A-  A+ A  |  Erişilebilirlik Anasayfam Yap Anasayfam Yap   Favorilerime Ekle Favorilerime Ekle Siteyi Öner Siteyi Öner 
Engellilerle 360 Derece İletişim kitabı çıktı. Daha fazla bilgi ve satın almak için tıklayınız.
Hızlı İş Ara:         

Kariyer Söyleşi 

Cogito Kurucusu Ahmet Tahan
Yazdır Arkadaşına Gönder    
“ENGELLİLERİN YÖNETİM KADEMESİNE GETİRİLEBİLMESİ İÇİN ÖNCE ENGELLİLERİN iŞ GÜCÜNE KATILIM ORANI ARTTIRILMALI” 

Profesyonel hayatının 12 yılını insan kaynaklarında orta ve üst kademe yönetici olarak sürdürdükten sonra kendi danışmanlık firmasını kurdu. Türkiye’deki personelciliğin yerini insan kaynaklarına bıraktığı değişim ve gelişim süreci tarihine ışık tutan, Cogito İnsan Kaynakları ve Danışmanlık şirketinin kurucusu Ahmet Tahan başarılı çalışmalarını geleceğe taşıyan bir isim.

İş dünyasında engellilerin karşılaştığı problemlerin kadınlar içinde geçerli olduğunu belirten Tahan, “Engellilerin önce mikro anlamda iş gücüne katılım oranını arttırmalıyız. Sonra onları iş gücünde kariyer planıyla mesleki niteliklerini arttırmalıyız ki sonra yönetim kademelerinde değerlendirelim. Firmaların üst yönetimine, İK’cılara, İŞKUR’a, STK’lara ve ailelere de bu süreçte görevler düşüyor” dedi.
 
Kendinizi tanıtabilir misiniz?
 
Çukurova Üniversitesi İngilizce İşletme bölümü mezunuyum. 1996 yılında Marmara Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetiminde Yüksek Lisans yaptım. 15 yıllık profesyonel hayatımın yaklaşık 12 yılı insan kaynaklarında orta ve üst kademe yönetici olarak geçti. Özellikle sektörde HR yöneticisi olarak çalıştım. 2005'den itibaren de kurucusu olduğum Cogito İnsan Kaynakları Danışmanlığı şirketinde kurucu ortak olarak görev yapıyorum.
 
Yöneticilik ve danışmanlık yaptığınız firmalarda engelli çalışanlarınız oldu mu? Ve deneyimlerinizi öğrenebilir miyiz?
 
Evet bu konuda bir çok danışmanlık yaptığımız şirketlerde özellikle engellilerle ilgili son dönem daha fazla rastlamakla beraber bir çok çalışana dair gözlemlerim oldu. Genelde gözlemlerimiz oralarda çalışanların kanuni zorunluluktan dolayı çalıştırıldığına dair örnekler gördüm. Ana santralde çalışanları ve veri girişinde de çalışanları gördüm. Bunun dışında da iş gücüne katılım oranı yüksek olabilen özel ve stratejik alanlarda çalışanlara da şahit oldum. Mesela Koleksiyon Mobilya'da muhasebe ve finans gibi önemli bir birimlerde çalıştıklarını da gördüm.  Finansbank'ta danışmanlık yaparken Call Center'da ki o zaman Call Center bu kadar alt yapısı gelişmemişti ki ona rağmen o günkü vizyonda bir çok Call Center elemanını özel servis ayarlayarak çalıştıklarını gördüm. Yine Sabancı Holding grubunda özellikle Sabancı kurucularının da bu konu hayatlarının içinde olduğu için özel çaba gösterdiklerini ve kritik görevlerde ve önemli görevlerde engelsizmiş gibi görevler verildiğine de şahit olmuştum. Son dönemlerde engellilerin önemli pozisyonlarda görev almaları giderek daha artıyor.
 
İnsan Kaynakları (İK) sektöründe ilk ne zaman çalışmaya başladınız?
 
