A-  A+ A  |  Erişilebilirlik Anasayfam Yap Anasayfam Yap   Favorilerime Ekle Favorilerime Ekle Siteyi Öner Siteyi Öner 
Engellilerle 360 Derece İletişim kitabı çıktı. Daha fazla bilgi ve satın almak için tıklayınız.
Hızlı İş Ara:         

Kariyer Söyleşi 

Eğitimci ve Danışman Elif Duru Gönen
Yazdır Arkadaşına Gönder    
“ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMEK GELECEĞİ YAKALAMAK İÇİN EN GEÇERLİ YETKİNLİK” 
Resim: Elif Duru Gönen portre resmi.
12 yıllık kurumsal kariyer yolculuğunda inovatif eğitimlerin kurgucusu ve sunucusu. Çağın en dinamik eğitim gereksinimlerini ülkemize kazandırarak somut çıktılarla fark yaratan Duru Gönen Profesyonel Gelişim Danışmanlığı firmasının da Kurucusu olan Elif Duru Gönen, sektörde hem çok sevilen hem de çok aranan isimlerin başında geliyor.

Y ve Z kuşağı içinde engellilere bakışın giderek olumlu yönde değiştiğinin altını çizen Gönen, ‘Engelli çalışanlar için oryantasyonun Türkiye’de uygulanmaması için hiçbir sebebin olmadığını’ vurguladı.
Sizi tanıyabilir miyiz?
8 yılı yöneticilik olmak üzere 12 yıllık kurumsal kariyere sahibim. Coca-Cola,Hewlett Packard ve Superonline’da pazarlama ve kurumsal iletişim alanında görev yaptım. Son olarak 2005 yılına kadar çalıştığım VAKKO’da (Vakko - Vakkorama - W - Power Group) iletişim direktörü olarak görev aldım. 
Farklı sorumluluklarının yanısıra müşteri ve çalışan bağlılık programları oluşturdum, üst düzey yöneticilere etkili ifade ve ikna, sunum becerileri, kurumsal etiket, kurumsal iletişim eğitimleri kurguladım ve kurum içi eğitmenliği yaptım.
PERYÖN (Personel Yönetimi Derneği), TÜHİD (Türkiye Halkla İlişkiler Derneği), SHRM (Society For Human Resources Management), IAF (Uluslararası Fasilitasyon Derneği), ASTD (American Society of Training and Development), ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu), AMA (American Management Association) üyesiyim ve gelecekdaha.net paylaşım platformunda ve Habitat İçin Gençlik organizasyonunda gençlere mentorluk yapmaktayım.
Şu anda 8 yıldır kariyer koçluğu ve danışmanlık çerçevesinde iş yaşamındaki profesyonel yöneticilere ve yönetici adaylarına koçluk, kurumsal kültür projeleri yapıyorum ve farklı danışmanlık ve eğitim çalışmalarımın yanısıra, iş hayatına yeni katılan profesyonellerin kurumsal dünyada etkili/verimli yer alışı konusunda 2006 yılından beri workshoplar düzenlemekte, konferanslara konuşmacı olarak katılmaktayım.
Yöneticilik ve danışmanlık yaptığınız firmalarda engelli çalışma arkadaşlarınız oldu mu? Ve deneyimlerinizi öğrenebilir miyiz?
Evet oldu. Çalışmaya lisede başlamıştım ve ilk çalıştığım yer olan Ciba Geigy’de engelli bir yöneticim oldu. Nasıl yaklaşmam gerektiği konusunda önce tereddütlü davrandığımı hatırlıyorum ama kendisi olumlu yaklaşımı ile bana yardımcı olmuştu ve benden sadece nasıl hissediyorsam öyle davranmamı ve en önemlisi doğal olmamı istemişti. Sanırım benim için önemli bir tecrübe oldu ve sonrasında beraber çalıştığım engelli arkadaşlarıma farklı davranmayarak, doğru davranışı yakaladığımı düşünüyorum.
İK sektöründe ilk ne zaman eğitimci ve danışman olarak çalışmaya başladınız?
8 yıl önce.
Bir röportajınızda Y Kuşağı Yönetim Danışmanı olarak 2020 yılında kariyer ve başarı kavramlarının yeniden tanımlanacağını açıklamışsınız. Bu konuyu bizim içinde açabilir misiniz?
Kariyer ve başarı bugün terfiler ve yukarıya doğru mevki almak ile ilişkilendiriliyor. Ancak yakın gelecekte başarının terfi olarak tanımlanmadığını göreceğiz, hatta görülmeye başlandı bile. Birey yaptığı işin değer görmesi, büyük hedefe hizmet etmesi ve kişisel gelişim hedefini desteklemesini öncelikli görüyor olacak. Bu konulardaki tatmin ise, başarıyı da beraberinde getirecek.
Sizce iş dünyasında değişen insan mı, dünya mı?
Dünya değişti ve değişen dünyada yer alan insan da değişmeye başladı.
Sizce 2020 yılından itibaren y ve z kuşağı arasında en belirgin hangi farklar ya da gelişmeler olacak?
Y kuşağı aslında Z kuşağının habercisi. Bir yandan da değişimlerin ilk habercileri oldukları için zaman zaman da bedel ödediler. Y kuşağı biraz daha mücadeleci, Z kuşağı ile empati becerisi kuvvetli, “iyilik” amacı ile topluma dahil olacağı düşünülüyor. Z kuşağının avantajlı olduğu nokta ise Y kuşağındaki büyükleri tarafından toplum onlar için büyük ölçüde hazırlanmış olacak.
Y ve Z kuşağı içinde yer alan engellileri düşündüğümüzde Y kuşağı engellilerin ekonomik özgürlüklerini sağlamak için istemedikleri işlerde de çalışmak zorunda kalırken z kuşağının bunun tam tersine beklentileri çok daha yüksek olduğunu görüyoruz. Sizce sürecin Z kuşağı ve işveren için eşit değere ulaşması adına neler söyleyebilirsiniz?
Engelliler tarafından bakıldığında, bunun kuşak farkının üzerinde bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Son yıllarda yapılan çalışmalarla engellilik bilincinin artmaya başladığını görüyoruz. Şu andaki engellilik kavramının farkına varmaya başladığımız ve şirketlerde yeni yeni poziyonların açılmaya başlandığı bir dönemdeyiz. Ancak kontrol yine işverenin elinde. Gelecekte ise alternatif iş modelleri ile (evden çalışma gibi...) daha genç engellilerin beklentilerinin yüksek olmasından ziyade hayatlarının kontrolünü ellerine almak istediklerini düşünebiliriz.

 
yukarıya git
Yukarı
sonraki sayfaya git
Sonraki  


Yukarı Yukarı Site Haritası  |   Hakkımızda  |   Üyelik Avantajları  |   Gizlilik Prensibi  |   Genel Koşullar  |   İletişim  |   Medya
Copyright © 2008 Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
OPTİMUM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. Türkiye İş Kurumu 42 nolu özel İstihdam bürosu lisansı ile faaliyet göstermektedir.
4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu gereğince " İŞ ARAYANLARDAN ÜCRET ALINMAYACAK VE MENFAAT TEMİN EDİLMEYECEKTİR."