tanıştığınız için teşekkür etmeniz sayesinde daha etkili daha başarılı sonuçlar alırsınız. Her zaman başvuru yaptığınız işe alınmasanız da iyi izlenimler bırakmaya dikkat ediniz. Çünkü bir başka süreçte aynı kişi ile farklı bir firmada iş görüşmesi için tekrar karşılaştığınızda bıraktığınız izlenimler daha iyi hatırlanmanızı ve kendinizin referansı olarak size başarıyı getirecektir.
 
Güzel bir iş görüşmesi geçirmeniz dileğimizle.
 
Engelsiz Kariyer
 
Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z