Benim ilk insan kaynaklarında çalışmam 1997 yılı itibariyledir. 1997'de yüksek lisans yaptıktan sonra bir holdingde sıfırdan insan kaynakları departmanını kurduk. O zaman biz çalışırken personelcilik vardı. İK diye bir şey slogan gibi kabul ediliyordu. Tabelanı değiştin ne gerek vardı deniliyordu. İK'lar o zaman destek birimi gibi görünüyordu çok şükür yaşayarak gördük ki son 5 yıldır İK artık biraz daha değerleri artar hale geldi.
 
Tansaş ve Ernst&Young’ta hangi projelerde görev aldınız?
 
Tansaş'da çok enteresan bir görev idi. Tansaş o zaman belli bir yüzde oranda Doğuş Holding’in şirketiydi. Doğuş Holding’de bir vizyonu vardı. Benim görev aldığım zaman öyleydi. O dönem Humanitas'taydık biz. Humanitas bütün Doğuş Grubu şirketlerinin insan kaynaklarının yapılandırılması için yapılmış çağdaş bir HR şirketiydi. Bakış açısı şuydu; Doğuş Grubu rahmetli Ayhan Şahenk'in de vizyonu bu bütün krize rağmen iki şeyi ihmal etmediler. Birincisi teknolojiye yatırım ikincisi insan kaynağına yatırım. Zaten onlara doğru ve inovatif şekilde yatırım yaptıkları için şu anda rekabet avantajlarıyla sektöründe her biri başarılı ve kaliteli işler yapan şirketler. En basit örnek verecek olursam NTV ve Garanti Bankası’nın inovatif yaklaşımları. Biz Humanitas'ta Doğuş Grubu şirketlerinden ağırlıklı % 60'ı Tansaş olmak üzere sistem kurma çalışmalarında bulunduk. Tansaş’ın İzmir’den İstanbul ile tanışıp taşındığı ve yoğun mağaza alımlarında management eleman alımlarında ve HR fonksiyonlarında bulunduk. Ernst & Young'ta da yaklaşık 60-65'e yakın kendi alanında tanınan ve bilinen büyük şirkete HR sistemleri kurma danışmanlığı yaptık.
 
Kendi firmanızı kurmadan önce çalıştığınız firmalarda personel alımlarınızda en çok nelere dikkat ederdiniz? Ve neden?
 
Kendi işimi yapmadan önce de yaparken de 3- 4 ilkeden çok taviz vermedik. Birincisi gerçekten yeni mezun istihdamlarında hep merkeze şunu koyduk. Bunu kategoriye ayırarak detaylandıracağım. Birincisi yeni mezunlarda bütün işverenler de ve sonradan danışmanlık yaptığım firmalarda da gördüğüm bir şeyi hiç atlamadık. Yeni mezunun çalışmak istediği alanı belirleyip nerede çalışmak istiyor ise o konuyu belirleyenleri tercih ettik. İkinci kategoride, yönetici seçerken orta kademe yöneticilerde özellikle kariyerinde ve eğitiminde tutarlılık yapmak istediği alanı belirlemesi vizyoner oluşu, işi farklı yapmaya çalışması baktığımız kriterlerin İK 'nın kriterlerinin dışındaydı. Türkiye gibi bir ülkede veya ortadoğu coğrafyasını da buna katarsak duyguları da hiç göz ardı etmedik. Özellikle iyi kalpli insanlar bunu slogan atmıyorum altını çiziyorum, ekip çalışmasına yatkın profiller, işe bir miktar farklı bakan profilleri ve hepsi içinde bir adım öne koyduk. Klasik sistemin bir parçası olan çoğunluğun yerine sisteme farklı değerler katacak profillere baktık.

 
yukarıya git
Yukarı
sonraki sayfaya git
Sonraki  


Yukarı Yukarı Site Haritası  |   Hakkımızda  |   Üyelik Avantajları  |   Gizlilik Prensibi  |   Genel Koşullar  |   İletişim  |   Medya
Copyright © 2008 Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
OPTİMUM DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ. Türkiye İş Kurumu 42 nolu özel İstihdam bürosu lisansı ile faaliyet göstermektedir.
4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu gereğince " İŞ ARAYANLARDAN ÜCRET ALINMAYACAK VE MENFAAT TEMİN EDİLMEYECEKTİR."