Değiştiremediğim Şeyleri Kabullenmeyi Öğrendim!

Şansızlıklar ile baş etmenin yolu onu kabullenmektir. Bunu söylemek kolay ama uygulamak kolay değildir. Çünkü benim de engelli olduğumu kabullenmem oldukça uzun yıllarımı aldı ama sonunda kabullendiğimde, hayatıma en güzeli ile devam edebildim. Kabulleniş ilk bu durumu yaşayan ben ile başladı çünkü ailem yıllardır bana “iyileşeceksin!”, deyip her şeyi eski haline çevirebilmenin yollarını arıyordu. Oysa artık olanlar olmuş ve ben engellilik öncesi durumumdan çok uzaklaşmıştım şimdi her şeyin farklı olduğunu keşfetmenin bu durumda neler yapabileceğimi aramanın değiştiremediğim şeyleri kabullenmenin zamanıydı.

Yaşamımızdaki birçok şey bizim tercihimiz değildir. Örneğin doğmak, kararımız dışında gerçekleşir. Ailemiz, gözlerimizin rengi, tenimiz, ellerimiz hatta adımız hepsi bizim yaşamda hazır bulduğumuz şeylerdir. Bir bebeğin doğuşuna ne kadar çok sevinilir oysa bebek doğduğunda ağlıyordur. Neden ağlar? çünkü kendi tercihi olmayan bir yaşamın içinde gözlerini açmıştır. Anne karnından kendi isteği ile çıkmamıştır ve şimdi nerede olduğunu bilmediği gibi, aylardır canının bağlı olduğu annesinden koparılışının acısını yaşar. Annesinin göğsüne başını dayayana kadar huzur bulamaz. Ne zaman ki annesi yine onu kucaklar, aylardır duyduğu kokusunu koklar sakinleşir mutlu mutlu uykuya geçer. Yeni doğan bebek için de bu yeni durum bir kabulleniştir.

Yaşam doğduğumuz andan itibaren bize olumlu veya olumsuz birçok süprizler sunar. Herkesin yaşamı farklıdır ayrıca herkesin kendine göre olumsuz veya olumlu olarak değerlendireceği şeyler vardır.  Beklentilerimiz dışında gelişen durumları kabullenmek kolay değil! Ancak kabullendikten sonra mutluluğa doğru gideceğinizi söyleyebilirim. Mutluluk ve iyileşme kabullenişle; huzur, farkındalık ile olur. Kabulleniş, teslim olmak, yenilmek anlamında değil! tam tersine var olan sorunu anlamak ve bunun üstesinden gelmenin yolunun olduğunu bilmektir. Anlam kabullenmenin ilk adımıdır ve sadece kabullenmeyle iyileşme sağlanabilir. Anlamadığınız bir şeyi kabul edemezsiniz. Örneğin durumumu kabullenmem kolay olmamıştı. Yaşadığım duruma benzer izlediğim film, okuduğum kitaplar, aynı sorunla baş eden örnek aldığım arkadaşlar ve sorduğum sorular ile öncelikle bu durumu anladım. Anladıktan sonra engelimi kabullendim. Gözyaşı dökmeden acı çekmeden olmuyor önemli olan sonrasında hayatına devam edebilmek ve üstesinden gelebilmeyi başarmak. Her zorluğun üstesinden gelinecek bir yol var ama doğru zamanı bulmak araştırmak kendine örnek durumları veya birilerini almak ile mümkün olabiliyor.

İlk kez yağmuru gören biri, yağmur yağarken altında durup ıslanmalı ve yağmurun yağışını izleyerek anlamalı ki bir sonra ki yağmur yağışında bir şemsiye ile yağmurun altında durduğunda ıslanmayacağını fark etsin. Değiştiremeyeceğimiz şeyler için de yapabileceğimiz en güzel şey kabul etmek ve oluruna bırakmaktır. En parlak güneş yağmur sonrası çıkan aydınlıktadır. En başarılı kişiler yaşamında en büyük zorlukları acıları yaşamış kişilerdir. Bunlar tesadüf değil! Zorluklarla yüzleştiğimizde daha huzurlu ve mutlu hissederiz. Hayatımızda kabul ettiğimiz şeyler ile birlikte başarının ve mutluluğun da bizi takip ettiğini görürüz.

İnsanoğluna kendisini tanımak için verilmiş bir şanstır yaşam! Yaşamın her anı, bizlerin yeni birşeyler öğrenmesini sağlar. Her öğretisi de bizim gelişmemize ve düşünmemize yol açar. Her yeni oluşan düşünce bizim kendimizi bulmamıza anahtar olur.  Bu yüzden beklide hayatımıza yeni şeyler katmayı severiz. Yaşam geriye bakılarak anlaşılır, ileriye bakarak yaşanır. Yaşamın bir ‘Niçin?’i vardır! Ama ‘Nasıl?’ına da tahammül gösterecek güce sahip olmak gerek. Bu da ancak kabulleniş ile mümkün olur. İyileşeceksin diyen anne ve babama iyileşmeden de birşeyler yapabileceğimi gösterebildim. Bu kabullenişi hayatımın her anında yaşadım ve asla pişman olmadım. Size de okuduğunuz bu yazı ile bulunduğunuz olumsuz durumu atlatmanın bir yolunu bulabilmiş ve biraz olsun sorunu anlamlandırdıysanız, kendinize yeni bir yol haritası çizdiyseniz yarın çok daha güzel yerde olmamanız için bir engel olmadığını fark edeceksiniz.

İyileşeceğim, iyileşeceksin! diye düşünerek geçen uzun yılları iyileşemiyorum ama ne yapabilirim? Değiştiremediğim şeyleri kabullenmem ile birlikte kısa zamanda öyle hızlı aşıp ilerledim ki, kaybettiğim yılları çok hızlı geri almayı bildim, sıra sizde!

01.12.2018

Alt Logolar
Sosyal Medya’da takip edin!
App Store Google Play
Copyright © 2005 - ∞ Engelsizkariyer.com - Her hakkı saklıdır.
EngelsizKariyer.com, sosyal girişimcilik markası olarak EK EĞİTİM İNSAN KAYNAKLARI VE DANIŞMANLIK LTD. ŞTİ.' ye ait bir sitedir.
Engelsizkariyer.com Logo
z