'ENGELLİLERE YÖNELİK BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ'

2004 yılında 'Engelsiz Taksi' adlı projesiyle Türkiye'de önemli bir sosyal sorumluluk kampanyasına imza atan Renault-Mais, engelliler konusunda ciddi bir duyarlılık politikası izlemesiyle dikkati çeken bir marka. Sektörde, bir çok marka engellilere hizmet verme konusunda gerekli ilgiyi göstermezken Renault-Mais hazırladığı özel broşürlerle; hem engellileri, hem Sivil Toplum Kuruluşlar'ını, hem de özel eğitimlerle tüm çalışanlarını bilgilendirme çalışmaları yapıyor.  

 

Engelli istihdamında 'başarı, bakış açısının değişmesine bağlı' diyen Renault-Mais CEO'su İbrahim Aybar 'Engellilerin üretim sürecine katılmaları ve yaşamlarını kendi çabaları ile sürdürmeleri için onların niteliklerine uygun işlerde çalışmalarına fırsat tanıması gerektiğini' vurguladı.

 

 

 

Mehmet Kızıltaş: Firma olarak sizi tanıyabilir miyiz?

İbrahim Aybar: MAİS Motorlu Araçlar İmal ve Satış A.Ş. Türkiye'de Renault otomobil ve hafif ticari araçlarının (yerli ve ithal) genel dağıtıcısıdır. Satış ve satış sonrası hizmetlerinin Renault'un standartlarına uygun olarak Türk tüketicisine sunulması faaliyetlerini, yetkili satıcılar ağı ile ülke genelinde yerine getirmektedir. Yetkili satıcı personelinin sunduğu hizmetlerin dünya standart ve kalitesinde olması için gereken eğitimleri şirketimiz sürekli sağlamaktadır.

MK: Kariyer ve iş dünyasında engellilere daha fazla fırsatlar sunulması için neler yapılmalı?

İbrahim Aybar: -Engelli insanların toplumsal yaşama ve üretim sürecine kazandırılması devlet için bir sosyal görev olduğu kadar özel sektör açısından da önemli bir sosyal sorumluluktur. Bu açıdan tüm kesimlerin engellilerin üretim sürecine katılmaları ve yaşamlarını kendi çabaları ile sürdürmeleri için onların niteliklerine uygun işlerde çalışmalarına fırsat tanıması gerekmektedir. Bunun için de engellilere yönelik bakış açısının değişmesi gereklidir. Engellilere fırsat tanınmasında işletmelerin sadece işgücü ihtiyaçları açısından konuya yaklaşmaları doğru bir yöntem olmayacaktır.

Nitekim iş mevzuatımızda yer alan engelli çalıştırma yükümlülüğü, devletin engellilerin çalıştırılmasını sosyal bir görev olarak değerlendirdiğini göstermektedir.  

MK: Şirketinizin sektör içindeki konumu nedir?

İbrahim Aybar: -Şirketimiz Türkiye Otomotiv Sektörü'nün öncü ve en köklü kuruluşlarından birisidir. Türkiye'de en yaygın satış ve satış sonrası hizmet ağına, uluslararası kalitede ve nitelikte eğitim merkezlerine ve en zengin ürün yelpazesine sahiptir. Bu nitelikleri ile 9 yıldır binek otomobil pazarının liderliğini sürdürmektedir.

MK: İnsan Kaynakları departmanınızın işleyişinden bahsedebilir misiniz? Engelli ve engelsizler için işe alım, performans değerlendirme süreçleri nasıl işliyor?

İbrahim Aybar: -İşe alım süreçlerinde engelli veya engelsizler açısından herhangi bir farklılık söz konusu değildir. İşe alımlarda adayların değerlendirilme sürecinde mesleki nitelikleri öncesinde kişisel nitelikleri bizim için önem taşımaktadır. Adayların 'şirket kültürüne' uygun olup olmadıkları, şirket değerlerini paylaşıp paylaşamayacakları değerlendirilmektedir. Daha sonraki süreçte ise adayın bilgi ve becerilerinin şirket ihtiyaçları ile uyuşup uyuşmadığı ele alınmaktadır.

MK: Şirketinizde çalışacak engelli ve engelsiz adaylarda ne gibi özellikler arıyorsunuz?

İbrahim Aybar: -Şirketimizin bugünkü ve gelecekteki hedeflerini gerçekleştirmesine katkıda bulunabilecek kişisel ve mesleki özellikler arıyoruz. Bu özellikler mesleki nitelikler açısından farklılıklar gösterebilmektedir. Ana hatları ile mesleki nitelikleri özetleyecek olursak, iyi eğitimli, yabancı dil bilen, sorgulayan, analitik düşünebilen, bilgi teknolojilerine yatkın, dünya ölçeğinde bir bakış açısına sahip olmak gibi nitelikler arıyoruz.

