Resim: Engelsiz Kariyer Günleri'ne katılan Mondelez firmasını İK ülke lideri, 8 çalışanlar ve Mehmet Kızıltaş ayakta yan yana Mondelez firma standı önünde yer aldıkları resim.

Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi (EYAF EXPO 2023) kapsamında Engelsizkariyer.com’un düzenlediği Engelsiz Kariyer Günleri iş ve staj fırsatlarına ulaşmak isteyen engeli olan bireylerle sektörün öncü firmalarını bir araya getirdi.

İstanbul Fuar Merkezi'nde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ev sahipliğinde açılışı gerçekleştirilen EYAF EXPO 2023, dört gün boyunca çeşitlilik ve kapsayıcılık dolu etkinliklere ev sahipliği yaptı.

Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi İstanbul'da başladı

Fuarda, "engelsizkariyer.com" iş birliğiyle düzenlenen 16. Engelsiz Kariyer Günleri kapsamında engelli bireyler, sektörün öncü firmaları ile bir araya geldi.

İş sahibi olmak için Engelsiz Yaşam Fuarı Engelsiz Kariyer Günleri’ne gelen engelli bireyler, girişte erişebilir bir ortamda karşılanıyor. Bireyler, görme engeli olanlar için sesli betimleme rehberi veya işitme engeli olan bireyler için işaret dili tercümanı gibi engel gruplarına göre kolaylaştırıcı destek takımı (rehberler) tarafından önce kayıt masasına götürülüyor. Burada engelli bireyler için birer CV oluşturularak, fuardaki 25 firmaya başvurmak üzere çıktısı alınıyor.

Rehberler, engeli olan bireylerin ihtiyacına yönelik kolaylaştırıcı çözümlerle firmalarla iş görüşmeleri yapmalarını sağlayarak fuardan uğurluyor.

Fuarda, engelli bireylere ayrıca yaşamlarını kolaylaştıracak araçlar ile medikal ürünlerin tanıtımı yapılırken, rehabilitasyon ve bakım merkezlerinin çalışmaları hakkında da bilgiler veriliyor.

"Her yıl fuar sonunda en az 300 kişinin istihdamına aracılık ettik"

Fuardaki bu hizmetle ilgili bilgi veren "engelsizkariyer.com" kurucusu Mehmet Kızıltaş, engelli bireylerin istihdama kazandırılarak ekonomik ve sosyal bağımsızlığını sağlamak ve firmaların hak temelli kapsayıcı engelli dostu firma olmaları için bu girişimi yaptıklarını anlattı.

Kızıltaş, işverenlerin engellilerle ilgili önyargıları olduğunu belirterek, "Kişiyi işe sadece yüzde 3 kotayı doldurmak için değil, yetenekleri doğrultusunda, şirkete katma değer sağlayan çalışanlar olarak almaları gerekiyor." dedi.

Bunu yapmak için 2008 yılında Engelsiz Yaşam Fuarı ile Türkiye'de ilk defa engelli bireyler ile işverenleri bir araya getirdiklerini aktaran Kızıltaş, işverenlerin farklı engel gruplarıyla da tanışmalarını sağladıklarını söyledi.

Kızıltaş, bu şekilde iş gücü piyasasının dışında kalan görme engelli, tekerlekli sandalye kullanan, özel gereksinimli (zihinsel engeli olan) bireylerin, kendilerini ve yeteneklerini anlatarak iş fırsatlarına ulaşma kolaylığı ve ayrıcalığı yaşadıklarını dile getirdi.

Her yıl fuar sonunda en az 300 kişinin istihdamına aracılık ettiklerini dile getiren Kızıltaş, "Pandemiyle beraber uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modeliyle, istihdama katılamayan farklı engel grubundaki yetenekler, bilişim gibi farklı sektörlerde artık kendilerine yer bulabiliyor. Burada bir nokta var, sosyalleşmek bizim için çok önemli. Mutlaka uzaktan çalışıyor da olsa işverenler engelli olan çalışanlarıyla sosyal ortamlarda, belirli periyotlarda bir araya gelmelidir. O zaman kapsayıcılık, çeşitlilik, adil, eşitlikçi bir işveren markası oluşturabiliriz." diye konuştu.

"İş başvurusu yapmak için geldim"

İşaret dili tercümanı aracılığıyla iş görüşmelerini gerçekleştiren işitme engelli Mehtap Yıldırım ise "Çalışmak için geldim. Daha çok hibrit çalışmak istiyorum. 2 çocuğum var o yüzden daha çok evden çalışma şartlarıyla iş arıyorum. Daha önce de uzaktan çalıştım. 1,5 yıl sonra işten çıkarıldım. Tekrar iş başvurusu yapmak için geldim, inşallah girerim." şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z