Sosyal Sorumluluk Hissetmek ve Başarı

Sosyal sorumluluk hissetmenin ve bu konuda projeler yapmanın toplumsal başarıyla ilgisini ne yazık ki çok az sayıda kişi ve firma biliyor galiba. En azından öyle görünüyor bazen. Bilindiği üzere birçok Guru, danışman ve uzman başarı için reçete vermekte, genelde sektörünüze özel örneklerden bile uzak olan bu şablon çözümler ise işe yaramamakta. Dikkat edilmezse reçeteler arzu ettiğiniz başarıdan çok başarısızlığı beraberinde getirmekte. Konunun altını çizmek için yazımı başarı odaklı ama sosyal sorumluluk kapsamında kurguladım.

Başarı tek kelime ile başarmak veya başarılı olmak diyecek olursak kime, neye göre başarı soruları akla geliyor. Başarınızı çevrenizle, genel kabul görmüş kriterlerle karşılaştırmanız gerekiyor. Başarı sabır işidir. Hazır olmak ve sürdürebilmek gerek. Hızlı değişim nedeniyle firmaların geçmişin başarıları üzerinden fazla pirim yapabilme ve sürdürebilme şansı yok. Başarısızlığa mazeret üretmek ise anlamsızdır. Başarısızlık için salt çevrenizi, özellikle ekonomik şartları suçlamak doğru değil. Önce kendinizi yaptıklarınız kadar yapmadıklarınızı sorgulayın, sonrasında başarılı olanların neler yaptıklarına bakın ki ölçek doğru olsun.

Bu yönde çalışma yapmak sosyal sorumluluk-toplumsal duyarlılık kapsamında sayılabilir. Bazı firmaların çocuklar, kadınlar, işsizler ve çeşitli imkanların yetersiz olduğu bölgelere ve sektörlere yönelik eğitim ve destek çalışmaları yaptığını biliyoruz, ama bunu yapan firmaların sayısı artmalı. Bu konudaki çeşitli çalışmalarıyla özellikle kar amacı gütmeyen dernekler ve vakıflar önemli bir yere sahip. TEGV (Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı), TBD (Türkiye Bilişim Derneği), TBV (Türkiye Bilişim Vakfı), TOG (Toplum Gönüllüleri Vakfı), AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı), BEDD (Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği), ÖSGD (Özel Sektör Günüllüleri Derneği), TEMA ve KAÇUV (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı) tarafından yapılan birçok çalışma var. Tabii ki bu dernek ve vakıfların haricinde başkaları da var ve olmalı.

Sosyal Sorumluluk kapsamında yaptığım; Abdullah Bozgeyik-Kütüphanem projem ile 2001 yılından beri yüzlerce üniversite ve STK kütüphanesine binlerce dergi ve kitap bağışladım. Bu projeme ek olarak bazı dönemlerde Üniversite ve STK etkinliklerine katkı sağlıyor ve konferanslar veriyorum. Ayrıca 2003-2008 yılları arasında Kütahya Cezaevi İş Yurtları Fahri Danışmanı olarak üretilen ürünlerin satışı konusunda çeşitli çalışmalar yaptım. Yine bu projeme ek olarak Kütahya, Denizli ve Kartal Cezaevlerine konferanslar verdim. Ek olarak Beyoğlu Kaymakamlığı sosyal sorumluk projelerine katkı verdim. Bu konudaki son projemiz Favori Lezzetler ekibi, yazarları olarak bir kitap çalışmasına katkı verdim. Bu kapsamda “Bir El De Sen Uzat Projesi” yapılarak  “En favori tarifler” kitabı hazırlandı. Geliri KAÇUV (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı)’na, KİFDER (Kistik Fibrozis Derneği'ne), Patika (Engelsiz Yaşam Gönüllüleri Derneği)'ne LİSES Sağlık, Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı'na bağışlanacak olan kitaba sizleri de destek olmaya bekliyoruz. (http://www.favorilezzetler.com)

Sosyal sorumluluk almak istiyorsanız internette “Sosyal sorumluluk” yazarak projelerle ilgili araştırma yapın ve lütfen size hitap eden projelere katkıda bulunun. Yazının ana fikri “başarının bizimle ilgili olduğunun, beklenenleri yapacak kişilerin de sadece bizler olduğu düşüncesinin pekişmesi, genel kabul görmesi ve uygulamaya yönelmesi” olarak özetlenebilir. Yazının hareket noktası ise salt kendi geleceğimiz için değil kurum/kuruluş ve sektörümüzün başarısına dolaylı da olsa katkıda bulunarak ülke olarak başarmanın öneminin altını çizmektir.

Değerli yöneticiler şimdi sıra sizde; öncelikle internette “Kurumsal sosyal sorumluluk” araması yaparak hem yapılan, hem de muhtemelen sizin firmanızın da yapabileceği veya katkıda bulunabileceği sosyal sorumluluk projelerine bakabilirsiniz. Sonrasında ne yapacağınız sizin kararınız doğal olarak.

Ülkemizde sosyal sorumluluk projelerinde iyi şeyler oluyor. Hepimizin bu çalışmalarda küçük de olsa katkısı, tuzu olmalı ki çocuklarımıza yaşanacak daha iyi bir Türkiye bırakabilelim.

Başarı kişisel olursa kişiye ve muhtemelen yakın çevresine, firma düzeyinde olursa patron ve yöneticilere, kısmen de olsa çalışanlara ama eğer başarı toplumsal kapsamda olursa hepimiz güzel sonuçlardan yararlanırız.

Başarılar dilerim.

(*) Not: Bu yazı “Krizleri Fırsata Dönüştürmek” isimli kitabımdaki “Toplumsal Başarı İçin Sosyal Sorumluluk Hissetmek” başlıklı yazımın özel kurgulu bir özeti niteliğindedir.

 

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z