İş Ararken İlk Beş

Bu güzel yaz mevsiminden herkese Merhaba! Havalar nasıl olursa olsun biz hep olumlu olalım mesajı ile yazıma başlamak istiyorum. Kariyer dünyası ve yapmamız gerekenleri sorduğumuzda herkesin bir şeyler bildiğini biliyoruz ama hala karşımıza iş arama sürecinde her şeyi başkalarından bekleyen ve bu sürece hazırlıksız adaylarımız olduğunu görüyoruz. Öyleyse bu liste kaçmaz diyerek hemen paylaşmak istiyorum.

İş ararken TOP 10 listemizin ilk 5’i kariyer hayatınızda olmazsa olmazlardan olmasına rağmen genellikle hep es geçiliyor. Özgeçmiş hazırlama, ön yazı ve mülakatlara hazırlık iş arayan kişinin kendini iş dünyası için hazırlarken öğrenmesi ve uygulaması gereken temel konulardan birkaçı. Ancak iş ararken hala tüm dünyanın sadece bizim etrafımızda dönüyor hissinden kurtulamıyoruz, bu his çocukluk yıllarında bıraktığımız muhteşem bir duygu pek tabi ki. Ancak dünyada yaşayan 7 milyar insanın tıpkı bizim gibi hep aynı duygularda olduğunu unutmamak gerekiyor. Okulunu bitirmek üzere olan, bitirmiş olan, iş değiştirmek isteyen binlerce insan ve hatta emekli olmuş ama çalışmak isteyen yüzlerce insanı düşünün hepsi iş arıyor tıpkı sizin gibi. Öyleyse bu maratona çok iyi hazırlanmak ve bunun ilk adımını sizin atmanız gerektiğini asla unutmadan kariyer dünyasının basamaklarını sırasıyla çıkmak gerekiyor. Hadi hızlıca iş ararken ilk beşe bir bakalım:

1-    Özgeçmişinizi hazırlamadan önce sizi ifade eden bir e-mail adresi edinmeyi unutmayın. Şimdi paylaşacağım e-mail adresleri doğru olmayan adreslere örnek olarak vereceğim; kibarfeyzo@gmail.com, aşıkbilo@hotmail.com, hmk2003@yahoo.com  ,bolulumurat, lazkızı, hüso, vb. bu e-mail adresleri imajınız için doğru değil öyleyse isim, soyisim ile doğru bir e-mail adresi alın asla siyaset, futbol ve dini simgeleri kullanmayın. Kullana bileceğiniz adreslere örnek olarak merve.yilmaz@hotmail.com ya da merveyilmaz@hotmail.com   gibi sizi temsil eden adresleri tercih edin.

2-     Özgeçmiş (CV) hazırlarken kişisel bilgileriniz, iletişim bilgileriniz ve adres bilgileriniz daima güncel olmalı. Size ulaşılamayan telefon bilgilerinizi lütfen paylaşmayın ve mümkünse üniversiteden sonra telefon numaranızı hiç değiştirmeyin.

3-     CV’nizde de çalıştığınız pozisyonu sayfa sayfa paylaşmayın ya da yapılan işi tek tek anlatmayın pozisyon adı ve kısa detayını belirtmeniz yeterli olacaktır. Gerekirse tecrübeniz bir tane olsun onu abartmadan bilgi niteliğinde paylaşmaya özen gösterin.

4-     Kendinizi doğru yansıtmaya özen gösterin.Özellikle profil resimlerinizin düzgün vesikalık olmasına dikkat edin. Hobilerinizi abartmayın. Engelli iseniz engelinizle ilgili kısaca bilgilere mutlaka CV’nizde yer verin. Yüzdelik rakamlar dışında (%80 işitme engelli ancak cihazla duyabiliyor ya da % 40 ortopedik engelli koltuk değneği ile yürüyebiliyor ya da % 60 engelli akülü araç kullanıyor gibi) kısa bilgileri rahatlıkla paylaşabilirsiniz. Eğer pozisyona uygun bir aday olduğunuzu düşünüyorsanız biraz daha fazla bilgi(çalışma ortamında ihtiyaç duyabileceğiniz durumlar örneğin asansör gibi)rahatlıkla paylaşabilirsiniz.

5-     Doğru pozisyona başvurun. Her işi yapabilirim fikrinden çok hangi işi yapabilirsiniz ona odaklanın. Kendinizi bir konuda geliştirip o konuda en iyi çalışan olmayı hedef koyun. Sürekli iş değiştiren (1 ay, 2 ay,  5 aylık sürekli iş değiştirmeniz) sizin tutarsız, kararsız ve güvensiz olduğunuz imajını gösterir. Bir işte en az bir yıl tecrübe edinin ya da o işi hemen kabul etmeyin.

 

Bireysel gelişiminizin daima açık olmasına özen göstererek kariyer dünyasında ki merdivenleri emin adımlarla çıkmak için çok okuyup kendinizi geliştirmeyi unutmayın. Meslek edindirme kursları ve daha bir çok konuda istihdamda neler oluyor daima takip edin.

 

Sevgilerimle,

Hasibe Kızıltaş

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z