Stajın Önemi ve Hazırlık

Engelli öğrenciler için Engelsizkariyer.com ve işverenlerimizin iş birliği ile düzenlenen ‘staj ve kariyer fırsatı’ başvuruları ve mülakatlarının ardından öğrenciler için stajın önemini daha fazla vurgulamak gerektiğini düşünüyorum.

Staj bir mesleği öğrenmenin en önemli ayağını oluşturuyor. Şirketler sektörel olarak  gelişimlerini sürdürürken bir yandan da potansiyel ekip arkadaşlarını belirlemek ve onlarla ilerlemek için staj olanakları sağlıyor. Kış ve yaz döneminin yanı sıra her iki dönemi de etkin kullanma fırsatını da yakalayabilirsiniz. Bireysel (şahsi) ya da kurumsal ilanlara başvuruda bulunabileceğiniz staj olanakları için mutlaka profesyonel hazırlık yapmanız gerekiyor.

Erken dönem staj uygulamalı olarak çalışmak istediğiniz alan/meslekte ilk tecrübedir. Dolayısı ile kariyer dünyasına ilk adım olarak da değerlendirebileceğimiz staj döneminin yeteri kadar öneminin algılanmadığı zaman kişinin ileride kariyer hedefini olumsuz etkilediği gözlemleniyor. Stajın önemi ve hazırlık sürecini kısaca aşağıda sıralayalım:

*Staj kariyer dünyasında mesleğin uygulamalı bir alanıdır dolayısı ile iş hayatına ilk adımdır.

*Staj kendinizi, potansiyelinizi ve eğitiminizi test etmenin en faydalı yoludur. Ders sıralarından uygulamalı eğitime geçme fırsatı sağlar.

*Staj iş hayatına uyum, iş arkadaşlığı, kariyer hedeflerinizde daha etkin karar alma gibi fırsatların yanı sıra size 'deneyim' sağlar.

*Staj aldığınız eğitime/mesleğinize uygun ya da en yakın alanda da olabilir ancak çift ana dal ya da 3 ana dal eğitim alan adaylar çeşitli pozisyonları değerlendirebilir.

*Staj tıpkı herhangi bir iş başvurusu yapmak gibi profesyonel bir süreçtir dolayısı ile başvuru süreci, takip, mülakata hazırlık ve sonucu beklemek hemen hemen aynı süreç ve özellikleri gösterir. Dolayısı ile başvuru sırasında mülakata hazırlık, CV hazırlamak, prezantabl olmak da dahil olmak üzere her sürecinde özenle takip edilmesi gerekiyor.

*Hazırlık sürecinde mülakata hazırlık ile ilgili makaleleri mutlaka okuyup uygulamak sizi diğer adaylardan bir sıfır önde tutacaktır. Firma hakkında bilgi edinmeyi asla ve kat’a unutmayın!

*Görüşmelere temiz bir kağıt ve dosyada bulunan iyi hazırlanmış (tüm bilgilerinizin yer aldığı resimli) bir CV(özgeçmiş) örneği ile gidin çünkü adayın görüşmeyi yapan kişinin değerlendirmesinde hatırlanmasını sağlayacaktır.

*Görüşme esnasında kibar, nazik cevaplar verin vedalaşırken aynı samimiyetle veda edin. Sürecin sonucunu bekleyin ikinci görüşmede de aynı titizlikle hazırlık yapın.

*Staja kabul edilirseniz kurum kültürü ve oryantasyona uyum sağlayın.  

*Düzenli, zamanında gidip gelmek dahil olmak üzere çalışanlar ile uyumlu ve çalışkan olmaya özen gösterin!

*Stajı bir fırsat olarak değerlendirip kısaca kendinizi gösterin!

Başarılarla dolu bir staj programı geleceğinizi şekillendirecektir ona göre adım atmalı ve uygulamalı. Yolunuz açık olsun!

13.3.19

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z