MK: Şirketinizin organizasyon yapısını anlatabilir misiniz? Hangi departmanlarınızda engelli çalışanlar var? Ne gibi görevler yürütüyorlar?

İbrahim Aybar -Şirketimizin faaliyetleri çerçevesinde oluşturulmuş olan organizasyon yapımız ağırlıklı olarak ticari ve satış sonrası süreçleri yürüten departmanlardan ve bunlara destek veren mali ve idari birimleri bünyesinde taşımaktadır. Bu yapıda engellilerimiz niteliklerine uygun ticari, mali veya idari departmanlarda görev yapmaktadır.

MK: İstihdamda en önemli problem sizce nedir?

İbrahim Aybar -Engellilerin istihdamında genel olarak en önemli problem, iş öncesinde kendilerine meslek kazandırılması veya beceri kazandırılmasına dönük kurumlaşmanın olmamasıdır.

MK: Engelsizkariyer.com'dan nasıl yararlanmayı planlıyorsunuz?

İbrahim Aybar -Engellilerin sorun ve ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması açısından bu tür platformları faydalı ve gerekli buluyoruz. Marka olarak tüm tüketici gruplarına kendimizi etkin bir biçimde anlatma politikamız ve sosyal sorumluluk anlayışımız çerçevesinde bu platformdan da yararlanabiliriz.

MK: Birçok konuda liderlik ve öncülük ettiğiniz çalışmalarınız var. Bunların en önemlilerinden biri de engelliler için. Engelliler için sunduğunuz hizmetlerinizi anlatabilir misiniz?

İbrahim Aybar –Biz, Renault olarak gerek bir OYAK kuruluşu, gerekse uluslararası bir markanın temsilcisi olmanın verdiği sorumlulukla, bize başvuran her vatandaşımıza tam ve eksiksiz bir hizmet vermek zorundayız. Bu hizmet kapsamına doğal olarak engelli vatandaşlarımızda dahildir. Tam bir hizmet verebilmenin ana koşulu ise konu hakkında eksiksiz bilgi sahibi olmaktan geçer.  Bunun yanı sıra engellilerin, başka bir anlatımla H sınıfı ehliyet sahibi vatandaşlarımızın otomobil almaları konusundaki mevzuatlar hem çok karışık, hem de bazı dönemlerde değişikliklere uğramış. Bu durumda satış noktalarımızdaki, satış danışmanı arkadaşlarımızın bilgilerinin tazelenmesi konusunda dikkat ediyor, sürekli bilgi güncellemesi yapıyoruz.

Bizim hedefimiz, her şeyden önce, bize gelen engelli vatandaşlarımıza otomobil alma konusunda yol göstermek, net bir yanıt vermektir. Diğer bir hedefimiz de bizzat H sınıfı ehliyet sahiplerinin kendilerini bilgilendirmektir. Bu doğrultuda, hazırladığımız bilgilendirme broşürlerini yine Türkiye Sakatlar Derneği'nin  tüm yurtta bulunan 71 adet şubesinin yardımı ile kayıtlı tüm üyelerine ulaştırdık. Bu doğrultuda engelli vatandaşlarımıza otomobil satarken tüm işlemlerini bizzat takip edip, sonuçlandırıyoruz.

Ayrıca 2004 yılında Renault, Türkiye'de önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Sadece engellilerin kullanımına yönelik taksi uygulamasına destek olan Renault, proje için Kadıköy Belediyesi'ne Kangoo marka bir adet araç hediye etti.  

MK: Son olarak Engelsizkariyer.com aracılığı ile engelliler ve işverenlere bir mesajınız var mı?

İbrahim Aybar: -Türkiye'nin en önemli sorunu 'büyüme'dir. Türkiye büyüdükçe, milli geliri arttığı sürece sorunlarını daha kolay çözebilecektir. Bu çerçevede işsizlik sorununun çözümü de ekonomik istikrar ve büyüme ile doğrudan bağlantılıdır.

Büyüyen ve yeni yatırımlarla gelişen bir Türkiye'de istihdam edilen sayısı artacaktır. Yaratılan gelirin paylaşımı nedeniyle de toplumdaki tüm kesimlerin satın alma gücü yükselecek ve yaşam standardı iyileşecektir.

Engellilerin istihdamı konusunu tüm tarafların bir sosyal görev olarak görmeleri ve bu insanlarımızı yaşamla, üretimle ve yaşama sevinci ile buluşturmak gerektiğine inanıyorum.

Röportaj: Mehmet Kızıltaş

© COPYRIGHT 2008 ENGELSİZ KARİYER, All Rights Reserved. Engelsizkariyer.com'daki özel haber ve yazıları kaynak göstermeden izinsiz kullananlar hakkında yasal işlem yapılmaktadır...

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z